odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
littleflower |
Post #1 Ocena: 0 2019-11-02 10:56:36 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Witam,
Jezeli post jest w nieodpowiedniej rubryce to przepraszam i prosze o przeniesienie.
Mam dylemat - moj syn oswiadczyl sie dziewczynie ktora ma rodzicow pochodzenia Pakinstanskiego - ona sama urodzila sie w Kuwejcie ale razem z rodzina przeniosla sie do Birmingham kiedy jeszcze byla malutka. To bardzo madra i dobra dziewczyna - idealna synowa mozna by rzec jako ze ona swiata nie widzi po za moim synem i gdyby mogla juz jutro by go poslubila. Problem jest ze mimo ze sa gleboko wierzacymi katolikami te roznice sa widoczne chocby w tradycjach - stroje weselne sa na wzor pakistanski jak i wesele ( 3-5 dni ). Teraz wlasnie planujemy zareczynowe party i ja nie wiem czego mam oczekiwac tak naprawde- mimo ze w Birmingham Pakistanczykow od groma to raczej Muslim niz Christian, Chcialabym sie dowiedziec wiecej o ich kulturze i zwyczajach by nie urazic ani synowej ani jej rodziny. Szokiem sa juz same zareczyny gdzie bedzie zaproszone okolo 200 osob ( a ja glupia myslam ze tylko rodzice i mlodzi beda) -nie wiem czy kupuje sie przyszlym mlodym jakies prezenty czy sa jakies tradycje ktore musze przestrzegac. Rodzina mlodej jest bardzo religijna - modlitwa przed kazdym posilkiem i wizyta w kosciele to wiem ale nic poza tym, no moze oprocz ubiorow.
Ma ktos doswiadczenie lub kontakt i moglby mi cos doradzic? Na szczescie do wesela prawie dwa lata ale oficialne zareczyny sa za 5 tygodni juz a oprocz sali dekoracji i jedzenia nic jeszcze nie ustalone.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
|
|
galadriel |
Post #2 Ocena: 0 2019-11-02 11:09:31 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Lepiej pogadac i popytac glownych zainteresowanych.
Ja pracuje teraz z Brytyjka Pakistansiego pochodzenia, ktora wyszla za maz za Irlandczyka, i w zyciu nie da sie jej porownac ze stereotypowa Pakistanka. Wogole myslalam, ze jest Hinduska, bo pracowalam/ znalam przedtem pare innch Pakistanek (z pochodzenia) i zadna nie byla tak "normalna" w sensie podobno do nas jak ta tu. Na weselu faktycznie ubrana w ich zlote czerwone stroje, ale na tym koniec. Poza tym, to ona bardziej przypomina przecietna Amerykanke/ Europejke niz brytyjska Pakistanke. Tak wiec wydaje mi sie, ze jak ta twoja tez woli bialego meza, to bedzie sie bardzo roznic od "typowego/j" Pakistanczyka.
Oni poza tym tez sie pewine zastanawialaja zeby was nie urazic/ gafy nie popelnic, wiec luz. Po prostu niech syn pogada i sie dowie wszystkiego.
Dla mlodej pary powodzenia na nowej drodze; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
|
|
|
littleflower |
Post #3 Ocena: 0 2019-11-02 11:13:26 (5 lat temu) |
Gal, problem jest ich religijnosc i poszanowanie tradycji. Gdyby to byli Muslimi to bez problemu znajdziesz info wszedzie ale gorzej wlasnie z Chrzescijanami. Juz napisalam email do British Pakistani Christian i czekam tez na ich odpowiedz. Chce pokazac przyszlej rodzinie ze tez robie cos od siebie by poznac ich zwyczaje i kulture "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
|
Adacymru |
Post #4 Ocena: 0 2019-11-02 11:17:42 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Dokładnie, zamiast zgadywać zapytaj przyszłą synową o ich tradycje. Rozmowa wykaże twoje zainteresowanie tym co dla niej i jej rodziny jest ważne, co pomoże wzmocnić wasze relacje. Dodatkowo, co ważne dla jednej katolickiej rodziny z Pakistanu, nie musi być równie ważne dla innej i kierując się poradami z drugiej ręki możesz zupełnie nie trafić w gusta i wartości. Druga sprawa, że to jest połączenie dwóch tradycji, nie znaczy to że twoje/wasze tradycje muszą iść na drugi plan, dlatego rozmowa pozwoli lepiej połączyć tradycje obu rodzin.
Gratulacje, ciekawe czasy się dla waszej rodziny szykują.
Ada
|
|
|
|
stanislawski |
Post #5 Ocena: 0 2019-11-02 11:26:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Krześcijany? Cza się napić
|
|
|
|
|
Wielim |
Post #6 Ocena: +1 2019-11-02 11:31:33 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nie zapomnij na weselu pokazać naszej chrześcijańskiej tradycji polskiego wesela , dużo wódki i żarła , flaczki , świniaki i tak dalej , najlepiej to niech młodzi sami opowiedzą sobie nawzajem o swoich weselnych i ślubnych tradycjach i połączą najlepsze aspekty razem by wzajemnie się uzupełniały
|
|
|
|
Emeryt56 |
Post #7 Ocena: 0 2019-11-02 11:56:01 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Zaprosić jej rodziców do siebie na obiad i normalnie pogadać i zapytać jakie są ich oczekiwania.
W ich tradycji to wesele jest dla rodziny a młodzi sa "przy okazji"
|
|
|
|
littleflower |
Post #8 Ocena: 0 2019-11-02 12:22:09 (5 lat temu) |
Ja bede ich pytac tez, ale chce wykazac tez troche inicjatywy i znalesc informacje nie tylko od nich np czy na zareczyny kupuje sie prezent i jak tak to jaki prezent.
Co do wesela to jeszcze poltora roku i napweno niektore nasze zwyczaje beda wdrozone, jakie zalezy tez od ich rodziny bo np na zareczynach alkoholu nie bedzie.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
|
Wembley27 |
Post #9 Ocena: 0 2019-11-02 13:37:03 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
A tak z ciekawosc
Kto bedzie placil za przyjecia?
Bedziecie skladac sie?
Czy za wszystko rodzice dziewczyny beda placic
Bo przyjecia bedzie duzo na 200 osob to sporo
|
|
|
|
admiralbibol |
Post #10 Ocena: 0 2019-11-02 14:38:47 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Cytat:
2019-11-02 11:13:26, littleflower napisał(a):
Gal, problem jest ich religijnosc i poszanowanie tradycji. Gdyby to byli Muslimi to bez problemu znajdziesz info wszedzie ale gorzej wlasnie z Chrzescijanami. Juz napisalam email do British Pakistani Christian i czekam tez na ich odpowiedz. Chce pokazac przyszlej rodzinie ze tez robie cos od siebie by poznac ich zwyczaje i kulture
Chcesz zeby synowaci zlustrowali ? Co sie pisze w takim mailu ? Czy sie nada na synowa ?
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
|
|
|