Str 3 z 9 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
SweetLiar |
Post #1 Ocena: 0 2019-11-03 16:21:37 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2019-11-03 15:40:30, littleflower napisał(a):
Czy ktos z grupowiczow ma w rodzine bliskich ktorzy weszli w zwiazek z komplaetnie roznie zwyczajawo i kulturowa osoba? Jak znalesc te kompromisy w rodzinie ( nie chodzi mi o mlodych a o reszte rodziny).
Tak i wiem, że przed takim weselem zazwyczaj więcej jest obaw po obu stronach niż powodów do nich. Tak naprawdę chodzi przecież o to, że wesele to powód do radości i świętowania i najważniejsi są młodzi bo to ich święto, a goście najważniejsze, żeby każdy znalazł coś dla siebie do zjedzenia i do wypicia.
Polskie wesela, które polegają głównie na popijawie ja znam tylko z filmów wiec musi to już być zamierzchła przeszłość. Zwłaszcza w ostatnich latach popularne są bary gdzie każdy sobie bierze taki alkohol lub inny napój jaki mu pasuje. Oprócz tego na stole może stać to co nie musi być schłodzone. Niektórzy na takich mieszanych weselach decydują się na szwedzki stół zamiast tradycyjnego.
Najtrudniejsza do pogodzenia może być muzyka, im bardziej odmienna kultura tym bardziej muzyka będzie się różnic. To jest chyba największy orzech do zgryzienia
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
|
Wielim |
Post #2 Ocena: 0 2019-11-03 18:40:14 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ja akurat bawię się na polskich weselach , dobre żarło i popijawę i to się pamięta , rozwiązują się języki , ogólnie dobry klimat a nie siedzenie za kare bo przybyło się z grzeczności , tańce , pieczone świniaki i zabawa do rana , to się długo pamięta ,a nie obiad i kieliszek szampana i do domu , radzę zrobić tradycyjne huczne polskie wesele z elementami kultury pakistańskiej , a nie jakiś śmieszny poczęstunek i do domu
|
|
|
|
Adacymru |
Post #3 Ocena: 0 2019-11-03 18:47:39 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Wbrew pozorom, można się bawić bez popijawy. Obie strony mogą swoje ważne elementy takiej uroczystości włączyć na to okazję. Ja poszlabym chętnie na takie wesele z odmiennymi elementami, z połączeniem roznych tradycji. Upicie się nie jest najważniejsze do zapamiętania czy przypieczetowania takiej okazji, szczegółnie jeśli spożywanie alkoholu dla kogoś źle się kojarzy może, różne są sytuacje.
Ada
|
|
|
|
littleflower |
Post #4 Ocena: 0 2019-11-03 18:52:30 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Cytat:
2019-11-03 18:40:14, Wielim napisał(a):
Ja akurat bawię się na polskich weselach , dobre żarło i popijawę i to się pamięta , rozwiązują się języki , ogólnie dobry klimat a nie siedzenie za kare bo przybyło się z grzeczności , tańce , pieczone świniaki i zabawa do rana , to się długo pamięta ,a nie obiad i kieliszek szampana i do domu , radzę zrobić tradycyjne huczne polskie wesele z elementami kultury pakistańskiej , a nie jakiś śmieszny poczęstunek i do domu
Trudno o takie wesele jak my niewiele pijemy ( sorry uraz z dziecinstwa i pierszego malzensstwa) strona mojego partnera tez pije nie wiecej niz kieliszek do obiadu , mlodej strona tez nie lubi alkoholu ( przyszla synowa ma 24 lata i wogole jeszcze alkoholu nie tknela, moj syn tez unika jak ognia. Po za tym proparcje beda na weselu 50 -70 ( 15 - 20 Polakow reszta Anglikow i inne nacje )osob z mojej strony i conajmniej 250 z ich strony wiec ciezko zmuszac do przewagi. Z polskich tradycji co jedynie mi sie podoba na weselu to oczepiny a jedzenie i tak bedzie obiad i bufet.
