MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nauczmy się uprzejmości

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2009-02-03 20:49:50 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dobre maniery nie wiaza sie z paszportem...wszedzie sa mniej lub bardziej uprzejmi ludzie.

Pamietam kiedys w Polsce wywieszki w sklepach komu nalezy sie obsluga bez czekania w kolejce, wiec gdyby norma bylo ustepowanie, to nie potrzebne bylyby wywieszki.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

drucianka

Post #2 Ocena: 0

2009-02-03 21:04:49 (16 lat temu)

drucianka

Kobieta

Z nami od: 13-10-2007

Ok szarmancja jest cechą Polaków, choć nie jest genowo przypisana jak się przekonałam na Katowickim dworcu. Bardzo Polskie niestety również są: Wyburczenie pod nosem dzień dobry, jeśli wcale, nieumiejętność stania w kolejkach, czy nagły zanik mowy gdy wypada powiedzieć proszę - to tylko typowe przykłady. Będąc tutaj w UK widzimy te wszystkie nieprzyjemności na zasadzie kontrastu z kultura Anglików, głównie w miejscach publicznych i może dlatego dużo bardziej nas kolą w oczy, może również dlatego ze i my jesteśmy przez ten pryzmat później oceniani.

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #3 Ocena: 0

2009-02-03 21:29:59 (16 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Kultury i pokory - tego czasami brakuje coponiektorym rodakom. Ja tak mysle.
W piatek wstalem do pracy, wychodze do samochodu, idzie dwoch nawalonych jak swinie kolesi srodkiem ulicy, nie zwazajac na samochody, jeden sie przewraca co chwila jak tylko probuje wsiasc na rower :) Krzycza, cos spiewaja (chyba to byl spiew - ale na pewno po polsku) Matki odprowadzajace dzieci do szkoly szybkim krokiem mijaja delikwentow i mierza mnie wzrokiem - usmiecham sie i mowie ze ladna pogode dzisiaj mamy 8-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Anthrax

Post #4 Ocena: 0

2009-02-03 21:41:05 (16 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2009-02-03 20:38:27, galadriel napisał(a):
a wlasnie ze sa bardzo mile zdziwione te staruszki,i jesli tylko mi sie nadarzy nastepna okazja w banku lub gdzies to ,,rozegram,,to po polsku;-i nie chodzi o to czy ktos sie domaga czy nie-to kwestia szacunku albo dobrego wychowania;rozmawialam o tym z kumplem anglikiem i powiedzial ze ustapilby miejsca w autobusie kobiecie ale zalezaloby to od tego jak ona wyglada

co innego jesli jestes rowniez klientka lub wspolpasazerka, a co innego jesli obslugujesz kase w banku
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2009-02-03 21:53:37 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Scena pare lat temu w Polsce w autobusie: wsiada starszy pan (nie staruszek jednak), miejsca wszystkie zajete, po paru minutach nastoletni chlopak podnosi sie z siedzenia, zeby ustapic miejsca. Starszy pan z usmiechem mowi: siedz dziecko sobie spokojnie, na starosc bedziesz stal. Do tej pory usmiech mam na twarzy jak sobie przypomne...starszy pan powiedzial to bez zadnej nutki ironi, poprostu mial poczucie humoru:-)
Ada

Do góry stronyOffline

osinka17

Post #6 Ocena: 0

2009-02-03 22:14:07 (16 lat temu)

osinka17

Kobieta

Z nami od: 16-12-2008

dobre...

ja ustąpiłam kiedyś babci miejsca w autobusie (ze dwa lata temu, jeszcze mieszkając w PL), to mnie zrąbała jak psa, że nie jest jeszcze taka stara! szarpnęła mnie za rękaw, że mam siadać, ona tego miejsca nie potrzebuje:-?
(ludzie w autobusie oburzyli się na nią nawet)
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

vitek

Post #7 Ocena: 0

2009-02-03 22:19:39 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2009-02-03 21:29:59, _Steve_ napisał(a):
Matki odprowadzajace dzieci do szkoly szybkim krokiem mijaja delikwentow i mierza mnie wzrokiem

Znaczy razem z nimi byłeś?
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

_Steve_

Post #8 Ocena: 0

2009-02-03 22:22:49 (16 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Cytat:

2009-02-03 22:19:39, vitek napisał(a):
Cytat:

Matki odprowadzajace dzieci do szkoly szybkim krokiem mijaja delikwentow i mierza mnie wzrokiem

No tak, do szkoly mnie prowadzily ;-)

Nie z nimi, ale na drodze matek, tuz za nimi - skrobalem szyby w samochodzie :-]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2009-02-03 22:45:23 (16 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2009-02-03 21:41:05, anthrax napisał(a):
Cytat:

2009-02-03 20:38:27, galadriel napisał(a):
a wlasnie ze sa bardzo mile zdziwione te staruszki,i jesli tylko mi sie nadarzy nastepna okazja w banku lub gdzies to ,,rozegram,,to po polsku;-i nie chodzi o to czy ktos sie domaga czy nie-to kwestia szacunku albo dobrego wychowania;rozmawialam o tym z kumplem anglikiem i powiedzial ze ustapilby miejsca w autobusie kobiecie ale zalezaloby to od tego jak ona wyglada

co innego jesli jestes rowniez klientka lub wspolpasazerka, a co innego jesli obslugujesz kase w banku
a moze masz racje-w PL pracowalam na poczcie,a tu klientem jestem glownie,ale nie spotkalam sie jeszcze ani z oburzeniem ani z ironia za uprzejmosc,zreszta jaka to uprzejmosc-zwykle ludzkie odruchy;i to chyba dobrze ze anglicy i cala reszta dla rownowagi widza to drugie-lepsze oblicze polakow?ja naprawde uwazam ze my jestesmy bardziej cywilizowani...
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

vitek

Post #10 Ocena: 0

2009-02-03 23:17:49 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2009-02-03 22:22:49, _Steve_ napisał(a):
Cytat:

2009-02-03 22:19:39, vitek napisał(a):
Cytat:

No tak, do szkoly mnie prowadzily ;-)

Nie z nimi, ale na drodze matek, tuz za nimi - skrobalem szyby w samochodzie :-]

Ciągle nie jarzę dlaczego ciebie te matki mierzyły wzrokiem.
Może miały ochotę cię zaprosić do siebie na małe barabara jak już odstawią te dzieci?
A zresztą nieważne
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,