| Autor |
Strona: 10 z 12 |
| Gazella |
Post #1 2007-04-25 23:36 (rok temu) |
Z nami od: 26-07-2006 Skąd: Luton |
Cytat:
2007-04-01 14:05, lizka napisał(a):
czytam sobie te wasze posty i z dnia na dzien sie upewniam ze z ludzmi jest cos nie tak.4 lata temu przeprowadzilam sie z nowego yorku do uk,mam corke z zwiazku z afroamerykaninem..co zaszokowalo mnie tu w uk ze nie anglicy ,nie pakistanczycy-nie nazywam ich ciapatymi bo to narod jak kazdy inny)tylko od polakow nasluchalam sie komentarzy a nawet obelg.jestem prokuratorem,mam wyksztacenie,mieszkalam w roznych panstwach ale nigdzie nie spotkalam sie z takim prostactwem ,glupota i chamstwem jak tu w uk (mowie o polakach)i najczesciej robia to ludzie ktorzy sami sa "czarnuchami"dla anglikow bo wykonuja prace ktorych anglik nigdy by sie nie chywcil.co niektorzy pisza ze widzieli polki ktore wychowuja ciemnoskore dzieci i biora benefity bo zostaly same-a do cholery ile w polsce jest samotnych matek,ile kobiet w polsce jest maltretowanych przez mezow....?rasisci powinni zyc w swoim kraju a nie wpychac sie do np. uk gdzie wiekszosc ludzi to ciemnoskorzy.niewiem co jest z wami polakami zagranica ale odczulam ze tu ludzi przerasta zycie,niewiem czy to z zadrosci ,czy to z tesknoty za polska ludzie dostaja krecka-ale na milosc boska nie robcie z siebie idiotow,nie osmieszjacie sie piszac glupoty ,wypowiadajac sie o rzeczach czy kulturach innych narodow jak nie macie o tym pojecia...modelki,piosenkarki ,aktorki maja ciemnoskorych mezow i jest ok,jak tylko dotyczy polek -jest jedno dz..ka lub gorsza.i nie dziwcie sie panowie ze kobiety odchodza,jak mozecie pisac ze "czarny"nie szanuje kobiet a co wy robicie?do pani ktora jest w zwiazku z pakistanczykiem-szkoda ze nie napisala imienia)zycze pani powodzenia i sily poniewaz bedzie pani dlugo walczyc o ten zwiazek,sa ludzie ktorzy tego nie zrozumieja,ale po jakims czasie sie pani przyzwyczai i bedzie pani obojetna tak jak ja...pozdrawiam.
Dzieki Ci moja droga za sensowna wypowiedz. jest pozno w nocy wiec nieskladnie mi idzie. ale zgadzam sie z toba w pelni. wielu Polakow w UK reprezentuje zenujacy poziom i wiedze kulturowa i zyja w przekonaniu ze zwiazek monokulturowy jest najlepszy. Mialam meza Polaka, dziekuje bardzo nie bede sie wiecej kwapic, za to zwiazki z Afrykanczykmi, choc burzliwe byly znacznie ciekawsze, poznawczo rozwijajace i tworcze.
Zycze powodzenia wszystkim i szczerze dopinguje miedzykulturowosc! Gazella
|
|

