Prawo jazdy dla każdego

Forum dyskusyjne

On i Ona » Zwiazek z obcokrajowcem

Zobacz te¿:

Galeria u¿ytkowników Mapka u¿ytkowników Pytania i odpowiedzi

Przegl±daj forum

Dzia³em "On i Ona" opiekuj± siê: frelcia, marcheweczka

Strona g³ówna » On i Ona » Zwiazek z obcokrajowcem

Nowy tematTemat zamkniêty

Strona 6 z 12 - [ przejd¼ do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 6 z 12
marcinb

Post #1

2007-04-02 21:30 (rok temu)

marcinb

Mê¿czyzna

Moderator

Z nami od: 20-05-2006

Sk±d: Newark

Podpowiedz (wredna):
przeczytaj do konca zanim napiszesz komentarz.

Odpowiedz (zlosliwa):
ponoc, ponoc, ponoc - ponoc kazdy znajduje, ponoc uwaznie przeczytalas, ponoc nawet konkluzje, ponoc nawet nie rzucasz inwektyw tylko prowadzisz merytoryczna dyskusje...

Komentarz (niechetny):
piszesz o prawach maltretowanych kobiet - napisz cos na temat dyskusji, ktora zapoczatkowala Domina a ktorej tytul przypomne: ''Zwiazek z Obcokrajowcem''.
zasadniczo napisz cokolwiek byle na temat albo po prostu zaloz nowego posta: ''Zwiazek z Sadysta/Pijakiem/Damskim Bokserem Wszelkiej Narodowosci''.

Pol zartem, pol serio:
A propos - moze cos o prawach kobiet w Pakistanie, mysle ze uczestnicy dyskusji chetnie wysluchaja rozsadnej opinii. zawsze to jakis sposob na zniwelowanie stereotypow.

A TAK NA POWAZNIE:
A moze po prostu napisz jak sobie radzic w zwiazku z obcokrajowcem, co stwarzalo najwiekszego przeszkody na poczatku a co jest najbardziej intrugujace. taka jest idea tej dyskusji - jak sadze.

poz,
Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

Numer SkypeNumer gadu-gadu

daevar

Post #2

2007-04-02 21:54 (rok temu)

daevar

Mê¿czyzna

Z nami od: 18-01-2006

Sk±d: wzi±æ kupê kasy

Widzê, ¿e rozpoczê³a siê zaciêta dyskusja. Szkoda tylko, ¿e coraz bardziej schodzi z tematu. Przy czym daje siê zauwa¿yæ dziwn± prawid³owo¶æ - stoj±c "z boku" dwie strony konfliktu mogê okre¶liæ jako w zwi±zku z obcokrajowcem oraz drug±, nie maj±c± pojêcia o takim zwi±zku. Oczywi¶cie, wed³ug strony pierwszej.
Rozumiem pasjê, z jak± Panie broni± swoich mê¿czyzn, nie widzê tylko za bardzo, z kim chc± walczyæ. Cieszê siê tylko, ¿e rozmowa nie ma miejsca w bezpo¶redniej blisko¶ci adwersarzy, bo chyba zostaliby zagryzieni.
Mnie osobi¶cie nie bardzo interesuje jakie karaty siê wydobywa i kto za kim siatki nosi, bardziej mnie ciekawi, czy jeste¶cie, drogie Panie, szczê¶liwe. W przysz³ych postach w tym temacie wola³bym czytaæ o Waszych do¶wiadczeniach, lepszych czy gorszych, w zwi±zku z obcokrajowcem, a nie obserwowaæ jak oskar¿acie wszystkich o rasizm, ksenofobiê, zazdro¶æ i co tam jeszcze pomin±³em...

Pozdrawiam
Jak siê nie ma co siê lubi, to siê kradnie co popadnie.

