MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

"Mężczyzna z depresją na śmietnik"

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

Str 11 z 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2021-06-03 10:18:49 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2021-06-03 10:10:24, karjo1 napisał(a):

Mam wrazenie, ze od dluzszego czasu nie ma wiekszego problemu z swoboda wyboru co do alkoholu na spotkaniach towarzyskich, ktos pije, ktos nie pije, swoboda wyboru, swiadome limitowanie ilosci alkoholu, by byl przjemnoscia, a nie wizyta w niebycie.
Ale moze to specyfika otoczenia.

Na chwile obecna też mam takich znajomych, ze nikogo nie dziwi, ze nie chce. Wystarczy, ze raz powiem i nikt mnie nie nagabuje. Pamietam jednak lata wstecz jakieś takie spotkania towarzyskie, gdzie rzeczywiscie na osobe niepijąca patrzyło sie jak na kogoś innego gatunku.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sqlserver

Post #2 Ocena: 0

2021-06-03 10:24:14 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2021-06-03 10:14:14, cris82 napisał(a):
dokladnie cos jak homoseksualizm kiedys choroba teraz sprobuj tak to nazwac to cie ukrzyzuja

dla mnie mowienie o alkoholiku ze jest chory to obraza ludzi ktorych dopadl nowotwor lub inne powazne choroby

ale z drugiej strony jak ktos ma katar to tez jest chory

wiec ok nazwijmy alkoholizm choroba dlaczego nie tylko pamietajmy ze to jest choroba na wlasne zyczenie

cos jak 80% grubasow
sam mam teraz spory brzuch i co? mam taka slabosc do slodyczy ze nic nie poradze nie oceniajcie mnie nie wiecie co to jest uzaleznienie od slodyczy

skutki choroby sa inne mechanizm ten sam
: (
wybaczcie kochani mam jakis problembz netem...

powiem więcej ostatnio coraz częściej pisze się ze alkoholizm to choroba genetyczna, ze co ze to nie jest wina tych co pija tylko genów. Rodzinie i środowisko tego alkoholika to nie pomoże ale jemu się z tym lżej żyje
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2021-06-03 10:38:15 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Podobno jest jakiś gen, który może być odpowiedzialny za to że jedni uzależniają się łatwiej, a inni nie. Ale pijacy alkoholik zawsze sobie znajdzie coś dzięki czemu łatwiej mu się żyje/pije. Może to być gen, ale równie dobrze brzydka żona.

Cytat:

2021-06-03 10:06:19, cris82 napisał(a):

w takim razie a skad pewnosc ze za 3 lata znowu nie zmienisz zdania?

W przypadku alkoholu nikt nie może mieć pewności, a za 3 lata kolejne osoby przekonają się, że to nie jest choroba "na własne życzenie”, czego oczywiście nikomu nie życzę, ale lepiej żeby to zajęło komuś 3 lata niż 13. Bo kolejny stereotyp to zasikany alkoholik z opuchniętą i czerwoną twarzą, a to są skrajne przypadki. Większość osób jest w początkowym stadium uzależnienia, które może trwać latami, a choroba robi swoje postępy niezauważalnie, powolutku i podstępnie nie dając wyboru bo człowiek żyje w przeświadczeniu, że problem nie istnieje więc nie musi nic wybierać.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #4 Ocena: 0

2021-06-03 11:26:11 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Z nami od: 12-05-2021

Cytat:

2021-06-03 06:13:56, cris82 napisał(a):
"że człowiek z choroba duszy (depresją, chorobą alkoholową choćby) jest odczuwany przez otoczenie jak denerwujące swędzenie,ktorego sie chce niecierpliwie pozbyć."

ja bym nie stawial znaku rownosci miedzy chorymi na depresje a pasozytami ktorzy bezlitosnie niszcza swoich najblizszych

jest to po prostu nie feir w stosunku do osob ktorych dotknela prawdziwa choroba nie z ich winy

