Cytat:
2010-06-05 11:53:41, sunlight napisał(a):
Cytat:
2010-06-05 10:40:41, kinga77 napisał(a):
Czas plynie,a wraz znim ludzie coraz bardziej sie gubia w tym co jest co jest wlasciwe,a co nie i zatracaja wartosci moralne.
w dodatku mysla,ze jest wszystko ok.Ale wszystko do czasu.
Hm... Gubia sie ci, ktorzy przykladaja do wszystkiego dawne miary i probuja z nimi zyc w nowoczesnym swiecie. Jesli ktos stara sie zrozumiec swiat, ludzi i to co nimi naprawde kieruje, to wierz mi, nie gubi sie tak bardzo. Ja nie zatracam wartosci moralnych, tych prawdziwych - uniwersalnych. A zaklamana, sztuczna moralnosc? I tak przepadnie, bo nie zdaje egzaminu. Zreszta to bardzo rozlegly temat i na pewno nie da sie o tym tak w paru zdaniach. Wiesz, jedni chodza po moralnosc do kosciola a inni sami nad nia dumaja. Jestem pewien, ze ci drudzy sa bardziej moralni i "porzadni". Haha, alesmy w filozoficzne wywody zabrneli.
Pozdrawiam
W nowoczesnym swiecie zyja ludzie,ktorych pragnienia i oczekiwania wcale nie tak bardzo sie roznia od tych sprzed kilku tysiecy lat i wobec tego dawne miary sa jak najbardziej caly czas aktualne,
A jakie sa wedlug Ciebie wartosci prawdziwe i uniwersalne,skoro lamiesz te podstawowe?
Zaklamana ,sztuczna moralnosc...jezeli ktos tak zyje to automatycznie lamie te zasady i rzeczywiscie takie cos nie przetrwa,to samo sie tyczy innych dziedzin zycia.Z roznych przykladow wiadomo,ze lamanie zasad czy to moralnych czy jakichkolwiek innych,na dluzsza mete nie przynosi korzysci,a wrecz przeciwnie.
Zaznaczam,ze nikomu niczego nie narzucam poprostu takie mam zdanie