MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 19 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

Str 19 z 35

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Moniaaa81

Post #1 Ocena: 0

2012-12-19 10:36:51 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

Z nami od: 27-09-2012

Wlasnie nie wiem o jakich roznicach kulturowych niektorzy pisza. My nie zwiazalysmy sie z hindusem ,muzulmaninem czy innym egzotycznym obywatelem. My nawet takie same poglady polityczne mamy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-12-19 10:42:26 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ja tam widze roznice kulturowe miedzy soba/Polakami, a Brytyjczykami (nie przyjezdnymi). Jednak inaczej byli wychowani, inne maja zwyczaje, itp. I wcale nie musialam wychodzic za maz czy wiazac sie z takim, zeby to zauwazyc.

Sa po prostu rozne niuanse, ktore wychodza w roznych okolicznosciach. Nie mowie, ze nie da sie z tym zyc, ale widze te roznice.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Moniaaa81

Post #3 Ocena: 0

2012-12-19 11:07:13 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

Z nami od: 27-09-2012

Niuanse, no nie wiem...to, ze ktos pije herbate z mlekiem a kto inny z cytryna to zadna roznica. Moze moj Anglik malo angielski w takim razie. Ja jedyne roznice jakie widze to w charakterze, moj facet jest bardzo stanowczy, a ja bardziej lagodna choc tez uparta. Etyka pracy, poglady polityczne, spedzanie wolnego czasu, wychowanie dzieci itp...nie widze roznic. Chociaz moze to tez wynikac z faktu, ze moja druga polowka jest 'kundelkiem' czytaj mieszany. Krew angielska, indyjska, szwedzka, religia katolicka, protestancka oraz zydowska:).

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-12-19 11:15:38 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Czyli jest wielokulturowy w pozytywnym tego slowa znaczeniu :-) Jak ma przodkow z roznych kultur, to pewnie wie wiecej o historii roznych krajow i zna zwyczaje z rozych religii. W przypadku "rasowego" protestanta moze byc gorzej. Przynajmniej ja tego doswiadczylam.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #5 Ocena: 0

2012-12-19 11:27:13 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

A ja zauważam drobne róznice kulturowe, ale wynikaja one, bardziej, z warunków w jakich dorastaliśmy i soboistych przeżyć, które kształtowały nasze charaktery...Nawet religijnie - różnica prawie żadna (Katolik - Church of England)- obydwoje chrześcijanie :-)
Jak mój mąż wrócił pamięcią do wyczynów kulinarnych swojej mamy - to podobieństwa były wyrażne (choć teraz,już sie zacierają), Poczucie humoru Anglików, jest inne niż nasze i ja np wolę tzw humor angielski (zawsze tak miałam), W naszej kulturze sarkazm np nie jest tak bardzo popularny - a ja to uwielbiam :)
Phi

Do góry stronyOffline

Iuris

Post #6 Ocena: 0

2012-12-19 12:44:20 (12 lat temu)

Iuris

Kobieta

Z nami od: 01-01-1970

Cytat:

2012-12-19 11:07:13, Moniaaa81 napisał(a):
Niuanse, no nie wiem...to, ze ktos pije herbate z mlekiem a kto inny z cytryna to zadna roznica.

Dlatego moja siostra chcąc pogodzić obydwa te zwyczaje zrobiła kiedyś mojemu narzeczonemu herbatę z cytryną i mlekiem :-]

Nie jestem z związku z Anglikiem, ale z Irlandczykiem i od prawie 7 lat się docieramy. Poznajemy nawzajem swoje kultury ( włącznie z tym,że mój narzeczony przez rok mieszkał ze mną w Polsce) i z każdej wybieramy to co najlepsze i co obydwojgu najbardziej nam odpowiada :)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2012-12-19 13:13:57 (12 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
.Nawet religijnie - różnica prawie żadna (Katolik - Church of England)- obydwoje chrześcijanie

To nasz punkt widzenia. Ja tez te dwa odlamy, (jak zreszta wszystkie inne) wrzucam do jednego wora pt. chrzescijanstwo. Natomiast z perspektywy 'rasowego' protestanta wcale to tak tolerancyjnie nie wyglada. Przesiaknieci niechecia do Watykanu sa, i tak pewnie od czasow Henryka.

; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Rudzia26

Post #8 Ocena: 0

2012-12-29 20:08:31 (12 lat temu)

Rudzia26

Kobieta

Z nami od: 04-06-2009

witam wszystkich pomyslalam ze tez sie wypowiem.
Nie jestesmy po slubie ale jestesmy zareczeni.
partner jest anglikiem, jestesmy razem od prawie 5lat, mamy slicznego synka, drugiego w drodze i jestesmy szczesliwi. Nie widze duzo roznic kulturowych jak to niektorzy mowia a jesli mialabym wybierac to moi byli polacy zawsze woleli spedzac duzo czasu z kolegami a tu masz, jak sie bawimy to razem, nigdy sie nie nudzimy razem, mamy dalej duzo tematow do rozmow i zrobi wszystko w domu, ale to chyba w genach bo tesciu zlota raczka:) i naprawde poza jezykiem nie ma rzadnej roznicy.
A co do kwestii finansowej to wiecej pieniedzy mialam bedac sama niz teraz majac rodzine a anglikiem takze niektore osoby za duzo ogladaja tv, jestem w uk 7lat i w wiekszosci obracam sie w angielskim towarzystwie i naprawde anglicy wcale nie sa tacy bogaci, a te wszystkie nowe auta co kazdy widzi to pobrane w kredyty, takze nie ma az takiej roznicy, znam tez duzo polakow bogatszych od anglikow, narod kazdy jak inny:)
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

ctomek

Post #9 Ocena: 0

2012-12-29 20:42:55 (12 lat temu)

ctomek

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

Teraz jesteśmy młodzi. Przyjeżdżając tutaj zostawiliśmy w Polsce to na co pracowaliśmy od dzieciństwa, uczyliśmy się żyć od nowa.
Kiedyś się zastanawiałem z kim się związać. Doszedłem do wniosku że jeśli to będzie ktoś z innego kraju, a tutaj sytuacja się zmieni (np za 20- 30 lat) to chciałbym być z kimś z kim mogę wsiąść w samolot do Polski i tam zacząć nowe życie od początku. Jak tutaj przyjechałem i uczyłem się tutaj żyć to było było bardzo trudno, i w takiej sytuacji nie chciałbym kogoś z kim wiążę przyszłość narażać na to żeby po przeprowadzce do Polski musiał zaczynać od "bardzo trudny początek".

druga kwestia to to że kiedyś umrzemy- gdzie byście chciały być pochowane? W UK koło męża, czy w Polsce tam skąd pochodzicie, i gdzie macie korzenie (w sensie rodzinę)? Mając faceta z tego samego kraju macie przewagę nad związkami mieszanymi.

"A co do kwestii finansowej to wiecej pieniedzy mialam bedac sama"
"wcale nie sa tacy bogaci"
"znam tez duzo polakow bogatszych od anglikow"
OK, OK, lepszy gołodupiec z brytyjskim paszportem, niż Polak, bo Polak to Polak, a bogaty Polak to i tylko Polak.

Do góry stronyOffline

sentinel

Post #10 Ocena: 0

2012-12-29 20:47:57 (12 lat temu)

sentinel

Mężczyzna

Z nami od: 01-08-2012

hehe a ja zapytam w 2 strone: ma ktos z was zone/dziewczyne/kobiete brytyjke lub jakas inna nie polke? jak to z tym jest tak ogolnie?

Do góry stronyOffline

Strona 19 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,