Wlasnie nazwales mnie Pasozytem :) Chory na alkoholizm=pasozyt. To juz przerabialem nie raz w opiniach ludzi, ktorzy mnie nie znają tak jak i innych, trzeźwych alkoholików.Osądzanie innych tak łatwo przychodzi ludziom...
Własnie nazwałeś chorobe alkoholową nieprawdziwą chorobą .
Uważasz również ze alkoholizm to wybór ! Owszem, nikt nie wlewa na sile nikomu wódy do ust tylko,ze tu nie chodzi o wybor stylu zycia PIJAKA.Chodzi o to,ze pijaczyną mozna byc cale zycie i to kontrolowac, a sa osoby, dla ktorych ryzykowne picie staje sie nagle uzaleznieniem.I nie ma juz kontroli nie ma wyboru jest przymus picia,ktory calkowicie zdominuje jego zycie .Taki czlowiek jak niechce umrzeć powinien sie leczyc.Mylenie p.ojec:pijak i alkoholik jak zdrowy i chory.Zdrowy mysli w zdrowy sposob a chory ma to myślenie wypaczone.
Bazujesz na stereotypie: alkoholik bije zone , przechlewa zasilek w bramie z kolesiami itd.Kazdy ma swoją historie.Ja pisze o trzezwych alkoholikach,ktorzy nie piją. Nie wiesz jaki bylem w czasie moich lat zapijanie sie .Czasem alkoholicy odizolowują sie od otoczenia. Nie maja stycznosci prawie z ludzmi,bo jest jedyna ukochana,ktora im wystarcza: flaszka,co dzien z nimi...
Wracając do wyboru; Wiesz ile razy slyszalem od klientow na terapii, ze ,,nie wiedzialem ,ze bede musial pic ,, Mlodzi mezczni , ktorzy siegali po alkohol na imprezach przez wiele lat nie przypuszczali,ze ich zabawa doprowadzi do choroby alkoholwej.Dziwili sie ze ich kumple nie maja problemu a prowadzili taki sam styl zycia .Jedne osoby sa bardziej podatne na uzaleznienia , inne mniej . Istotne sa czynniki; środowiskowe, rodzinne itd Wybor ? ..hm...
Pojęcie choroby alkoholowej istnieje w medycynie tak samo jak pojecie Depresja.W 1983 George Villant opublikował książkę pod tytułem Naturalna historia alkoholizmu, w której zaprezentował rezultaty kilku badań potwierdzających i pogłębiających pojęcie alkoholizmu jako choroby.Bardzo użyteczna jest klasyfikacja alkoholizmu opracowana przez Komitet Ekspertów dla Spraw Alkoholizmu Światowej Organizacji Zdrowia. Klasyfikacja ta znajduje się w VIII Rewizji Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób, Urazów i Przyczyn zgonów obowiązującej w Polsce od 1 I 1970 r.
Polecam przeczytac ksiazke mojego Guru prof.Bohdana Tadeusza Woronowicza, Alkoholizm jest chorobą.
A co z kobietami? Osobiscie znam nie jeden przypadek , gdy babcia jest chora na alkoholizm.Dzieci wyszly z domu, zabraly wnuki, sa na swoim . A ona poczuła sie niepotrzebna . Zaczela pic lampke wina do serialu wieczorem, potem pol butelki potem ..juz nie pamieta ile ...Po kilku latach ,co kilka dni wpada syn czy synowa. Wyciąga ją z barłogu, wlecze do łazienki , kąpie. Caly dom jeden cuchnący syf...( adekwatna scena pod Mocnym Aniolem).Potem dzwonią i pytają: jak można ją gdzieś zamknac na lecznie,tak by nikt sie o tym nie dowiedzial, bo wstyd dla rodziny . Wstyd? A co z pomocą rodziny, gdy ona krzyczała o pomoc ?
Cale zycie idelana zona, matka, babcia ...a nie babcia juz nie, bo przez to jak jej chorobę nazywają niektórzy ludzie, Pasożyt !
Zgodze sie z tym,ze alkoholicy kosztują bliskich czasem koszmar w zyciu i czesc bywa dla nich katami.Jednak przez spoleczne opinie ,osady ,,moralnych ideałów,, , jak tu wygłaszane przez czesc z Was , takie osoby zamiast sie leczyc popadaja jeszcze głebiej w chorobę alkoholową .Uwierzcie,ze poczucie winy za siebie jest kolosalne u większości z takich osob.I dobijanie ich dla wlasnego lepszego samopoczucia jest nie fer .
Co wam daje osadzanie i skreślanie osób uzależnionych ?
A jesli ktos z waszych bliskich zapadnie na tą chorobe ?
Podacie rękę ..Pasożytowi ?

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 03-06-2021 11:44 ]

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #5 Ocena: 0

2021-06-03 11:28:45 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-03 10:24:14, sqlserver napisał(a):
Cytat:

dokladnie cos jak homoseksualizm kiedys choroba teraz sprobuj tak to nazwac to cie ukrzyzuja

dla mnie mowienie o alkoholiku ze jest chory to obraza ludzi ktorych dopadl nowotwor lub inne powazne choroby

wiec ok nazwijmy alkoholizm choroba dlaczego nie tylko pamietajmy ze to jest choroba na wlasne zyczenie

cos jak 80% grubasow
sam mam teraz spory brzuch i co? mam taka slabosc do slodyczy ze nic nie poradze nie oceniajcie mnie nie wiecie co to jest uzaleznienie od slodyczy

powiem więcej ostatnio coraz częściej pisze się ze alkoholizm to choroba genetyczna, ze co ze to nie jest wina tych co pija tylko genów. Rodzinie i środowisko tego alkoholika to nie pomoże ale jemu się z tym lżej żyje

Bzdura, nie jesteś chory na tą chorobe nic o niej nie wiesz, Nie ma czegos takiego jak ppoczucie rozgrzeszenia u chorego na alkohoilizm,nie zyje sie lzej ...
Jakie sa podstawy twojej wiedzy o tej chorobie SQL ?