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

no_wayy

Post #3

2007-04-02 23:02 (rok temu)

no_wayy

Mê¿czyzna

Z nami od: 28-01-2007

Sk±d: Sheffield

Przedmówca zapoda³ temat praw kobiet w Pakistanie :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kobieta_w_islamie

- odno¶nie przysz³ej wiary ;) Zauwa¿cie, i¿ pozytywne argumenty nie s± a¿ takie pozytywne :p

A w konserwatywnym Pakistanie, gdzie, wed³ug HRW od 70 do 80 procent kobiet cierpi z powodu domowej przemocy fizycznej. No tacy chojracy to i my nie jeste¶my ;)
Ale ¿yczê powodzenia

"opis" under construction...

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

E-mailStrona WWW

Dora231

Post #4

2007-04-03 07:03 (rok temu)

Dora231

Z nami od: 01-12-2006

Marcinb - jeste¶ w b³êdzie mój drogi, przeczyta³am wszystkie Twoje komentarze, ale nie ma powodu aby sie nad nimi rozczulaæ. Z punktu widzenia tre¶ci s± jak najbardziej poprawne, ale forma przekazu jest irytuj±ca. Wygl±da to tak jakby¶ chcia³ kogo¶ uczyæ b±d¼ pouczaæ i st±d twoje wyk³ady. Z drugiej strony muzsê Ciê jednak usprawiedliwiæ, nie mo¿esz nic innego napisaæ, bo nie znasz problemu z autopsji.
Nigdzie w moim tek¶cie nie znajdziesz ¿adnej inwektywy, natomiast to Ty pisz±c wcze¶niej o rzucaniu inwektywami zamian argumentów, nazywasz mnie teraz "wredn±". Wygl±da na to, ¿e albo nie znasz znaczenia s³owa inwektywa, albo jeste¶ hipokryt±.
S³owo "ponoæ", o które chcesz teraz kruszyæ kopiê, jakby nie by³o z kontekstu ca³ej frazy ka¿demu czytaj±cemu sugeruje w³a¶nie taki odbiór, jaki ja przedstawi³am. Poza tym, ca³ej Twojej wypowiedzi nadaje charakter z³o¶liwy, je¶li nie szyderczy. St±d mój komentarz. Nie masz racji twierdz±c, ¿e to nie na temat, bo nie mo¿na sobie w sposób selektywny wybieraæ znaczenia takich czy innych s³ów. Powiedzenie o po³ówkach ma znaczenie ogólne, a Ty dla potrzeb swojej ekspresji chcia³by¶ ograniczyæ je do zwi±zków z cudzoziemcami. Co automatycznie nasuwa my¶l, ¿e skoro te s³owa dotycz± tylko takich zwi±zków, to nie maj± one racji bytu w innych przypadkach. W ten sposób chcesz spotêgowaæ moc swojego negatywnego do par mieszanych, a tym samym starasz sie je przedstawiaæ w z³ym ¶wietle.
Przeczyta³am post dominy86 i jak najbardziej moje komentarze s± na miejscu. W przeciwieñstwie do Ciebie jestem osob± bezpo¶rednio zainteresowan± tematem. To Ty przeczytaj ten post jeszce raz, kobieta pyta o do¶wiadczenia innych, jakie s± Twoje do¶wiadczenia? By³e¶ w zwi±zku z Chink±?-napisz o tym, a nie pouczaj innych.
I nie obra¿aj mnie, nie ma potrzeby, mo¿emy dyskutowaæ i bez tego. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e temat o prawach kobiet w Islamie jest idealny na osobne forum (co mi raczy³e¶ zasugerowaæ), bo o ile siê nie mylê to forum tutaj po¶wiêcone jest relacjom w zwi±zkach z cudzoziemcami, a nie z muzu³manami. Jedni pisz± o Szkotach, inni o Turkach, kto¶ pisa³ o Kurdach, a ja o Pakistañczyku.
Pozdr

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

kaka81

Post #5

2007-04-03 23:25 (rok temu)

kaka81

Z nami od: 31-03-2007

Witam ponownie

Domina rozpoczela forum zeby sie dowiedziec o doswiadczeniach innych dziewczyn ktore maja chlopakow obcokrajowcow,o reakcjach znajomych i nieznajmych.

