Str 6 z 6 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2018-03-29 09:55:28 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dla ojcow nie ma wiele, wiecej jest dla okreslenia 'rodzina'.
|
KamilKamil12 | Post #2 Ocena: 0 2018-08-11 05:04:00 (7 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-08-2018 Skąd: Londyn |
Myślę, że warto dodać, że istnieje możliwość konsultacji ze specjalistą z Polski online w formie video. Za granicą o pomoc np. psychologa jest trudno. Moim zdaniem informacja przyda się każdemu, szczególnie jak bardzo dobrze nie zna się języka. Może to pozwoli nam „ogarnąć” sytuację.
Opinia moderatora: Post edytowany ze spamu. Konefka |
cloe112 | Post #3 Ocena: 0 2019-02-26 15:06:23 (6 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2019 Skąd: boston |
gdzie w Polsce można znalezć dobry ośrodek leczenia uzależnień?
|
pirka88 | Post #4 Ocena: 0 2019-02-26 16:07:44 (6 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2017 Skąd: Londyn |
Mam znajomego który leczył się w ośrodku. Bardzo sobie teraz chwali. Spędził tam kilka tygodni i naprawdę jest poprawa. Leczył się z alkoholizmu. Teraz wiadomo chodzi na spotkania AA ale tam postawili go na nogi.
|
Kanonier30 | Post #5 Ocena: 0 2019-02-26 18:02:46 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Bardzo mi przykro, to przede wszystkim do inicjatorki dyskusji. Nie będę się wypowiadał, jako ekspert, bo nim nie jestem. Toteż podzielę się tylko własnym doświadczeniem. Depresja jest chorobą i w stanach określanych, jako ciężkie - może być dosłownie zagrożeniem dla życia (skuteczne samobójstwo). Jest opisana w systemie ICD-10.
https://www.verywellhealth.com/icd-10-codes-and-how-do-they-work-1738471 Nie będę rozwodził się, dlaczego sam miałem czy mam styczność. Zresztą chyba nie w tym rzecz... . W moim przypadku miałem kilka sesji psychoterapii, potem kontrole u konsultanta psychiatry. Poza tym leki - Venlafaxine (wcześniej Sertraline), Diazepam, Sulpiride, Mirtazapine. Uprzedzając ewentualne uwagi, to rozumiem, że farmakologiczne leczenie jest wspierające i nie zniweczy problemu, bo "zażyję pigułkę". Czasem osobie w ciężkim problemie emocjonalnym , psychologicznym, psychiatrycznym...pomaga przetrwać sytuacje kryzysowe. Natomiast w moim przypadku cała procedura była zainicjowana przez GP, a więc w nie znam dróg omijających lekarza... . Podobnie było w wypadku mojego sąsiada, z którym jestem w relacjach koleżeńskich. Anglik, który jako żołnierz trafił do Afganistanu. Niestety, większość żołnierzy przywozi ze sobą rozmaite traumy, których nie załatwiają pogadanki z psychologiem. Trzeba z tym "bagażem" żyć, z rozmaitymi duchami przeszłości, bo zapomnieć się nie da. Dla cywilów, ogółu znającego Afganistan, Irak... - jakąkolwiek wojnę - z filmów czy gier, to rzecz niezrozumiała. Tam zabija się ludzi naprawdę, samemu przywozi się rany fizyczne i psychiczne. Jeśli się przywozi w ogóle, bo można gdzieś tam daleko zostać z kolegami. Również paradoks, bo można po prostu zginąć i zostać dosłownie lub - po powrocie do tzw normalnego życia - pozostawić tam część siebie samego. I tak jest właściwie zawsze. Silni faceci, po których nikt nie spodziewałby się "schiz" (jak chyba się potocznie określa depresje, stany lękowe itd.), popadają w alkoholizm, dragi, rozstają się z partnerkami, tracą rodziny i bliskich. Degrengolada i złamanie do końca dni, które sami sobie często przybliżają. Mówienie "weź się w garść" czy "zmień otoczenie, myśl pozytywnie, rozwijaj hobby i zainteresowania", to tylko ignorancja i przekonanie, że na wszystko mamy prostą odpowiedź. Pozwolę sobie podać link (może się przyda) - centrum pomocy dla mężczyznSt.James Place https://www.jamesplace.org.uk Niemniej życzę jak najlepiej w tym ciężkim czasie. Pozdrawiam ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 26-02-2019 18:26 ] |
|
|
stanislawski | Post #6 Ocena: 0 2019-02-26 18:23:36 (6 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Co mnie wkurza to fakt, że tych osób nie traktuje się poważnie. A depresji nie uważa się za chorobę.
|
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2019-02-26 19:01:52 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2019-02-26 15:06:23, cloe112 napisał(a): gdzie w Polsce można znalezć dobry ośrodek leczenia uzależnień? Ośrodek w Skoczowie ma też dobrą opinię. W sieci można znaleźć rangingi takich ośrodków, ale wiele zależy od kryteriów jakimi się przyszły pacjent kieruje. Czy ma to być ośrodek stacjonarny, zamknięty, dochodzący, prywatny, NFZ? Dla wielu ma też znaczenie czy terapeutami są osoby, które same były uzależnione czy też mają tylko wiedzę teoretyczną Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Mateouy | Post #8 Ocena: 0 2019-02-28 09:39:39 (6 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 28-02-2019 Skąd: londyn |
Ośrodek spam też jest bardzo dobrym ośrodkiem od leczenia uzależnień. Miałem kogoś kto tam się leczył i dziś bardzo to docenia.
|
rafi76 | Post #9 Ocena: 0 2019-05-06 18:39:42 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2019 Skąd: Nowy Sącz |
Depresja to bardzo ciężka choroba. Walka z nioą jest strasznie żmudna i dlatego dobrze jest skorzystać z pomocy specjalistów. Mi udało się wyjść z depresji ale ciągle walczę aby nie doprowadzić do nawrotu choroby.
|