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #6 Ocena: 0

2021-06-03 11:30:17 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-03 08:03:27, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2021-06-03 07:24:12, SweetLiar napisał(a):
Ponieważ alkohol poprawia nastrój to często osoby z depresją uzależniają się od niego. Poza tym nikt nie postanawia zostać alkoholikiem więc mówienie o winie jest jakimś nieporozumieniem, żeby nie powiedzieć stereotypowym bełkotem.

są tez tacy, którym nastrój poprawia zdradzanie zony czy bicie męża albo wieczorne wizyty w pokoju nastoletniej córki
czy w ich przypadku mówienie o winie jest jakimś nieporozumieniem. Dla mnie bełkotem jest usprawiedliwianie alkoholików choroba i robienie z winnych ofiary

Mylisz pojecia. Nikt nikogo nie usprawiedliwia. Jest diagnoza choroby i jest leczenie , po porostu.

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #7 Ocena: 0

2021-06-03 11:34:20 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-03 08:32:47, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2021-06-03 08:24:39, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2021-06-03 08:03:27, sqlserver napisał(a):
Dla mnie bełkotem jest usprawiedliwianie alkoholików choroba i robienie z winnych ofiary

Alkoholików nie trzeba usprawiedliwiać bo są w tym mistrzami.

Alkohol jest powszechnie dostępny. Molestowanie seksualne, zdradzanie żon czy mężów ani przemoc fizyczna nie stanowią rozrywki na rodzinnych czy służbowych imprezach, wyjazdach wakacyjnych czy spotkaniach z przyjaciółmi.
Alkohol natomiast tak, jego spożywanie jest społecznie akceptowane, a granica bardzo cienka i niedostrzegalna. Każdy może ja przekroczyć i nawet nie zorientować się kiedy i nie jest to usprawiedliwianie tylko garść suchych faktów bo taka jest specyfika tej bardzo podstępnej choroby. Małych kroczków.

co ty tam wiesz o wyjazdach czy imprezach służbowych ;)

nadmierne spożywanie alkoholu jest akceptowane społecznie a dodatkowo pomaga mu w tym opinia o tym ze to choroba

Ciagle mylisz pojecia, podciagasz je pod swoje tezy .Myslisz o pijaczkach a piszesz o chorych na alkoholizm. Po prostu nie uznajesz istnienia CHOROBY ALKOHOLOWEJ.

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 03-06-2021 11:47 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2021-06-03 11:35:00 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

dlaczego manipulujesz?!
nie klam nigdy nie zazwalem ludzi ktorzy pokonali nalog a nie zadna chorobe pasozytami

pasozytami nazywam tylko pijacych staczajacych siebie na dno meneli

ich w sumie tez nie

kazdy kto jest singlem i chleje ma prawo to robic w mysl zasady madremu nie dzieke sie krzywda jest mi to obojetne

natomiast jak ma rodzine i ich niszczy swoim piciem to jest zwyklym smieciem bo pasozyt to takie minimum nazewnictwa no co tu duzo mowic

mowiac pasozyt o alkoholiku jest to w pelni uzasadnione

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 03-06-2021 11:38 ]

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #9 Ocena: 0

2021-06-03 11:40:51 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-03 10:24:14, sqlserver napisał(a):
Cytat:

cos jak 80% grubasow

Bzdura, nie ma badan to potwierdzających, od lat sa snute takie przypuszczenia jedynie.
Dowodzisz na podstawwie czegokolwiek co jest wygodne dla twej opini,bezwartościowości pewnej grupy chorych ludzi, rece opadaja...Zalezy Ci na ludziach czy na swoim Ja i Ego ?

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #10 Ocena: 0

2021-06-03 11:50:44 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-03 11:35:00, cris82 napisał(a):
dlaczego manipulujesz?!
nie klam nigdy nie zazwalem ludzi ktorzy pokonali nalog a nie zadna chorobe pasozytami

pasozytami nazywam tylko pijacych staczajacych siebie na dno meneli
.....
ich w sumie tez nie mowiac pasozyt o alkoholiku jest to w pelni uzasadnione

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 03-06-2021 11:38 ]

brak konsekwencji w tym co piszesz...ja sie juz zgubilem jak cie rozumiec.

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,