MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Randkowanie z obcokrajowcami - warto?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 27 z 43 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 41 | 42 | 43 ] - Skocz do strony

Str 27 z 43

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominikana36

Post #1 Ocena: 0

2020-10-03 18:30:35 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

2020-10-03 17:56:03, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2020-10-03 17:40:28, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Wedlug mnie kwalifikuja sie cala Ameryka Lacinska, Afryka, Azja, wschod Europy rowniez raczej patriarchalny wydaje mi sie.

Dorzucam Grecję, prawie całe Bałkany i wiele południowe rejony Włoch

Ciekawe co determinuje takie poglady...traktowanie partnera w zwiazku nie zalezy od religii czy miejsca urodzenia..zalezy od wzorcow rodzinnych, inteligencji spolecznej, zdolnosci do empatii i kultury osobistej.
Bylam w dluzszym zwiazku z Portugalczykiem, w malzenskim z Afrykaninem, drugi maz jest Rosjaninem. Znam malzenstwa mieszane z 20+ stazem z muzulmaninem, Afrykaninem i Serbem... w zadnym z tych zwiazkow, lacznie z moimi kobieta nie byla i nie jest traktowana przedmiotowo. A znam tez kilku mezczyzn Polakow, Niemcow i Anglikow, czysto bialych z dziada pradziada, kt partnerki traktuja jak smieci, lacznie z przemoca fizyczna i roznymi formami kontroli i obsesji.
Nie warto generalizowac.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #2 Ocena: 0

2020-10-03 18:44:26 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

A dlaczego Polak, Niemiec i Anglik bijacy partnerki wedlug Ciebie zasluguja na szczegolna wzmianke szczegolnie ze podobno tacy bardzo biali?

W kraju mojego bylego meza sa okropne statystyki przemocy wzgledem kobiet. Protestuja kobiety. Afryka.

Do góry stronyOffline

Wembley27

Post #3 Ocena: 0

2020-10-03 18:52:36 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

W każdym państwie jest przemoc
My tego nie zmienimy
Choc kobieta powinna się szanować

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #4 Ocena: 0

2020-10-03 18:54:45 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Bo akurat wymienialyscie tylko regiony nie do konca czysto "biale" z punktu widzenia ruchow dzialajacych na korzysc "czystosci rasy" :).
Poza tym chcialam uniknac podejrzenia, ze ci Anglicy czy Niemcy to maja inne korzenie...
A statystyki przemocy domowej sa rownie okrojone w PL jak w np w RPA czy Albanii. Nie warto wierzyc, ze nie.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #5 Ocena: 0

2020-10-03 18:56:43 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

no przeciez to jakis zart : )

ktos z was chodzi po angielskich impezowniach? tutaj widok pijanych kobiet traktujacych swoich facetow jak smieci to nic nowego

Polacy niemcy anglicy to sa jakies jednostkowe przypadki wszedzie sie znajdzie patologia ale to w arabii s. pozwolono kobietom prowadzic auta takich maja laskawych facetow nie mowiac juz o kamieniowaniu niewiernych zon

czy masowych gwaltach w indiach nie stawiajmy tu znaku rownosci piszesz ze nie ma co generalizowac a wlasnie uproscilas to w bardzo brzydki sposob : P

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 03-10-2020 18:59 ]

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #6 Ocena: 0

2020-10-03 18:56:48 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Wtracic sie czy nie??

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 03-10-2020 19:05 ]

Do góry stronyOffline

tevez86

Post #7 Ocena: 0

2020-10-03 18:58:34 (5 lat temu)

tevez86

Mężczyzna

Z nami od: 03-07-2011

Cytat:

2020-10-02 22:36:34, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Cytat:

2020-10-02 17:34:43, tevez86 napisał(a):
Czytajac Wasze komentarze - mam i swoj. Bylem w zwiazku z nia przez 5 lat 5 - brytyjka. Nigdy nie odczulem sie zle bedac nie stad. Mielismy podobne poczucie humoru, swiatopoglad i ogolnie myslelismy podobnie. A to ze sie skonczylo wyniknelo z innych spraw.
Nie mniej jednak nigdy nie mialem poczucia ze jestem ‘gorszy’ - wrecz przeciwnie. Od poczatku mnie wspierala i wyjasniala jezeli czegos nie zrozumialem.
Minelo juz 3 lata od naszego rozstania i uwazam ze to bylo jedne z lepszych 5 lat jakie spedzilem w zyciu.
W miedzy czasie pojawialy sie inne zwiazki, krotsze badz dluzsze, i zadne nie byly z polkami. Nie, nie mam uprzedzen czy preferencji ale dla mnie to nie istotne skad czlowiek pochodzi ale jaki jest i co soba reprezentuje.

