MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AgentOrange

Post #1 Ocena: 0

2015-05-23 20:37:11 (10 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:

2015-05-23 20:00:42, kasiachery napisał(a):
my mielismy cywilny w uk a rok pozniej koscielny w pl, zadnych problemow nie bylo

Ale mieliście sam kościelny czy kościelno-cywilny (tj. ksiądz informuje usc o zawarciu związku)?

Tak przy okazji: czy w przypadku rozwodu, trzeba mieć wyroki z UK i PL?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kasiachery

Post #2 Ocena: 0

2015-05-23 20:40:44 (10 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

yyyy, no my poki co rozwodu nie planujemy, ale powiedzielismy ksiedzu ze my juz po cywilnym jestemy wg prawa angielskiego, to powiedzil tylko ok. Slub kocielny sie odbyl, nie mam pojecia czy on kogos informowal bo ja sama zglosilam do polskiego usc ze nie jestem juz panna, dalam im oryginal aktu slubu ang, wyrobilam sobie dowod na nowe nazwisko, no i chyba tyle, bo juz jest po fakcie 8 lat, wiec nie wiem czy cos sie zmienilo w prawie od tego czasu.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2015-05-23 23:50:20 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2015-05-23 19:44:36, AgentOrange napisał(a):
A co będzie, jeśli weźmiemy ślub cywilny w UK a następnie w Polsce? Ze względu na moje plany w przyszłości, chciałbym abyśmy wzięli ślub w UK. Ale dla rodziny i znajomych chcemy zorganizować ślub w Polsce. Czy to czemuś wadzi?

Wadzi temu, ze jak jestes zamezna raz, to drugi slub urzedowy to bigamia. W urzedzie musisz poswiadczyc, ze mozesz wziazc slub, czylize jestes wolnego stanu. Jak wezmiesz slub w UK, to wolnego stanu sie pozbedziesz. Nie mozesz brac slubow w kazdym kraju w jakim trafi ci sie okazja przebywac, albo miec rodzine ktora chcialaby taki slub widziec, jesli nie nastapilo rozwiazanie poprzedniego zwiazku.
Ada

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-05-24 06:14:39 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2015-05-23 20:40:44, kasiachery napisał(a):
yyyy, no my poki co rozwodu nie planujemy, ale powiedzielismy ksiedzu ze my juz po cywilnym jestemy wg prawa angielskiego, to powiedzil tylko ok. Slub kocielny sie odbyl, nie mam pojecia czy on kogos informowal bo ja sama zglosilam do polskiego usc ze nie jestem juz panna, dalam im oryginal aktu slubu ang, wyrobilam sobie dowod na nowe nazwisko, no i chyba tyle, bo juz jest po fakcie 8 lat, wiec nie wiem czy cos sie zmienilo w prawie od tego czasu.

Bo w kościele odbyła się już tylko ceremonia, wg po prostu już nie mógł wpisać w papiery że udzielił wam ślubu, ale że dokonał się sakrament.
Czyli ku chwale Boga, kościoła i przedstawienie dla rodziny.
Z. Prawnego punktu nie był to ślub, bo nie można.

To tak jak w kościele jest "odnawianie ślubów" po iluś tam latach.
Ceremonia tylko kościelna, nie prawna.

Ksiądz nie odmówi na pewno usługi, tylko pewnie będzie wymagało odpowiednich argumentów za komplikacje :-D
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

LadyJ89

Post #5 Ocena: 0

2015-06-07 18:40:33 (10 lat temu)

LadyJ89

Kobieta

Z nami od: 07-11-2014

my mamy cywilny w UK a koscielny w PL

Do góry stronyOffline