Str 9 z 37 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
marcinb |
Post #1 Ocena: 0 2009-06-13 13:51:03 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Tak sie zastanawiam czy aby te roznice jezykowe nie sa przesadzone - czasem spotykam pary z naszej Ojczyzny, ktore mimo wspolnych korzeni nie moga sie dogadac w zaden sposob.
Pomijajac odwieczna wojne plci to dzieli je rowniez pochodzenie, wychowanie i wyksztalcenie.
Zreszta, byc moze, te miedzynarodowe bariery jezykowe to dobra sprawa - z jedenj strony duzo umyka i sporo mozna wybaczyc, z drugiej duzo latwiej sie czaruje w obcym jezyku, jakos tak upiekszanie rzeczywistosci przychodzi swobodniej niz w ojczystym jezyku.
PS. A moze ktos z panow napisze o swoich doswiadczeniach z plcia przeciwna wyznania islamskiego. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
|
galadriel |
Post #2 Ocena: 0 2009-06-13 13:53:59 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
dobry pomysl-
Rafalku,jesli to czytasz... Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|

|
|
Krystian79 |
Post #3 Ocena: 0 2009-06-13 13:54:13 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 28-04-2009 Skąd: Londyn |
A kto by chcial brac kota w worku ?
Nie znam nikogo kto by chcial chodzic z ninja :D
|

|

|
|
Milusia |
Post #4 Ocena: 0 2009-06-13 14:15:49 (16 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
Cytat:
2009-06-13 13:46:18, bloby00 napisał(a):
No to świetnie, że się w pełni dogadujecie po angielsku. Pytanie tylko, czy wszystkie pary tak się dogadują, bo czasami widzę takowe, a wiem, że ich znajomość angielskiego jest daleka od tego naprawdę dobrego (np uczęszczają na początkowe poziomy jakiegoś ESOL-u).
Druga sprawa, że nie każdy rozmawia ze sobą na tym "wyższym" poziomie, nawet jak obydwoje mają ten sam język ojczysty  "Jak było w pracy? Dobrze. Zrobiłeś zakupy? Tak. Chcesz obiad? Tak, bo jestem głodny. Masz ochotę się pokochać? Czemu nie..." Level 1 ESOL z całą pewnością by starczył ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
P.S. Tylko bez obrazy, to nie był atak
A ja sie tam w cale nie obrazam  Malo tego, zupelnie sie z toba zgadzam. Znam pary ktore odzywaja sie do siebie tak(w jednym jezyku), ze cenzura nie pozwala na przytoczenie. Poznalam tez kiedys Polke, ktora byla w zwiazku z Hindusem. Jej poziom angielskiego byl bardzo marny. Po trzech miesiacach znajomosci zaczeli zalatwiac slub. Podobno sie kochali... Ale czy to o czym swiadczy? Jak dla mnie tylko o nieodpowiedzialnosci tej dziewczyny a nie o glupocie wszystkich Polek. Bo wiele jest malzenstw mieszanych z roznych krajow ktore sa po prostu udane i szczesliwe. Malzenstwo to nie zabawa w dom, to powazna kwestia i tak tez powinno sie do tego podejsc. A jesli mowa o zwiazku z obcokrajowcem to faktycznie trzeba sie zastanowic dwa razy ale jesli serce i rozum (z naciskiem na rozum  )podpowiadaja ze warto, to dlaczego ich nie posluchac??? jewelleryjunction co uk
|

|

|
|
bloby00 |
Post #5 Ocena: 0 2009-06-13 14:20:20 (16 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Cytat:
2009-06-13 14:15:49, Milusia napisał(a):
(...)A jesli mowa o zwiazku z obcokrajowcem to faktycznie trzeba sie zastanowic dwa razy ale jesli serce i rozum (z naciskiem na rozum  )podpowiadaja ze warto, to dlaczego ich nie posluchac???
Hahaha, żeby tylko serce chciało słuchać rozumu jak ktoś jest naprawdę zakochany
|

