|
---|---|
Yarosh | Post #1 Ocena: 0 2012-01-16 20:57:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2010 Skąd: Corby |
Hej,
Pokrótce, żona chce rozwodu. Jesteśmy tu razem w UK (obywatele Polski). Od 3 miesięcy żyjemy osobno. Mamy 2 córki 13 i 8 lat. Czy to prawda, że na dwoje dzieci alimenty wynoszą 20% zarobów netto: http://www.cmoptions.org/en/calculator/calculator.asp Czy mogą mi przysądzić więcej? Czy to prawda, że rozwód wzięty w UK i tak jest nieważny w Polsce, tzn. dalej wg polskiego prawa jesteśmy w Polsce małżeństwem. A żeby uznać rozwód z UK w PL-trzeba i tak pofatygować się do polskiego sądu (tak powiedział moim rodzicom w Polsce prawnik znający prawo brytyjskie)??? Czy to prawda, że w UK za sprawę płaci ten kto wniósł ją? I czy to prawda, że jak ja nie zgodzę się na rozwód w UK to sąd nie może go udzielić, bo jesteśmy obywatelami polskimi?(tak powiedział moim rodzicom w Polsce prawnik znający prawo brytyjskie) Aha, i jak mi zasądzą alimenty w Uk to jak wrócę do Polski, a skoro wg polskiego prawa dalej będziemy małżeństwem, to alimenty brytyjskie mnie nie obowiązują, czyli nie płacę? Zresztą i tak w razie czego to polski sąd zmniejsza alimenty na realia polski (chyba logiczne), ale chyba żona musi pofatygować się do polskiego sądu, aby je dostać??? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi!!! |
maw2be | Post #2 Ocena: 0 2012-01-16 21:04:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
czegoś tu nie rozumiem, niedawno było oki i się pytałeś czy dzieci mogą same zostać w domu, teraz o rozwodzie mówisz?
co do rozwodu to nie przyznają więcej chybaże dobrowolnie się zgodzisz płacić. rozwód wzięty w uk jest ważny w pl pod warunkiem że u tłumacza przysięgłego przetłumaczysz i dasz do pl sądu do "zaklepania" tak za sprawe płaci ten co wnosi, jest możliwość zmniejszenia bądź zwolnienia z opłat w zależności od dochodu. jak żona wystąpi o rozwód a ty się nie zgodzisz to pociągnie się to dłużej ale może dopiąc swego. co do alimentów to inna para kaloszy, jak się uprze to będziesz płacił. |
koniczynka_a | Post #3 Ocena: 0 2012-01-16 21:25:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2010 Skąd: UK |
jestem swiezo po rozwodzie i moja adwokatka mowila ze nic nie musze wysylac czy zawozic do sadu polskiego... hmm...
i nie prawda ze za rozwod placi osoba co sklada pozew.. ja skladalam pozew ale z winy ex i ja nie placilam nic... to jego pociagneli do platnosci. alimenty przyznawane sa wedlug zarobkow ... ja jedno dziecko wychodzi to 37f tygodniowo ,,, ja jak zglosilam do agencji ze ex zmienil prace ,, sprawdzili go ze wiecej zarabia i podniesli o pare funciakow tygodniowo, |
Yarosh | Post #4 Ocena: 0 2012-01-16 21:26:59 (13 lat temu) |
Proszę, skupmy się na rozwodzie.
Na czym polega te "zaklepanie"? I czy za nim ona to w Polsce "zaklepie" to dalej wg prawa polskiego w Polsce jesteśmy małżeństwem? |
Yarosh | Post #5 Ocena: 0 2012-01-16 21:30:48 (13 lat temu) |
Ja nie chcę rozwodu to żona go chce i ona wniosła sprawę do sądu. Tak więc będę ponosił koszty?
|
|
|
ankauk | Post #6 Ocena: 0 2012-01-16 21:32:29 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2010 Skąd: manchester |
http://www.euk.pl/rzecznik/userfiles/file/Poradnik%20emigranta/Uznanie_wyroku_Sadu_zagranicznego_rozwod.pdf
Jesli chodzi o alimenty, to mozna w sadzie polskim po powrocie do krajuz zlozyc wniosek o obnizenie, ale powrocic muasialyby dzieci, bo sad polski moze orzekaz tylko w stosunku osob mieszkajacych na terenie RP. [ Ostatnio edytowany przez: ankauk 16-01-2012 21:36 ] |
koniczynka_a | Post #7 Ocena: 0 2012-01-16 21:37:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2010 Skąd: UK |
tutaj jest tak ze jak zona wzniosla pozew i udowodni ze rozpad jest z twojej winy to ona ma prawo zdecydowac czy bedziesz ponocisz koszty rozwodowe , chyba ze nie podpiszesz rozwodu to wtedy 2 lata czekasz w separacji po tym okresie zona znowu podejmuje probe jesli pdpiszesz jej rozwod sad orzeka rozwod, jesli nadal nie popiszesz to po 5 latach samoistnie sad orzeka rozwod , zona musi tylko wniesc pismo do sadu, a wtedy juz nie jest potrzebny twoj podpis,, w uk caly koszt rozwodu, adwokata, sadu, emali,, listow,, tlumacze,, 5tys funtow,,,
|
maw2be | Post #8 Ocena: 0 2012-01-16 21:41:01 (13 lat temu) |
"zaklepanie" zgodnie z prawem unijnym wyrok sądu wydany w innym kraju (w twoim przypadku rozwód, alimenty z uk) musi być potwierdzony przez sąd w kraju w którym mieszkasz. czyli jak wrócisz do kraju a żona/ex będzie dalej chciała od ciebie alimenty potwierdzenie rozwodu w pl, to składa do sądu przetłumaczony wyrok w celu umiejscowienia go. podobnie jak z aktami w urzędzie stanu cywilnego
|
Yarosh | Post #9 Ocena: 0 2012-01-16 22:09:30 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-01-16 21:32:29, ankauk napisał(a): http://www.euk.pl/rzecznik/userfiles/file/Poradnik%20emigranta/Uznanie_wyroku_Sadu_zagranicznego_rozwod.pdf Jesli chodzi o alimenty, to mozna w sadzie polskim po powrocie do krajuz zlozyc wniosek o obnizenie, ale powrocic muasialyby dzieci, bo sad polski moze orzekaz tylko w stosunku osob mieszkajacych na terenie RP. [ Ostatnio edytowany przez: <i>ankauk</i> 16-01-2012 21:36 ] Czyja dobrze rozumiem? Czyli ja wracam do Polski, dzieci z matką w UK i co dalej płacę to co ustalono w UK??? Nie wiem czy tyle zarobię w Polsce? Oj chyba coś nie tak, albo źle zrozumiałem! |
maw2be | Post #10 Ocena: 0 2012-01-16 22:15:05 (13 lat temu) |
jak wrócisz a nie zadbarz o obniżenie to możesz iść przecież do drugiej roboty
![]() swoją drogą kumpela w pl wywalczyła 1,5 alimentów. sędzina do niej czemu aż tyle, a ona do niej a czemu nie. |