|

|
|
| Gazella |
Post #2 2007-04-25 23:46 (rok temu) |
Cytat:
2007-04-01 21:42, lizka napisał(a):
glabi tak jak juz wczesniej pisalam poniewaz mieszkam od lat w uk,niewiem w jakiej dzielnicy ty mieszkasz ale musi byc bardzo uboga jesli boisz sie wychodzic do sklepu bo cie ktos napadnie.po drugie twoje slownictwo tez ma wiele do zyczenia "ciapaty"kobieto jakbys reagowala jakby ciebie ktos wyzywal?mam kilka pytan,napisz szczerze czym sie zajmujesz i gdzie mieszkasz-to wtedy wszystko wyjasni czemu jestes taka a nie inna..tylko nie pisz ze jestes na wysokim stanowisku i ze mieszkasz w jakies dobrej dzielnicy bo w to nie uwierze..sadze tez ze jestes bardzo mloda -bo starsze kobiety ktore maja troche w glowie nie pisza takich rzeczy...albo jest jeszcze jedno wyjasnienie poprostu pochodzisz z jakiegos zascianka z polski dlatego wszystko cie przeraza a prawdziwych murzynow ,pakistanczykow i innych znasz z opowiadan.daj zyc tej kobiecie przeciez nie musisz wychodzic za maz za cudzoziemca.
wlasnie, nie chcialam pisac o Polskiej wsi wielce reprezentacyjnej, szczegolnie w Luton ale sadze ze wiele z tych osob ktore widze na ulicy ma spore braki w edukacji, obejsciu i slownictwie. Coz, jesli nie moga sie wyslowic po polsku, nic dziwnego ze angielski przychodzi z takim trudem  moze to tlumaczy fenomen getta polskiego i wykorzystywania Polakow i innych nacji, traktowania ich jak niewolnikow, wlasnie obejrzalam b. interesujacy dokument o tym nieuczciwych agencjach wykorzystujacych prostych, nieobytych i nieposiadajacych zdolnosci jezykowych ludzi Gazella
|
|

|

|
|
| marcinb |
Post #3 2007-04-26 01:37 (rok temu) |

Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark |
zgadzam sie.
chcoc dodam ze miedzykulturowosc dziala w obie strony. a przynajmniej powinna.
tez lubie zwiazki ponad podzialami - to co pisalem wczesniej - egzotyka, nowosc, tabu a i klamie sie/upieksza/koloryzuje latwiej w obcym jezyku niz we wlasnym...
 Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.
|
|

|

|
|
| lizka |
Post #4 2007-04-26 13:21 (rok temu) |
Z nami od: 08-03-2007 |
hey,nawet nie wiedzialam ze jeszcze ktos bedzie pisal na tym forum,wiesz tzn ja nikogo nie namawiam do zwiazkow z mezczyznami innej rasy to jest ciezki orzech do zgryzienia,jest wiele przeciw niz za,trzeba miec naprawde silny charakter,umiec walczyc o swoje.zyje tu w uk z moja corka,anglicy nigdy mnie nie zaczepiali na ulicy lub komentowali kolor skory mojej corki,tylko polacy-powiem ci szczerze dostalam obrzydzenia do tych ludzi..ktorzy po 3-4 latach pobytu nie umieja powiedziec nic innego jak fuck you czy thank you,to jest zalosne ,jak mozna byc takim tepym lbem,kazdy inny tu przyjedza i ucza sie w mig,jeden lepiej drugi gorzej ale sie staraja -natomiast polacy a po co?dadza tlumacza na kazdym kroku,zrobia znaki drogowe po polsku,polskie sklepy -to na co sie uczyc..i wlasnie tacy ludzie ,takie tempaki maja najwiecej do powiedzenia.kiedys mialam takie zdarzenie ze dalam ogloszenie w gazecie ze potrzebuje pomocy domowej,nie ze jestem leniwa tylko nie mam czasu...zadzwonilo pare osob w tym jedna polka,przyszla na spotkanie do mnie do domu ze swoim chlopakiem ,ja nie powiedzialam ze jestem polka tylko po to aby sprawdzic,pogadalismy chwile i poszlam do kuchni zrobc im kawe,slyszalam jak ten chlopak mowil "widzialas to dziecko jakie czarne-musiala sie pie...lic z czarnuchem"-nie bede przeklinac bo to nie w moim stylu,ale wlasnie to jest obraz kulturalnych ludzi...na odchodne powiedzialam po polsku ze sie nie pi...lilam...no coz sa ludzie i ludziska,nie biore wszystkich pod mur bo nie wszyscy sa takimi pustakami...ciesze sie ze jeszcze normalni ludzie tacy np. jak ty ze potrafia zrozumiec a niekoniecznie sie zgadzac.pozdrawiam serdecznie.
|
|

