MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ślub cywilny w UK

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mlody_leszczyk

Post #1 Ocena: 0

2012-05-22 00:00:05 (13 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Cytat:

2012-05-21 22:34:59, ebabzi napisał(a):
hej podepne sie , chetnie sie dowiem cos na temat umiejscowienia aktu slubu w USC w pl, kary za yyyy 4 lata zwloki :/
i czy on w ogole jest aktualny?
slub byl na Jamajce...

Jak został skonsumowany w noc poślubną to jest jak najbardziej :-]:-]:-]aktualny

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ebabzi

Post #2 Ocena: 0

2012-05-22 13:52:44 (13 lat temu)

ebabzi

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 14-06-2009

hehe skonsumowany, tylko ktos mi powiedzial ze jest iles tam czasu na umiejscowienie w usc i moze byc 'po ptokach' juz
trzeba by znow slub brac ;)
ale szukam odpowiedzi na to pytanie....

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #3 Ocena: 0

2012-05-22 14:21:20 (13 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Nie ma scisle wyznaczonego terminu umiejscowienia aktu slubu ,po zawarciu malzenstwa. Moja znajoma zrobila to po 1.5 roku po slubie.Ale akurat w jej przypadku, nie bylo zmiany nazwiska.

Zasada jest tylko taka, ze jak umiejscowisz akt slubu w PL ksiegach, masz 3 miesiace na wyrobienie nowych dokumentow, w przypadku zmiany nazwiska.

Do góry stronyOffline

paulina-katarzy

Post #4 Ocena: 0

2012-06-01 09:20:08 (13 lat temu)

paulina-katarzyna

Kobieta

Z nami od: 20-05-2012

Cytat:

2012-05-22 14:21:20, AGALON napisał(a):
Nie ma scisle wyznaczonego terminu umiejscowienia aktu slubu ,po zawarciu malzenstwa. Moja znajoma zrobila to po 1.5 roku po slubie.Ale akurat w jej przypadku, nie bylo zmiany nazwiska.

Zasada jest tylko taka, ze jak umiejscowisz akt slubu w PL ksiegach, masz 3 miesiace na wyrobienie nowych dokumentow, w przypadku zmiany nazwiska.

Hej. Zgadza się - nie ma ściśle wyznaczonego terminu. Osobiście jestem trzy i pół roku po ślubie i dopiero lecę do Polski w celu umiejscowienia naszego aktu ślubu. Dzwoniłam w tej sprawie do Urzędu Stanu Cywilnego i nie ma problemu.

Nie zapytałam natomiast, co w przypadku osoby która umiejscowiła akt ślubu ze zmianą nazwiska (moja koleżanka) i po 3 miesiącach nadal nie wyrobiła dokumentów, a raczej po 2 latach. Czyli zasada 3 miesięcy złamana. I co teraz? Ktoś wie? Kara pieniężna?

Do góry stronyOffline

greta

Post #5 Ocena: 0

2012-06-01 14:48:27 (13 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

nic sie jej nie stanie kary za to nie poniesie ale jej dowod i paszport jest juz nie wazny i moze miec problem z przekroczeniem granicy
znalezione w necie na stronie konsulatu:
Kiedy należy wymienić ważny paszport na nowy?

Paszport należy wymienić na nowy, w przypadku zmiany lub konieczności sprostowania:

imienia,
nazwiska,
daty i miejsca urodzenia,
płci,
numeru PESEL.

Osoba posiadająca ważny paszport powinna w takim przypadku wystąpić o jego wymianę niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia doręczenia ostatecznej decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzającego zmianę albo sporządzenia aktu małżeństwa stwierdzającego zmianę nazwiska. Po upływie 60 dni od dnia zmiany chociażby jednej z powyższych danych - dokument traci ważność. W przypadku osób przebywających za granicą paszport traci ważność po upływie 4 miesięcy.
na stronie urzedu miasta
Ile masz czasu na wymianę dowodu osobistego?
Gdy wymieniasz dowód, ponieważ:
- zawiera nieaktualne dane – wniosek o nowy dokument musisz złożyć w terminie 14 dni od zameldowania się lub otrzymania aktu małżeństwa.
- w przypadku zmiany wyglądu lub uszkodzenia dowodu należy niezwłocznie wystąpić o wyrobienie nowego.
- jeżeli natomiast dokument traci ważność – powinnaś złożyć wniosek o nowy na 30 dni przed upływem daty ważności.

Jeśli nie dotrzymasz terminu
Twój dowód zostanie z urzędu unieważniony w ciągu 3 miesięcy od dnia, kiedy wystąpiły okoliczności wymagające wymiany dokumentu.
Informacja o unieważnieniu dowodu przez gminę będzie przekazana do ogólnokrajowej ewidencji wydanych i nieważnych dowodów osobistych (prowadzi ją minister spraw wewnętrznych i administracji). Z tej ewidencji mogą korzystać banki, policja, straż graniczna, urzędy skarbowe i inne instytucje, a to oznacza, że z nieważnym dowodem nic nie załatwisz.

Do góry stronyOffline

Guylian

Post #6 Ocena: 0

2012-06-01 17:17:17 (13 lat temu)

Guylian

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

Jak pojechalam do Polski po roku od slubu wymienic paszport, to mi pani w urzedzie go od razu podziurawila bo byl niewazny. Szok, bo ja na ten paszport troche podrozowalam i nie bylo problemu, nawet na polskiej granicy nikt sie nie zorientowaal. Podobno mialam szczescie.. Problem byl koszmarny, bo dwa dni pozniej wracalam do domu a nie mialam tez dowodu, bo byl w trakcie wymiany...Jakos sie udalo zalatwic tymczasowy w ekspresowym tempie, ale emocje byly, ze hej.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,