Str 13 z 43 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2018-09-30 17:07:29 (7 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
na poprzedniej stronie odnioslem sie co o tym mysle ale
czyli nigdy mu nie gotujesz? czysta ciekawosc : ) |
Turefu | Post #2 Ocena: 0 2018-09-30 17:08:39 (7 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Cytat: 2018-09-30 16:55:49, Chillileaf napisał(a): Jak podzial jest ze wzgledu na sympatie, a nie stereotyp, to zupelnie inna sprawa. Ja nie lubie robic nic w kuchni, nigdy nie lubilam. Pamietam ze juz jako dziecko, nie moglam zrozumiec, czemu sie mnie do tego przymusza, ze dziewczynki to musza umiec to albo tanto. Na szczescie jako duza dziewczynka dowiedzialam sie ze nic nie musze, a moge to na co mam ochote. Pamietam swoje dziecinstwo. Rodzice, ale bardziej mama (!) gonili mnie do zmywania naczyn, ale mojego brata nie. Argument- bo ty jestes dziewczyna. Dostawal on wieksze kieszonkowe od babci. Argument ten sam. Interesujace, ze swoich synow wychowuje inaczej. |
Chillileaf | Post #3 Ocena: 0 2018-09-30 17:20:52 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cris, gotuje z dzieckiem. Zawsze. Albo ja albo tata. Ale z nim. W koncu to jego posilki. Sobie nie gotuje. Facet ma rece.
Co do tych Hollywoodzkich pan domu, to tylko powielony obraz jak sie traktuje kobiety, jak Im sie od dziecka wmawia, co przystoi dziewczynce, co chlopcu. Facet zarabia miliony, caly taki madry, pewny siebie, u wladzy. A ona ...No ugotuje cos dla niego. Poda. Posprzata. Terufu po prostu w dziesiatke opisala, jak bylo w domach gdy dorastalam. Chlopcy nie sprzatali, bo to obowiazki dziewczynek, dziewczynki nie pomagaly ojcom chocby zmienic opony czy wlac plynu do spryskiwaczy, bo to zadanie dla chlopcow. [ Ostatnio edytowany przez: Chillileaf 30-09-2018 17:23 ] |
4ary | Post #4 Ocena: 0 2018-09-30 17:26:35 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Tak czytam sobie i czytam ... Kiedys to byla kultowa komedia, która bawila facetów i kobiety ale teraz zaczynam zastanawiam sie z lekką obawą nad przyszłościá
![]() To pierwszy dzien reszty mojego zycia
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2018-09-30 17:32:32 (7 lat temu) |
chodzilo mi rczej o to zeby blednie nie przypisywac zlych cech rodakom jako tym najgorszym z najgorszych bo ta kwestia na calym swiecie wyglada identycznie no moze w szwecji bylo inaczej a poza szwecja to wszedzie identycznie faceci walili zwierza maczugami w leb a kobieta go grilowala na ogniu... ktory wymyslil facet
czyli jednak gotujesz dla syna a nie lubisz no widzisz jaka z ciebie dobra mama : )) najwazniejsze ze umiesz gotowac i mu to przekazac mnie gotowac nauczyl tato to swietna umiejetnosc dziecko nie bedzie musialo zyc na fast foodach i mrozonkach jak sporo dzieci w anglii ktorych mamy tez nie lubily gotowac ale nie mialy an tyle sprytnych matek zeby im wytlumaczyly ze gotowanie to nie przyjemnosc a na pewno nie dla wszystkich tak jak sprzatanie ale ile jest na forum osob ktore korzystaja ze sprzataczek pewnie kilka by sie znalazlo ; ) |
|
|
dominikana36 | Post #6 Ocena: 0 2018-09-30 17:38:11 (7 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cris akurat tzw "amerykanska klasa srednia" przedstawiana w filmach z Hoolywood jest bardzo patriachalna do dzis- ale "inaczej"- tam czesto kobiety nie pracuja bo ich na to stac i zajmuja sie domem. Tylko,ze te wystawne kolacje gotuje kucharka, dziecmi opiekuje sie niania, ogrod sprzata ogrodnik a dom sprzataczka. Pan domu placi a pani nadzoruje. Tez bym taki "patriarchal" chciala… oj jak mi sie marzy... Jakby moj chlop zarabial 35-40 tys wiecej na rok (moja pensja)to tez bym sobie siedziala w domu-i nawet bym nie potrzebowala sprzataczki, kucharza czy ogrodnika- cos przeciez robic trzeba.