|

|
|
|
pnouicer |
Post #6 Ocena: 0 2009-06-13 14:24:46 (16 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2009 Skąd: londyn |
no i tego sie spodziewalam, zamiast rozmowy o szczesliwych zwiazkach zmuzulmanami, wywiazala sie rasistowska polemika na temat islamu..... powiem tak, ci, ktorzy chca zrozumiec islam to zrozumieja, wystarczy przeczytac Koran i przekonac sie, ze tam nic nie ma o wysadzaniu sie w powietrze, podkladaniu bomb, biciu kobiet itp. Islam tak jak chrzescijanstwo ma rozne odlamy ( shih, sunii itp) Ci, ktorzy podazaja zasadami Koraniu to sunii, ci drudzy uwazaja, ze Bog popelnil blad ( ciekawe jak to mozliwe) i wprowadzaja wlasna interpretacje islamu, stad tez islamscy ekstermisci, dzieje sie glownie tak w takich panstwach jak Iran, Irak, Afghanistan... no ale co ja bede sie rozpisywac na ten temat. Ile ludzi tyle opinii... chyba najlepszym sposobem na poznanie tej religii jest przeczytanie Koranu, gdyz znam kilkadziesiat osob, ktore zmienily opinie o tej religii po przeczytaniu Koranu, co wiecej odkryli w tym prawde ( Bo prawda jest , ze jest jeden Bog i nalezy mu nsluzyc) to najwieksza prawda Islamu i chyba nie niesie ona ze soba nic zlego, chrescijanie tez wierza w jednego Boga, z tymze uwazaja Chrystusa za jego syna nie jak muzulmanie za mProroka.
ok koncze, bo wiem , ze to co napisalam wywola tu burze!!!
ktos tu pytal czy bylam w Algierii, tak bylam i to nawet sama pierwszy raz. Zostalam cieplo przyjeta., rodzina mojego meza traktuje mnie w ten sam sposob jak moi rodzice, nie ma dla nich znaczenia, ze jestem Europejka. Poza tym w Algierii nie ma tak jak tutaj pogoni za pieniadzem, tam wazniejsza jest rodzina, wspolne spedzanie czasu, wspolne posilki, modlitwy itp. Ludzie sa pomocni, bezposredni. Jesli ktos chce zobaczyc prawdziwych muzulmanow, zapraszam do Algierii.
acha dodam ,ze moj watek nie mowi nic o zwiazkach POlek z murzynami.. a muzulmanami, wiec dziewczyny w takich zwiazkach wypowiadajcie sie.
|

|

|
|
Milusia |
Post #7 Ocena: 0 2009-06-13 14:25:49 (16 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
Cytat:
2009-06-13 14:20:20, bloby00 napisał(a):
Cytat:
2009-06-13 14:15:49, Milusia napisał(a):
(...)A jesli mowa o zwiazku z obcokrajowcem to faktycznie trzeba sie zastanowic dwa razy ale jesli serce i rozum (z naciskiem na rozum  )podpowiadaja ze warto, to dlaczego ich nie posluchac???
Hahaha, żeby tylko serce chciało słuchać rozumu jak ktoś jest naprawdę zakochany
No i zapewne stad w wielu przypadkach zaczyna sie problem... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) jewelleryjunction co uk
|

|

|
|
|
Post #8 Ocena: 0 2009-06-13 16:16:58 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|

|
|
|
Post #9 Ocena: 0 2009-06-13 17:20:33 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|

|
|
Krystian79 |
Post #10 Ocena: 0 2009-06-13 17:22:43 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 28-04-2009 Skąd: Londyn |
Cytat:
2009-06-13 17:20:33, crochet napisał(a):
Do autorki postu - zycze szczescia i udanego zwiazku.
Jednakze piszesz - Islam tak jak chrzescijanstwo ma rozne odlamy ( shih, sunii itp) Ci, ktorzy podazaja zasadami Koraniu to sunii, ci drudzy uwazaja, ze Bog popelnil blad ( ciekawe jak to mozliwe) i wprowadzaja wlasna interpretacje islamu. Pytanie czy nie znasz czy jako ze masz zwiazek z sunita podajesz jego, nieprawdziwa wersje - podzial pomiedzy szyitami a sunitami dokonal sie w wyniku sporu o władzę po śmierci kalifa Alego. Szyici nie uznali nowego kalifa. Prawowitymi następcami Mahometa dla szyitów są jedynie potomkowie Alego i córki proroka, Fatimy, to jest Alidzi. Szyici w większości dogmatów wiary jak i praktyk religijnych nie różnią się od sunnitów, jednak, uważają że pełni objawienia można dostąpić jedynie za pośrednictwem imama z rodu Alidów, który na końcu świata objawi się jako mahdi. Wiec to nie tak droga pani jak przedstawilas - ale to tak przy okazji pozwolilem zabrac sobie glos w tej dyskusji. Szkol sunnickich jesli sie nie myle jest cztery wiec ktora jest pradziwa?
Co za belkot... jak ludzie moga wierzyc w takie bzdury ? To mi sie w glowie nie miesci...
|

|

|
|