Dlaczego ludzie nie bedacy w takich zwiazkach zabieraja glos,oczywiscie negatywny?wywolalo to niebezpieczne emocje i agresje.Nie robcie tego dziewczyna,ktore i tak juz sa odsuniete od polskiej spolecznosci i traktowane jak tredowate,bo ja wlasnie jestem tak traktowana. Czy nie potraficie patrzec na te zwiazki jak na normalne zwiazki ze swoimi problemami i radosciami?

Czy to az takie trudne wyobrazic sobie ze mozemy byc szczesliwe?
Mamy co prawda trudniejsze zadanie do wykonania ale przeciez chodzi o to zeby sie dogadac.
Kazdy zwiazek moze sie rozpasc i to z roznych powodow.
W kazdym zwiazku czasem jest lepiej,czasem gorzej.

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

Gucior

Post #6

2007-04-04 00:35 (rok temu)

Gucior

Mê¿czyzna

Z nami od: 04-04-2007

Sk±d: Luton

Nie narzekajcie dziewczyny!Przeciez zwyklismy mawiac Jak sobie poscielesz tak sie wyspisz!Ja tez bylem w zwiazku z muzulmanka!Nic specjalnego Dobra rozrywka!Wszystko wychodzi w praniu!
Jak dla mnie chora religja chory narod wiec poprostu powodzenia zycze
Més que un club

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

Numer gadu-gadu

Dora231

Post #7

2007-04-04 12:04 (rok temu)

Dora231

Z nami od: 01-12-2006

Witam, ja tam na nic nie narzekam, wkurza mnie tylko jak kto¶, kto uwa¿a sie za alfê i omegê chce uk³adaæ mi ¿ycie. Je¶li oka¿e siê, ¿e jak mówisz jest to "chory naród", zak³adj±c, ¿e mia³e¶ na my¶li wyznawców islamu, to ja równie¿ z³o¿ê broñ. Nie zamierzam zbawiaæ ¶wiata, ale ka¿demu trzeba daæ szansê. Nie chcê skre¶laæ cz³owieka tylko czyi¶ pogl±dów. My tu sobie rozprawiamy, a wszystko i tak czas poka¿e. Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

lizka

Post #8

2007-04-04 18:55 (rok temu)

lizka

Z nami od: 08-03-2007

hey dziewczyny...tylko wskoczylam poczytac jak tam idzie wam dyskusja-no niezle,niezle...na marginesie wypozyczcie sobie film "something new"-bedzie sie wam podobal...duzo prawdy ,troche komedii,romantyczny-i napewno dla dziewczyn i(facetow)w mieszanych zwiazkach..jesli chcecie pogadac piszcie na email . eeliza1@wp.pl

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

marcinb

Post #9

2007-04-04 21:43 (rok temu)

marcinb

Mê¿czyzna

Moderator

Z nami od: 20-05-2006

Sk±d: Newark

Droga Doro,

po chwli ciszy i wytchnienia, pozwole sobie no ponowny, wyjatkowo zjadliwy, zlosliwie nieuzasadniony i pietnujacy osoby osmielajace sie miec inne zdanie niz ja ;-), komentarz dotyczacy czesci mojego poprzedniego wpisu oraz tresci dyskusji:

