Str 6 z 26 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Adacymru |
Post #1 Ocena: 0 2017-08-28 11:38:58 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Moze my jestesmy jeszcze "starej daty", ale nie wyobrazamy sobie zwiazku, gdzie facet ma np. dwojke czy trojke dzieci z innymi kobietami, a teraz uklada sobie zycie z kolejna, ktora niby "kocha". Jaki przyklad ojca maja pozniej te dzieci? Mozna sie spodziewac kolejnych rozbitych rodzin w przyszlosci...
Czy kocha sie tylko pierwsza milosc zycia, a pozniejsze, to tylko "niby kocha sie"? Nie znam wielu osob, ktore zakladaja, ze zwiaza sie z kims i beda miec dzieci, po to, zeby sie pozniej rozejsc i szukac nowego partnera. Z drugiej strony, czy lepszym wyjsciem jest tradycyjne pozostanie z rodzicem dziecka, nawet jak nie ma w zwiazku milosci a moze doszlo do przemocy (psychicznej czy fizycznej) zeby pokazac dzieciom "lepszy" przyklad ojca/matki?
Kiedys nie bylo rozbitych rodzin, byly tylko pobite rodziny, w ciszy, w komforcie (dla oprawcy) czterech scian, a do tego prawo mowilo, ze to tylko domowe sprawy, a spoleczenstwo dodawalo, ze jak bije to kocha.
Wiem, podaje ekstremalne przyklady, ale jak cenie sobie tradycje, tak nie mozna tez bezkrytycznie sie do niej odnosic.
Czy mezczyzna czy kobieta, ktorzy maja za soba nieudany zwiazek nie moga juz byc dobrymi kandydatami na partnera? Czy dziecko samotnego rodzica jest juz na zycie oznaczone jako wybrakowane? Ciekawe co z rodzicami i dziecmi, ktorzy nie z wlasnego wyboru zostali sa,otmni, tez ten sam wor, czy powinni miec naszywke dla oznaki?
Ada
|

|
 |
|
|
gromak |
Post #2 Ocena: 0 2017-08-28 11:45:05 (8 lat temu) |
Z nami od: 13-12-2015 Skąd: Manchester |
Cytat:
Co mnie jeszcze u Polaków odrzuca to takie wyrażanie sie bez szacunku o Brytyjczykach.
Sa rożne indywidua w każdym narodzie.
Mnie to samo irytuje w Brytyjczykach - otóż pomimo wcześniej normalnie prowadzonej rozmowy, gdy pada pytanie skąd jestem, to często widzę ten ich wyraz niezadowolenia na twarzy, mówiący "znowu Polak". Nie wiem, nie spotykam się z taką ilością Brytyjczyków, co Polaków i nie przysłuchuję się ustawicznie ich rozmowom w knajpach, ale oni też o nas zbyt pochlebnych opinii raczej nie wyrażają.
Nic w tym dziwnego, że tych prawdziwie zaradnych Polaków jest tutaj niewielu, bo kto miał pomysł i pieniądze na biznes, ten ten biznes otworzył w Polsce, dużo więcej jest tu Polaków ze słabym wykształceniem, żyjących z dnia na dzień w wynajętym pokoju - ale to przecież żaden sekret. Mam natomiast wrażenie, że dla wielu Polek, posiadanie partnera z brytyjskim paszportem działa jak afrodyzjak - chociaż sądzę, że robią to dla oczywistych korzyści, bo taki partner wydaje się być bardziej "odpowiedzialny", a że przy okazji można podszlifować język... Dziwi mnie tyko, że często te same kobiety parskają śmiechem, gdy słyszą, że facet w Polsce przygruchał sobie słabo mówiącą w naszym języku "Irenę" z Ukrainy - wtedy to jest, że ta kobieta to robi dla seksu i obywatelstwa. Przyganiał kocioł garnkowi, bo jakby nie było, dużo bliżej nam do Ukrainy niż do Brytanii.
|

|
 |
|
|
Post #3 Ocena: 0 2017-08-28 12:55:29 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2017-08-28 11:45:05, gromak napisał(a):
Przyganiał kocioł garnkowi, bo jakby nie było, dużo bliżej nam do Ukrainy niż do Brytanii.
Tak, przyganial kociol garnkowi. A dlaczego blizej nam do Ukrainy niz do Brytanii? Czy w sensie geograficznym? Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese
|

|
 |
|
Turefu |
Post #4 Ocena: 0 2017-08-28 13:07:15 (8 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Cytat:
2017-08-28 11:38:58, Adacymru napisał(a):
Cytat: Moze my jestesmy jeszcze "starej daty", ale nie wyobrazamy sobie zwiazku, gdzie facet ma np. dwojke czy trojke dzieci z innymi kobietami, a teraz uklada sobie zycie z kolejna, ktora niby "kocha". Jaki przyklad ojca maja pozniej te dzieci? Mozna sie spodziewac kolejnych rozbitych rodzin w przyszlosci...
Czy kocha sie tylko pierwsza milosc zycia, a pozniejsze, to tylko "niby kocha sie"? Nie znam wielu osob, ktore zakladaja, ze zwiaza sie z kims i beda miec dzieci, po to, zeby sie pozniej rozejsc i szukac nowego partnera. Z drugiej strony, czy lepszym wyjsciem jest tradycyjne pozostanie z rodzicem dziecka, nawet jak nie ma w zwiazku milosci a moze doszlo do przemocy (psychicznej czy fizycznej) zeby pokazac dzieciom "lepszy" przyklad ojca/matki?
Kiedys nie bylo rozbitych rodzin, byly tylko pobite rodziny, w ciszy, w komforcie (dla oprawcy) czterech scian, a do tego prawo mowilo, ze to tylko domowe sprawy, a spoleczenstwo dodawalo, ze jak bije to kocha.
Wiem, podaje ekstremalne przyklady, ale jak cenie sobie tradycje, tak nie mozna tez bezkrytycznie sie do niej odnosic.
Czy mezczyzna czy kobieta, ktorzy maja za soba nieudany zwiazek nie moga juz byc dobrymi kandydatami na partnera? Czy dziecko samotnego rodzica jest juz na zycie oznaczone jako wybrakowane? Ciekawe co z rodzicami i dziecmi, ktorzy nie z wlasnego wyboru zostali sa,otmni, tez ten sam wor, czy powinni miec naszywke dla oznaki?
To wszystko prawda, co piszesz, nie ma sensu utrzymywania zlego zwiazku tylko dla zasady. Mysle, ze kolezance chodzilo o sytuacje, gdy osoba trzydziestoletnia ma juz za soba dwa powazne zwiazki, po dziecku z kazdego , zaczyna nastepny i funduje sobie dzieciaczka trzy miesiace pozniej.
|

|

|
|
gromak |
Post #5 Ocena: 0 2017-08-28 13:30:15 (8 lat temu) |
Z nami od: 13-12-2015 Skąd: Manchester |
Cytat:
2017-08-28 12:55:29, KatyD napisał(a):
Tak, przyganial kociol garnkowi. A dlaczego blizej nam do Ukrainy niz do Brytanii? Czy w sensie geograficznym?
Będzie, że wrzucam wszystkich do jednego worka, ale bliżej nam mentalnie do Ukrainy niż do Brytanii - dużo więcej mamy wspólnych mianowników. Bardziej chodzi mi tu o fakt, że te powody, które podaje tu min. @NightFury "o wyższości Brytyjczyków nad Polakami w związku" można dokładnie przypisać im samym, bo dla Brytyjczyka wyrwać Polkę, to taki sam wyczyn, jak dla Polaka wyrwać Ukrainkę - sam fakt posiadania odpowiedniego obywatelstwa jest już wystarczająco podniecający [ Ostatnio edytowany przez: gromak 28-08-2017 13:33 ]
|

|
 |
|
|
|
Post #6 Ocena: +4 2017-08-28 14:05:23 (8 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
galadriel |
Post #7 Ocena: 0 2017-08-28 14:49:29 (8 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Co ty mi tu insynuujesz tyniecki ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) niby za co w tej naturze placic, co? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
MajaCardiff33 |
Post #8 Ocena: 0 2017-08-28 15:52:30 (8 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2017 Skąd: Cardiff |
To chyba pierwszy artykul o tym,ze Polscy faceci sa atrakcyjni. Ja tez jestem tego zdania-  Najdziwiniejsze jest to,ze osobiscie przekonalalm sie o tym jak atrakcyjnie postrzegani moga byc Polacy gdy wyjechalismy z mezem do Anglii. Mysle,ze Polscy mezczyzni moga smialo konkurowac z obcokrajowcami, tylko brak nam wiary w siebie-  Mojego meza czesto pdrywaly tutaj kobiety. Zdarzylo sie,ze szefowa chciala go uwiesc. Nie wiem jak sie maja do tego terorie o klasach spolecznych, i pieniadzach ( nie mial ich wtedy),ale mam wrazenie,ze czasem ''dzialaja' zupelnie inne czynniki- szerokie ramiona, niebieskie oczy, wysportowana sylwetka i poczucie humoru. Ogolnie takze uwazam,ze Palacy sa przystojnymi facetami-  I szkoda,ze czesto sami siebie nie doceniaja. Jak ostatnio bylam w Poslce i popatrzylam sobie na mlodych ludzi to naprawde zrobilo mi sie milo-  Coraz wiecej fantazji i luzu na ulicach. Mlodzi ludzie szczupli, fajnie ubrani. Jest nadzieja. Mi osobiscie Anglicy podobaja sie srednio ( nie lubie waskich ramion i rudego zarostu). Mieszkam w Walii gdzie mnostwo ludzi ma masakryczna nadwage  Mowi sie,ze Polki lubie urode wloska, Panow w typie ''laltino'' tudziez podobnych. A mi sie wlasnie podobaja Polacy. Gdybym miala wybrac inna nacje to byliby to SKandynawowie-  Pewnie moj gust jest specyficzny,ale podsumowujac Panowie- wiecej wiary w siebie. Nie jetescie mniej atrakcyjni niz Wlosi, Francuzi czy Anglicy-
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2017-08-28 16:43:15 (8 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
galadriel |
Post #10 Ocena: 0 2017-08-28 17:07:07 (8 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Moj ex maz jest przystojny, wrecz piekny i zawsze mial/ ma powodzenie u Angielek (i nie tylko zreszta pewnie; ) Pomimo, ze ma status emigranta, czyli jak nas na socjologii uczyli, co z tego ze kaucasian, status spada. Dopoki sie nie "dorobi". Pewnie garba.
Angielki to za nim szalaly. Ze taki wspanialy, szarmancki, piekny i ogolnie jak to Polacy, dobrze wychowany; ) [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 28-08-2017 17:09 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|