MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

"Mężczyzna z depresją na śmietnik"

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

Str 3 z 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominikana36

Post #1 Ocena: +1

2021-04-18 19:11:28 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Choroby psychiczne to choroby okrutne, powszechne, przewlekle, czesto spoleczne (depresja) i czesto smiertelnie (np anoreksja, rowniez depresja).
Choroby, ktore spotykaja sie z ogromnym ostracyzmem spolecznym (niemal jak trad w sredniowieczu), niezrozumieniem i niechecia do rozszerzania wiedzy na ich temat.
Sa jakby poza nawiasem-chorym psychcznie mozna mniej, niz chorym na inne choroby (np pozadane jest zeby maskowali objawy- raczej nie wymagamy od chorego na Parkinsona, zeby opanawal drzenie rak, ale od chorego a depresje, zeby nie okazywal bezradnosci czy lekow to juz tak), tych chorych mozna potepic i spotkac sie ze zrozumieniem (jak pani, z artykulu, ciekawe czy spotakalaby sie z takia empatia, gdyby sie np skarzyla, ze jej chory na raka maz wyje z bolu po nocach, nie zarabia i nie pozwala jej spac).
Problem braku akceptacji dotyczy w takim samym stopniu kobiet, jak i mezczyzn.
Artykul przerazajacy- ciekawe , jakby sie pani zachowala gdyby jej maz np mial wypadek i go spralizowalo..dalaby jemu czy sobie w glowe, bo proza zycia nie spelnila jej oczekiwan? teraz czeka az on znowu bedzie taki jak dawniej (o swieta naiwnosci), w powyzszej sytuacji nie mialaby na co czekac. Przyklad niedojrzalosci, nierzeczywistych oczekiwac, jej terapia na pewno by sie przydala. Czytalam to jak monolog 16-tki.
Mam nadzieje , ze wydzwiek tego artykulu to tylko rezultat tendencyjnej interpretacji dziennikarzy Onetu.
No i fakt, ze chorym psychicznie przyniosla ta publikacja wiele szkody- oni czuja sie wystarczajaco winni bez dziennikarskiego przekazu jak to rujnuja swoje rodziny. Chociaz faktycznie ich choroby i symptomy (nie oni)czesto je rujnuja albo chociaz znaczaco zmieniaja, tak jak wiekszosc innych chorob przewleklych. Tylko, ze chore osoby, niezaleznie od diagnozy, nie maja na to wplywu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: +1

2021-04-18 20:22:31 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Świetny komentarz dominikana36.

Dawno temu mój bliski znajomy po wypadku uniemożliwiającym pracę na budowie (jedyne co umiał) i po tym jak nie zakwalifikowano go na rentę ( pan pracować w biurze może) poczuł się właśnie ciężarem dla rodziny. Pracująca kobieta, 2 dzieci, popadł w depresję i rzekoma "próba dla zwrócenia uwagi" okazała się niestety skuteczna. Wtedy plotkowano o długach które rzekomo miał, że narkotyki brał, nikt wtedy nie myślał, że facet może wpędzić się w tak głęboką depresję.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 18-04-2021 20:23 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #3 Ocena: 0

2021-04-18 20:35:25 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-04-18 19:11:28, dominikana36 napisał(a):
teraz czeka az on znowu bedzie taki jak dawniej (o swieta naiwnosci)

Myslisz ze juz nie bedzie taki jak dawniej?

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #4 Ocena: +1

2021-04-18 21:06:16 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Nie Panna, nie bedzie taki jak dawniej- to choroba nieuleczalna, przewlekla. Zmieni go i jego rodzine. Nie znaczy , ze na gorsze, byc moze na lepsze, po prostu bedzie innym czlowiekiem, zycie bedzie wygladalo inaczej. Bo powazna choroba zmienia, tak jak kazde znaczace wydarzenie zyciowe. I nie ma w tym nic zlego. To kolej rzeczy, nastepne doswiadczenie. Nikt z nnas nnie jest taka sama osoba , kt byl 10, 15, 20 lat temu..ja nie jestem. Zmienia sie system wartosci, postrzegania pewnych rzeczy.
Wazne, zeby byl w stanie to zrozumiec i zaakceptowac i zeby jego bliscy tez to zrozumieli i zaakceptowali- tym bardziej, ze sami tez beda inni pod wplywem tych doswiadczen.
Ja zazdroszcze ludziom, ktorzy twierdza, ze sa tacy sami "od urodzenia"..to znaczy, ze wyjatkowo latwe mieli zycie.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #5 Ocena: 0

2021-04-18 21:09:10 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Dominikana36
Genialny tekst.
Cytat:

2021-04-18 20:35:25, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Cytat:

2021-04-18 19:11:28, dominikana36 napisał(a):
teraz czeka az on znowu bedzie taki jak dawniej (o swieta naiwnosci)

Myslisz ze juz nie bedzie taki jak dawniej?