Zreszta w ten sposob funkcjonuja pary prezydenckie, malzenstwa dyplomatow czy przedstawicieli rzadu wiekoszsci krajow na swiecie. Tylko to nie to samo co narzucanie rol spolecznych, to na zasadzie "pan i wladca" a kobieta do garow. Bo jednak obie strony powinny cos wnosic- jesli kobieta zajmuje sie domem i dziecmi to niech facet choc bedzie w stanie zpewnic im byt na przyzwoitym poziomie, a jak oboje pracuja to niech oboje maja taki sam wymiar obowiazkow. |
cris82 | Post #7 Ocena: 0 2018-09-30 17:40:08 (7 lat temu) |
"Tylko,ze te wystawne kolacje gotuje kucharka, dziecmi opiekuje sie niania, ogrod sprzata ogrodnik a dom sprzataczka."
daj spokoj dominika to brzmi jak jakas komedia a ja mowie o filmach obyczajowych : P dokladnie dominika taki sam wklad a jezeli ten wklad jest inny to jest to tylko wina poszkodowanej strony i nie ma co miec pretensji do kogos ze chce zyc wygodnie : P [ Ostatnio edytowany przez: cris82 30-09-2018 17:42 ] |
Wielim | Post #8 Ocena: 0 2018-09-30 17:40:50 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
U mnie podział obowiązków jest prosty - ja pracuje , żona opiekuje się dzieckiem i domem . Nie jest to jakiś moj wymysł tylko ona sama nie chce opiekunki , woli przedszkole jak mały podrosnie. Mi to póki co pasuje bo oprócz pracy nic nie robie , Chociaż czasami pozmywam czy coś ugotuje . Gdy nie mieliśmy jeszcze dziecka i oboje pracowaliśmy to ja często gotowalem. Teraz żona gotuje raczej dla siebie i syna bo ja gdy pracuje to jadam na mieście . Pewnie gdy mały pójdzie do przedszkola to oznacza poszuka jakiejś pracy part time , nie tylko dla kasy , ale sama by chciała po prostu pracować . Narazie nam to się nie opłaca bym ją pracował o połowę mniej i żona poszła w tym czasie do pracy . Ja tez mógłbym zająć się domem i dzieckiem gdyby jednak żona miała jakaś super ekstra prace ale tak póki co nie jest . Dużo par polskich które znam gdzie nie ma dzieci i oboje pracują po prostu zamawiają jedzenie z polskich restauracji na dowóz . Nie wychodzi to drogo a i smacznie i swojsko .
|
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2018-09-30 17:45:14 (7 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
@Wielim, ucieszy cie zapewne opinia, ze "czarni" podobno sa dobrzy w lozku.
Niestety o nacjach Pakistansko podobnych tego samego powiedziec nie mozna. To utajeni geye, o sexie pojecia nie maja: 8 [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 30-09-2018 17:45 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2018-09-30 17:46:49 (7 lat temu) |
"Pamietam ze juz jako dziecko, nie moglam zrozumiec, czemu sie mnie do tego przymusza, ze dziewczynki to musza umiec to albo tanto"
"Cris, gotuje z dzieckiem. Zawsze. Albo ja albo tata. Ale z nim. W koncu to jego posilki. " a on na pewno nie wolalby w tym czasie grac na ps poczytac ksiazke pojezdzic na rowerze pouczyc sie gry na gitarze hie hie ; ) moja dziewczyna zarabia wiecej ode mnie ja ja blagam i mowie ze marze o tym zeby zostac w domu z dzieckiem jak juz przyjdzie na swiat a ona niech idzie do pracy to tylko zaciesza chomika i odpowiada ze nie ma mowy ze jej sie to nalezy ![]() plus jest taki ze nie bedzie mogla narzekac na swoj los ![]() [ Ostatnio edytowany przez: cris82 30-09-2018 17:51 ] |