|

|
|
| Gazella |
Post #5 2007-04-26 19:07 (rok temu) |
czesc Eliza, pogadac z Toba to przyjemnosc, przydaloby sie wiecej takich ludzi, w Luton szczegolnie.
Ja tez nikogo nie namawiam i wiem ze to ciezka orka, moje malzenstwo z Polakiem bylo fiaskiem, kolejny zwiazek pelen niezwyklej pasji i fascynacji a Afrykanczykiem nie wypalil, przyczyn bylo kilka (moj wredny charakter np  ) ale takze socjoekonomiczna sytuacja, dluga historia. Fakt jest taki ze chyba zaowocowalo to imprintingiem bo kolejni partnerzy jakims 'dziwnym'  zbiegiem okolicznosci z tego samego kregu kulturowego. Wiec znowu walcze o przetrwanie mojego zwiazku i nie tyle roznice kulturowe przewazaja a znowu uklad srodowiskowy. Mimo wszystko wiem ze mnie do Polakow specjalnie nie ciagnie, szczegolnie do takich bucow (jakich, wyglada na to, obie spotykamy), wole zeby bylo trudniej ale moze ciekawiej i bardziej rozwojowo.
Twoja cora jest na pewno przesliczna, half cast nie dosc ze ladne to maja swietna pule genetyczna. Pewnie faceci beda sie o nia zabijacw przyszlosci
Co do niedoszlej gosposi i jej beznadziejnego chlopaka szkoda gadac! zenada.
Moj byly maz, choc niby wyksztalcony i kulturalny, jak wrocilam z interview do pracy w czarnej firmie kazal mi umyc rece do podalam dlon dyrektorowi (czarnemu oczywiscie).
Gazella
|
|

|

|
|
| Gazella |
Post #6 2007-04-26 19:09 (rok temu) |
a, zapomnialam dodac ze jestem tu aktywnie od bardzo niedawna wiec nie zajarzylam ze ten watek byl juz martwy, za to jaki interesujacy. szkoda ze nie mialam dostepu do takich watkow jak pisalam moja prace o malzenstwach mieszanym i bi- i multi-lingualizmie  Gazella
|
|

|

|
|
| lizka |
Post #7 2007-04-26 19:59 (rok temu) |
Z nami od: 08-03-2007 |
wiesz bardzo milo mi sie z toba rozmawia,jakbys miala ochote pogadac napisz maila na mojego priv juz ci podaje...tutaj ze wzgledu na roznych ludzi nie chce zeby rzucali kamieniami:) oto moj email... eeliza1@wp.pl
|
|

|

|
|
| ayar |
Post #8 2007-05-03 11:05 (rok temu) |
Z nami od: 03-05-2007 |
hi to polish girl in uk and pl
i just wannt to say to all polish people specialy f***g polish boy because very stupid f***g every one polish lad is sheet
I'm kurdish and I'm from iraq and i have very nice polish girlfriend
why u always talking about polish girl with black boys, it's better for u to make money in the uk then go back to your bloody country to spend money in there and i know how u spend your money  buy vodka and mariwana and get drunk and doesn't care about girlfriend or wife when someone f*** them
First u have to sorted out your life and after u can talking about other people
If u wannt to know about black people- they care about girlfriend and wife and don't dream about vodka
I didn't know before that polish people are nothing except my girlfriend because u very happy when english shagg your mum and sister or your girlfriend/wife
bye bey vodka and sweet drwams pijaki  if anybody wannna say something that ask me i can give me number bye
|
|

|

|
|
| Gazella |
Post #9 2007-05-03 19:10 (rok temu) |
would be good if you could speak English Ayar.
Beautiful expression of generalisation, stereotypisation and narrow-mindness, not to mention 'colourful' language - not only rude but full of spelling and grammar mistakes.
Some Polish are exactly like you, unfortunatelly. However, just like in every country and culture you have people of different levels and cognitive abilities. You might be caring and loving (good for your girlfriend) but I'd be personally ashamed to admit that somebody who is so abusive and expresses himself like you and is my boyfriend (poor your girlfriend  )
And if you could read what some people say about their great relationships with people from other cultures maybe you'd have thought more before putting anything online. But then again I doubt you're capable of any deeper reflection or balanced opinion.
I assume your girlfriend is of similar level, otherwise I can't imagine her staying with you for long.
Gazella
|
|

|

|
|
| no_wayy |
Post #10 2007-05-03 19:36 (rok temu) |
Z nami od: 28-01-2007 Skąd: Sheffield |
Kondolencje dla dziewczyny :)
Musie mieć kobieta alkoholizm, we krwi skoro pochodzi z narodu vodki :) "opis" under construction...
|
|

|

|
|