PannaZMokraGlowa. Moje osobiste odczucia, jako niefachowa w tej branży, są takie, że człowiek po takich przeżyciach nigdy nie wraca do stanu "sprzed" bo zawsze w głowie coś pozostaje. Sorry za porównanie, ale to tak samo jak opiekujesz się dzikim zwierzęciem, to wypuszczone na wolność nigdy już nie będzie sobą.
Po wtóre to zadaniem edukacji jest odpowiednie ukształtowanie osobowości. Gdyby takie zabiegi nic nie wnosiły to nie byłyby stosowane.
Po trzecie obecną sytuacja też wywiera wpływ, lecz nie na jednostkę, a na skalę masową.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 18-04-2021 21:17 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2021-04-18 21:11:37 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

@Rafal, w moim wpisie nie ma nic o zadnych wrodzonych wadach ani tym bardziej o lepszych mozgach.

Ale juz sie przyzwyczailam, ze tu kazdy (wpije do jakiegos wcesniejszego wpisu sql) interpretuje sobie wpisy pod swoje widzi mi sie, tak wiec w sumie nie mam nic do dodania.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2021-04-18 21:22:32 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z tym brakiem zrozumienia dla chorob typu anxiety czy depresja, to chyba polska specjalnosc, bo tu sie o tym trabi i uswiadamia na kazdym kroku i szczeblu spokecznym.

Kolezanka pracuje w srodowisku polskim i mi opowiadala jak te jej zolzy w pracy komentuja kolezanke (tez Polke) z depresja. Przy czym wniosek byl taki, ze nie slyszala nigdy od Anglikow takich opinii na temat depresji.

Tylko ona z Anglikami pracowala jak obie pracowalysmy w opiece, i tam akurat wszelkie mozliwe stany, kondycje, syndromy, uposledzenia i niepelnosprawnosci czy ataki (challenging behaviour) nie byly niczym nadzwyczajnym.

Dla kazdego wypowiadajacego sie w tym watku jakos depresja nie wydaje sie byc niczym nowym ani nieznanym. No wiec jaka jest ta swiadomosc spoleczna? Chyba sie poprawila, czy nie?

P.S Nie komentuje dziennikarskich prowokacji onetu, bo takowych nie mam czasu ani zamiaru czytac.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 18-04-2021 21:24 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #8 Ocena: 0

2021-04-18 21:25:55 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2021-04-18 21:11:37, galadriel napisał(a):
@Rafal, w moim wpisie nie ma nic o zadnych wrodzonych wadach ani tym bardziej o lepszych mozgach.

Ale juz sie przyzwyczailam, ze tu kazdy (wpije do jakiegos wcesniejszego wpisu sql) interpretuje sobie wpisy pod swoje widzi mi sie, tak wiec w sumie nie mam nic do dodania.

Pisałaś o selekcji naturalnej a to akurat jest związane z genami - trudno mi było to zrozumieć inaczej niż w odniesieniu do wrodzonych wad.
Ok, jeśli chodzi o "lepszy mózg" to może nadinterpretacja. Po prostu czasami słyszę u ludzi tekst o selekcji naturalnej podkreślający ich własne zalety.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2021-04-18 21:32:35 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2021-04-18 21:22:32, galadriel napisał(a):
Z tym brakiem zrozumienia dla chorob typu anxiety czy depresja, to chyba polska specjalnosc, bo tu sie o tym trabi i uswiadamia na kazdym kroku i szczeblu spokecznym.

Nie, nie jest to polska specjalność. Polską specjalnością jest natomiast przypisywanie nam różnych specjalności i nie jestem pewna czy wynika to z kompleksów czy raczej z wydumanego ego.

Wracając do chorób typu depresja. W różnych środowiskach różnie ludzie reagują, są bardziej lub mniej świadomi, nawet jeśli się o czymś trąbi (w Polsce mam wrażenie bardziej niż tutaj), nie znaczy to, że do wszystkich ten przekaz trafia jednakowo, jeśli w ogóle trafia.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2021-04-18 21:33:36 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

@Raf, To bylo nawiazanie do poprzedniego mojego postu (przeklejonego z innego tematu) w ktorym szukalam mozliwych przyczyn dlaczego ludzka samica moze stracic zainteresownia samcem, ktory stracil pozycje alfa (ergo nie ma sensu inwestowac w potomstwo z nim).

Na to zreszta tez uslyszlam jakas bzdura uwage, jakbym pisala od siebie. No, ale sie powtorze, przyzwyczailam sie do tego swoistego czytania z niezrozumeiniem i w wiekszosci przypadkow ignoruje; )

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,