Str 2 z 4 |
|
---|---|
Superlover | Post #1 Ocena: 0 2009-06-29 10:39:20 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Cóż znaczy nawet 3 miesięczne oczekiwanie na pozwolenie na zawarcie związku w porównaniu z całym życiem które (przynajmniej teoretycznie) przyjdzie nam w nim spedzić?
![]() Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią
![]() |
Binks123 | Post #2 Ocena: 0 2009-06-30 13:44:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2009 Skąd: Londyn |
Kolejne pytanie od nowożeńców, moze tym razem mniej problemowe. Po zawarciu malzenstwa w polsce, chcac pozostawac w uk, bedziemy musieli wystapic o EEA family permit. Natomiast pytanie brzmi czy ona bedzie mogla wystapic o ten papier juz bedąc tutaj. Ona ma vize turystyczna wazną do października.
|
Milusia | Post #3 Ocena: 0 2009-06-30 13:49:31 (16 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
Oczywiscie, ze bedzie mogla. My pobralismy sie rok temu ale maz dopiero pare dni temu wyslal aplikacje EAA bo jego poprzednia wiza dobiega konca.
jewelleryjunction co uk
|
Binks123 | Post #4 Ocena: 0 2009-06-30 14:00:26 (16 lat temu) |
![]() Oni chcą byc zabezpieczeni zeby pod wzgledem prawnym im sie do dopy nie przyczepili pozniej. |
Milusia | Post #5 Ocena: 0 2009-06-30 14:19:58 (16 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
Cytat: 2009-06-30 14:00:26, Binks123 napisał(a): ![]() Oni chcą byc zabezpieczeni zeby pod wzgledem prawnym im sie do dopy nie przyczepili pozniej. Wybacz ale kompletnie nie rozumiem twojej ostatniej wypowiedzi. Jakies tam przepisy i jakies pisemko to marne argumenty dla mnie. My zanim wyslalismy aplikacje dowiadywalismy sie dokladnie jakie sa przepisy. Jesli chcesz wiedziec dokladnie jakie sa wymagania zajrzyj na strone Home Office. jewelleryjunction co uk
|
|
|
Binks123 | Post #6 Ocena: 0 2009-06-30 14:31:01 (16 lat temu) |
Ok, ok, jezeli zapoznaliscie sie z odpowiednimi przepisami i wiecie ze postepujecie zgodnie z prawem, to zwracam honor
![]() Ja po prostu nie znam tych zapisow a nie chcialem znajomych wprowadzic w blad. Wszystko |
Superlover | Post #7 Ocena: 0 2009-06-30 14:57:41 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Cytat: 2009-06-30 13:49:31, Milusia napisał(a): Oczywiscie, ze bedzie mogla. Chyba: oczywiście że NIE będzie mogła Wizy turystycznej z zasady nie można zmienić na żadną inną. O pozwolenie na pobyt, wizę itp. występujemy PRZED przyjazdem, w konsulacie jest to chyba też opisane w linku który podawałem [ Ostatnio edytowany przez: Superlover 30-06-2009 14:59 ] Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią
![]() |
Binks123 | Post #8 Ocena: 0 2009-06-30 15:04:06 (16 lat temu) |
I wlasnie o to mi chodzilo. Jedni mowia ze mozna, inni ze nie. Czy ktos moglby rzucic jakims konkretnym linkiem z jasnym i wyraznym zapisem czy mozna czy nie.
|
drkmiota | Post #9 Ocena: 0 2009-10-09 15:33:48 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2009 Skąd: Brentford |
Nie wiem, czy komus to w czyms pomoze, ale ja jestem obecnie w dosc podobnej sytuacji... Ja zostalem przeniesiony z USA do Londynu i dzieki temu, ze mam polski paszport moglem od razu sie przeprowadzic i podjac prace. Problem w tym, ze moja zona ma tylko amerykanskie obywatelstwo i ona nie mogla przyjechac razem ze mna - tzn mogla, ale tylko na 3 miesiace i bez pozwolenia na prace... Poniewaz takie rozwiazanie zbytnio nas nie satysfakcjonuje, zaczelismy sie interesowac Brytyjskimi przepisami immigracyjnymi (bo na polskie obywatelstwo zona nie ma szans, bo my nie mieszkamy na stale w Polsce - co uwazam za dosc glupi przepis, but WHATEVER). W naszych przypadku byly tylko dwie mozliwosci: highly skillful worker visa lub obywatelstwo brytyjskie. Poniewaz kazda visa ma specyficzne ograniczenia (jak np. uplyw daty waznosci), zdecydowalismy sie na obywatelstwo byrtyjskie (bo zona ma brytyjskich przodkow ze strony matki). Z tego co wiem, to caly proces wizowy trwa minimum 3-6 miesiecy w zaleznosci od tego co dokladnie probojesz zalatwic i w ktorym kraju aplikujesz o dokument.
Wazniejsze jednak jest to, ze Brytyjski Urzad Imigracyjny wymaga, by o wize na prace lub pobyt staly starac sie zanim sie wjedzie do UK... nie wiem czy nie bedzie komplikacji jesli ktos wjechal na wize turystyczna i probuje zostac na dluzej. Moja wlasne doswiadczenie z serwisem immigracyjnym w USA przekonuje mnie, ze moga byc z tego powodu powazne problemy (W USA zdarzaly sie przypadki, ze poproszono ludzi o wyjazd z kraju i aplikowanie przez najblizsza ambasade, a potem odmowiono im nawet wiz turystycznych - uzasadnienie: zlamanie warunkow wizy turystycznej, ktora zaklada, ze nie bedziesz probowal zostac na stale). Brytyjczycy i Amerykanie maja bardzo podobny system prawny i nie zdziwilbym sie, gdyby sie okazalo, ze ich praktyki imigracyjne sa rowniez podobne.... Zalecam ostroznosc i jesli trzeba wydanie paru funtow na porade prawna z prawnikiem imigracyjnym, ktory wie co robi i jak manewrowac w obrebie przepisow prawnych... BTW, dla tych wszystkich, ktorzy obecnie lub w przyszlosci beda wypelniac jakiekolwiek drugi i formularze, chcialbym tylko zakomonukowac, ze we wrzesniu 2009 pojawily sie zmienione formularze (choc nie wiem, czy wszystkie sa nowe, czy tylko czesc z nich jest zmieniona, fakt jest, ze sa nowe) GOOD LUCK |
Post #10 Ocena: 0 2009-10-09 15:54:08 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|