Zreszta do wesela jeszcze prawie dwa lata, na razie te zareczynowe party przedemna, i tym sie stresuje jako ze to moje pierwsze zareczynowe party ( tzn mojego syna) no i w dodatku dociera do mnie ze dzieci mi juz tak dorosly "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
|
karjo1 |
Post #5 Ocena: 0 2019-11-03 19:09:08 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
LF, dobrze bedzie. Wyobraz sobie stres mlodych, by wszystko poszlo po mysli .
|
|
|
|
|
Wielim |
Post #6 Ocena: 0 2019-11-03 19:11:34 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nie wiem. trudno mi sobie to wyobrazić , jak ktoś nie pije to jego zdanie , i tak stawia się butelkę wódki na osobę na stolik , jak ktoś nie lubi wódki to jest barek z winem i piwem , jak ktoś w ogóle nie pije jest barek z sokami , herbata i kawa . Co do jedzenia jest pierwsze danie flaki albo rosół do wyboru , ewentualnie stragonoff czy jak to się pisze , później drugie danie gdzie może być kotlecik schabowy , ewentualnie zrazik czy pieczeń , i to jest polskie wesele , muzyka zespół albo conajmniej DJ z polecenia który wie jak podkręcić imprezę , polskie wesele to tańce i zabawa , radość z zawartego związku małżeńskiego a nie smutne miny gości , Anglicy byli na weselach ze mną , inni w taxi opowiadali , polskie wesele to huczna impreza pamiętana i wspominana na długo , z radością , nie psuj tej imprezy
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #7 Ocena: 0 2019-11-03 19:23:59 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2019-11-03 19:11:34, Wielim napisał(a):
Anglicy byli na weselach ze mną , inni w taxi opowiadali , polskie wesele to huczna impreza pamiętana i wspominana na długo , z radością , nie psuj tej imprezy
Wszystkim cudzoziemcom podobają się polskie wesela, chociaż zawsze wesele to tance i radość to te polskie mają coś wyjątkowego w sobie i nie jest to alkohol. Anglicy upijają się jak świnie, nawet matki z małymi dziećmi, jakbym sama nie widziała to bym pewnie nie uwierzyła, ale dorabiałam tutaj kiedyś przy obsłudze wesel, trochę widziałam i był to dla mnie szok kulturowy.
Może to właśnie te oczepiny i inne weselne polskie zabawy i tradycje sprawiają, że polskie wesela tak się podobają? Zresztą cudzoziemcy uważają nas za bardzo imprezowy i skłonny do zabawy naród, także LF głowa do góry Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2019-11-03 19:26:07 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Wielim, do czego zmierzasz?
Probujesz przekonac, ze jest tylko jeden sluszny sposob weselny?
Po co?
Na razie zapowiadaja sie huczne zareczyny, potem bedzie pewnie rownie udany slub i wesele/przyjecie, ale moze warto dac mlodym szanse poukladac ich swieto ?
|
|
|
|
littleflower |
Post #9 Ocena: 0 2019-11-03 19:42:21 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Jezeli chodzi o sluby to na azjatyckich i hinduskich sie tez naprawde super bawilam, najlepsze wesela na jakim bylam to wesele Hindusa z Chinka. Na angielskich bylam i na takich gdzie i jedzenia bylo malo, na takich gdzie i alkoholu i jedzenia bylo pod dostatkiem. Co do jedzenia na weselu to mam troche rozne podejscie- jako gosc super ale z drugiej strony mnostwo jedzenia albo sie marnotrawi albo gosciom oddaje.
Z drugiej strony w Polsce daje sie w prezentach przynajmniej tyle ile mniej wiecj koszt za osobe wychodzi wiec wesele w jakiej czesci sie zwraca - tutejsze wesele prezenty za symboliczne wiec ciezko tez oczekiwac 20 dan i polowy monopolowego "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2019-11-03 19:48:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2019-11-03 18:40:14, Wielim napisał(a):
Każdy lubi co innego. Słyszałem opinie wielu Polaków, że np. nie wyobrażają sobie wesela bez disco polo. Byłem na weselach gdzie zespół który grał miał jasno powiedziane, że nie ma być żadnego disco polo i było super. Jednak pewnie nie wszystkim podobał się zespół, z muzyką jazzrockową....
|
|
|
|