Ale fajny wpis. :) A dlaczego wszystkie zwiazki krotsze badz dluzsze sie rozpadly?

Ciezki i trudny charakter. Podobno.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-10-03 19:03:10 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-10-03 18:30:35, dominikana36 napisał(a):
Cytat:

2020-10-03 17:56:03, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2020-10-03 17:40:28, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Wedlug mnie kwalifikuja sie cala Ameryka Lacinska, Afryka, Azja, wschod Europy rowniez raczej patriarchalny wydaje mi sie.

Dorzucam Grecję, prawie całe Bałkany i wiele południowe rejony Włoch

Ciekawe co determinuje takie poglady...traktowanie partnera w zwiazku nie zalezy od religii czy miejsca urodzenia..zalezy od wzorcow rodzinnych, inteligencji spolecznej, zdolnosci do empatii i kultury osobistej.

Ja nie pisze o indywidualnych przypadkach tylko właśnie o względach kulturowych w jakich dorastamy i którego nikt z nas sobie nie wybiera. I nie mam tu ba myśli tylko traktowania kobiet bo to jest dużo szerszy temat i obejmuje też posłuszeństwo względem rodziców, a nawet starszego rodzeństwa.
Inteligencja i kultura osobista determinuje jedynie jak traktujemy ludzi z naszego otoczenia bez względu na to gdzie dorastamy.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #9 Ocena: 0

2020-10-03 19:11:52 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Cytat:

2020-10-03 18:56:43, cris82 napisał(a):
no przeciez to jakis zart : )

ktos z was chodzi po angielskich impezowniach? tutaj widok pijanych kobiet traktujacych swoich facetow jak smieci to nic nowego

Polacy niemcy anglicy to sa jakies jednostkowe przypadki wszedzie sie znajdzie patologia ale to w arabii s. pozwolono kobietom prowadzic auta takich maja laskawych facetow nie mowiac juz o kamieniowaniu niewiernych zon

czy masowych gwaltach w indiach nie stawiajmy tu znaku rownosci piszesz ze nie ma co generalizowac a wlasnie uproscilas to w bardzo brzydki sposob : P

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 03-10-2020 18:59 ]

W jednym sie zgodze- przemoc domowa dotyczy zarowno mezczyzn jak i kobiet, i jest generalnie taka sama w zwiazkach mieszanych jak i jednopolciowych.
I zgadza sie, kamienowanie itd to kraje trzeciego swita ( w swietle prawa), ale na prawde nie prawda ,ze np kazdy Saudyjczyk jest sprawca przemocy domowej i nie sznuje partnerki.
A podpalenie zony to kilka dni temu sie zdarzylo w lubelskiem np.
Gwalty zbiorowe i masowe maja miejce generalnie wszedzie, media naglasniaja te z Indii np kiedy sad dodatkowo skazuje ofiare. W Europie sie jej nie skazuje (chyba ze za "skladanie falszywych zeznan";) a na pewno nie w taki popisowy sposob, wiec nie ma o czym pisac. Ale tu jest inny kodeks prawny, prawda? bo tam tez np ucinaja zlodziejowm rece...wiec Twoje porownania sa niezbyt trafne.
Szcunek do partnera jest rownoznaczny z szacunkeim do innego czlowieka po prostu. Nie zalenie od plci, rasy i wyznanania...jesli ktos sznuje innego czlowiek (bo partner to czlowiek, prawda?) to nie ma problemu z szacunkiem w zwiazku. A tego nie wyznacza rasa, plec czy religia tylko dojrzalosc spoleczna, zdolnosc do empati i kultura osobista.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2020-10-03 19:13:57 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

To ja tylko z gazet wiem, ze Polska podobno byla patriarchalna: 8

Z domu to raczej mi sie matriarchat kojarzy i ogolnei typ silnej kobiety (wcale nie kresowej w dodatku) podejmujacej kluczowe decyzje itd.

Tez z literatury/ kina: kolo mdlej Heleny- jedza silna baba, glowa rodziny- Kurcewiczowa, kolo Danusi- Jagna rozgniatajace orzechy zadem i polujaca na niedzwiedzie z facetami, Silaczka, i tak dalej... i jakos zawsze te mocniejsze zenskie postaci do mnie przemawialy, bo byl wzorzec z domu wyniesiony.

Z Gerda i dzielna rozbojniczka/ cyganka z bajki o krolowej senigu wlacznie; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 27 z 43 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 41 | 42 | 43 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,