* ciesze sie ze przeczytalas wszystkie komentarze.
* znam z autposji - co sama przyznajesz na koncu swojego wpisu
* znajdz chociaz jedna inwektywe w poprzednich wpisach.
* jestem cynikiem a nie hipokryta, z okreslen najblizszych temu wybralbym hipochondryka, hipopotama i hipodrom.
* wredna jest w nawiasie kolo slowa odpowiedz - rozumie sie to samo przez sie... poza tym to ja jestem wredny.
* slowo ponoc sugeruje nic innego tylko ponoc. ponoc...
* sarkastyczny rzeklbym.
* mam racje - moj komentarz teraz tez jest nie na temat. jak i twoj. nasza dyskusja teraz nie laczy sie z tematem forum w zaden sposob.
* powiedzenie o polowkach ma znaczenie ogolne - no wlasnie.
* automatycznie nie narzuca absolutnie nic z powodu j/w. semantycznie i logicznie niemozliwe.
* podaj JEDEN przyklad w ktorym, bezzasadnie przedstawilem mieszane pary w zlym swietle, poza swoim wlasnym co znajdziesz troche nizej.
* twoje komentarze - nie sa na temat, przynajmniej te dotyczace moich wpisow - komentujesz wybrane, nie adekwatne do tresci forum, fragmenty.
* w przeciwienstwie do mnie? - jezeli jestes zainteresowana tematem dyskusji to tak samo jak ja.
* chetnie napisze, choc nie ma o czym - przelamywanie bariery jezykowej nie bylo, kulturowej nie bylo, wzajemnego poznawanie tez nie, problemow religijnych czy politycznych tez nie - czysta przyjemnosc, ktora sie przejadla po prawie 10 miesiacach. mialem ciekawsze zwiazki, choc na pewno mniej egzotyczne. stad tez moje zainteresowanie tematem jak to jest gdy sie odkrywa ziemie nieznana. do tego nawiazuje pytanie do koncu tego wpisu.
* nie pouczam - pietnuje nieuctwo, glupote i indolencje. nie ma takiego argumentu jak - ''a mnie sie wydaje'', ''a on nosi siatki i nie sika na deske'', ''rzad rozdaje samochody, cukierki i papier toaletowy''
* nie obrazam
* zgadzam sie
* zasugerowalem inny temat
* DOKLADNIE!!! - ZWIAZEK z OBCOKRAJOWCEM - i tu pojawiaja sie, albo i nie, rozne podejscia do tematow majacych dla nas rozne znaczenie. Jak sie traktuje kobiety, podejscie do religii, problemy rasowe, kulturowe czy jakiekolwiek inne. tabu, ich brak. stosunek do innowiercow, zamachow 9/11 czy 7/7, wojen na bliskim wschodzie czy stosunek przedstawicieli rasy negroidalnej do bialasow. taki jest otaczajacy swiat.
* stosunek do kobiet jest rozny w roznych kulturach - stad tez inne pytanie do osoby w zwiazku z wyznawca islamu a inne z wyznawca whisky.
* jedni pisza o zwiazkach z kims tam a inni zadaja na ten temat pytania, a rozsadne odpowiedzi moga pomoc przelamywac stereotypy.

konczac juz te swawole jezykowe (chyba ze chcemy je kontynuowac - wtedy chetnie zaloze osobne forum - i bedziemy sie klocic przez pokolenia) jedno potrojne pytanie na temat:

- jak sobie radzic w zwiazku z obcokrajowcem, co stwarzalo najwiekszego przeszkody na poczatku a co jest najbardziej intrugujace, jaki wplyw na zwiazek ma religia?

PS. sorki ale nie moglem sie powstrzymac:
kaka - dlaczego ludzie na forum zabieraja glos negatywny? - bo to jest wlasnie publiczne FORUM. jedni sie z toba zgadzaja a inni NIE i zabierajac glos daja temu wyraz. jedni lubia ogorki a inni ogrodnika corki. ludzie moga sobie wyobrazic ze jestes szczesliwa w zwiazku ale rowniez mogo sobie nie wyobrazic sobie w zwiazku z cudzoziemcem i dlatego pisza na forum swoje opinie. taka jest idea.

pozdrawiam napradwe szczerze z lekka nuta melancholii...
Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

Numer SkypeNumer gadu-gadu

kaka81

Post #10

2007-04-05 10:04 (rok temu)

kaka81

Z nami od: 31-03-2007

marcin
to mialo byc forum skierowane do dziewczyn w zwiazkach z cudzoziemcami,wiec niech osoby nie bedace w takowych niech sie laskawie nie odzywaja.
I owszem osoby te wydaja negatywne opinie,pokazujac brak taktu tak typowy dla pewnej nacji.
Powodzenia

Do góry stronyOffline

Temat zamkniêty

Strona 6 z 12 - [ przejd¼ do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony