Cytat:
2021-06-03 06:13:56, cris82 napisał(a):
"że człowiek z choroba duszy (depresją, chorobą alkoholową choćby) jest odczuwany przez otoczenie jak denerwujące swędzenie,ktorego sie chce niecierpliwie pozbyć."
ja bym nie stawial znaku rownosci miedzy chorymi na depresje a pasozytami ktorzy bezlitosnie niszcza swoich najblizszych
jest to po prostu nie feir w stosunku do osob ktorych dotknela prawdziwa choroba nie z ich winy
Wlasnie nazwales mnie Pasozytem

Chory na alkoholizm

asozyt. To juz przerabialem nie raz w opiniach ludzi, ktorzy mnie nie znają tak jak i innych, trzeźwych alkoholików.Osądzanie innych tak łatwo przychodzi ludziom...
Własnie nazwałeś chorobe alkoholową nieprawdziwą chorobą .
Uważasz również ze alkoholizm to wybór ! Owszem, nikt nie wlewa na sile nikomu wódy do ust tylko,ze tu nie chodzi o wybor stylu zycia PIJAKA.Chodzi o to,ze pijaczyną mozna byc cale zycie i to kontrolowac, a sa osoby, dla ktorych ryzykowne picie staje sie nagle uzaleznieniem.I nie ma juz kontroli nie ma wyboru jest przymus picia,ktory calkowicie zdominuje jego zycie .Taki czlowiek jak niechce umrzeć powinien sie leczyc.Mylenie p.ojec

ijak i alkoholik jak zdrowy i chory.Zdrowy mysli w zdrowy sposob a chory ma to myślenie wypaczone.
Bazujesz na stereotypie: alkoholik bije zone , przechlewa zasilek w bramie z kolesiami itd.Kazdy ma swoją historie.Ja pisze o trzezwych alkoholikach,ktorzy nie piją. Nie wiesz jaki bylem w czasie moich lat zapijanie sie .Czasem alkoholicy odizolowują sie od otoczenia. Nie maja stycznosci prawie z ludzmi,bo jest jedyna ukochana,ktora im wystarcza: flaszka,co dzien z nimi...
Wracając do wyboru; Wiesz ile razy slyszalem od klientow na terapii, ze ,,nie wiedzialem ,ze bede musial pic ,, Mlodzi mezczni , ktorzy siegali po alkohol na imprezach przez wiele lat nie przypuszczali,ze ich zabawa doprowadzi do choroby alkoholwej.Dziwili sie ze ich kumple nie maja problemu a prowadzili taki sam styl zycia .Jedne osoby sa bardziej podatne na uzaleznienia , inne mniej . Istotne sa czynniki; środowiskowe, rodzinne itd Wybor ? ..hm...
Pojęcie choroby alkoholowej istnieje w medycynie tak samo jak pojecie Depresja.W 1983 George Villant opublikował książkę pod tytułem Naturalna historia alkoholizmu, w której zaprezentował rezultaty kilku badań potwierdzających i pogłębiających pojęcie alkoholizmu jako choroby.Bardzo użyteczna jest klasyfikacja alkoholizmu opracowana przez Komitet Ekspertów dla Spraw Alkoholizmu Światowej Organizacji Zdrowia. Klasyfikacja ta znajduje się w VIII Rewizji Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób, Urazów i Przyczyn zgonów obowiązującej w Polsce od 1 I 1970 r.
Polecam przeczytac ksiazke mojego Guru prof.Bohdana Tadeusza Woronowicza, Alkoholizm jest chorobą.
A co z kobietami? Osobiscie znam nie jeden przypadek , gdy babcia jest chora na alkoholizm.Dzieci wyszly z domu, zabraly wnuki, sa na swoim . A ona poczuła sie niepotrzebna . Zaczela pic lampke wina do serialu wieczorem, potem pol butelki potem ..juz nie pamieta ile ...Po kilku latach ,co kilka dni wpada syn czy synowa. Wyciąga ją z barłogu, wlecze do łazienki , kąpie. Caly dom jeden cuchnący syf...( adekwatna scena pod Mocnym Aniolem).Potem dzwonią i pytają: jak można ją gdzieś zamknac na lecznie,tak by nikt sie o tym nie dowiedzial, bo wstyd dla rodziny . Wstyd? A co z pomocą rodziny, gdy ona krzyczała o pomoc ?
Cale zycie idelana zona, matka, babcia ...a nie babcia juz nie, bo przez to jak jej chorobę nazywają niektórzy ludzie, Pasożyt !
Zgodze sie z tym,ze alkoholicy kosztują bliskich czasem koszmar w zyciu i czesc bywa dla nich katami.Jednak przez spoleczne opinie ,osady ,,moralnych ideałów,, , jak tu wygłaszane przez czesc z Was , takie osoby zamiast sie leczyc popadaja jeszcze głebiej w chorobę alkoholową .Uwierzcie,ze poczucie winy za siebie jest kolosalne u większości z takich osob.I dobijanie ich dla wlasnego lepszego samopoczucia jest nie fer .
Co wam daje osadzanie i skreślanie osób uzależnionych ?
A jesli ktos z waszych bliskich zapadnie na tą chorobe ?
Podacie rękę ..Pasożytowi ?
[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 03-06-2021 11:44 ]