Zostalem poproszony o zebranie wszelkich informacji o wymaganych dokumentach potrzebnych do cywilnego zawarcia takiego związku. Poczytalem i wiem ze oprocz aktow urodzenia obojga, dla niej, jako obywatelki spoza UE, potrzebny jest papier z Home Officu zezwalajacy jej na slub w uk. Czytalem tez ze na taki certyfikat ludzie czekają po kilka, kilkanascie miesięcy. Wyczytalem natomiast info jakoby daloby sie to zalatwic szybciej przez "dobrego" prawnika. O ile w teorii HO powinien wydac takie zaswiadczenie w przeciagu miesiąca, to mając "dobrego" prawnika, mozna nawet po miesiącu otrzymac takie zaswiadczenie. Czy ktos sie orientuje czy to prawda?
Mlodzi rozwazają też mozliwosc pojechania do polski zeby zawrzec zwiazek malzenski. Jak wyglada sprawa w takim przypadku? On chyba oprocz odpisu aktu urodzenia nie bedzie nic potrzebowal. Ona to wiem ze vize wjazdowa do polski i chyba taki sam papier jak tu, tylko od wladz rosji. Ale co poźniej, po powrocie do uk. Co musimy zalatwiac? Ona dalej musi sie starac co chwila o vise?mentach potrzebnych do cywilnego zawarcia takiego związku. Poczytalem i wiem ze oprocz aktow urodzenia obojga, dla niej, jako obywatelki spoza UE, potrzebny jest papier z Home Officu zezwalajacy jej na slub w uk. Czytalem tez ze na taki certyfikat ludzie czekają po kilka, kilkanascie miesięcy. Wyczytalem natomiast info jakoby daloby sie to zalatwic szybciej przez "dobrego" prawnika. O ile w teorii HO powinien wydac takie zaswiadczenie w przeciagu miesiąca, to mając "dobrego" prawnika, mozna nawet po miesiącu otrzymac takie zaswiadczenie. Czy ktos sie orientuje czy to prawda?
Mlodzi rozwazają też mozliwosc pojechania do polski zeby zawrzec zwiazek malzenski. Jak wyglada sprawa w takim przypadku? On chyba oprocz odpisu aktu urodzenia nie bedzie nic potrzebowal. Ona to wiem ze vize wjazdowa do polski i chyba taki sam papier jak tu, tylko od wladz rosji. Ale co poźniej, po powrocie do uk. Co musimy zalatwiac? Ona dalej musi sie starac co chwila o vise?
Pozdrawiam
Edit: Zmienilem tytul, poprzedni brzmial "Slub polaka z rosjanką" ale temat dotyczy raczej wszystkich obywateli spoza UE
[ Ostatnio edytowany przez: Binks123 30-06-2009 19:25 ]