MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 12 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

Str 12 z 35

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

frelcia

Post #1 Ocena: 0

2008-01-03 12:37 (17 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

JOY19080 i monia28serdeczne gratulacje z okazji "ciezarka w brzuszku". Zycze Wam duzo zdrowka i udanego rozwiazania. :-)
:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2008-01-03 21:49 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Unwinka

Post #3 Ocena: 0

2008-01-18 15:11 (17 lat temu)

Unwinka

Kobieta

Z nami od: 15-11-2007

Cytat:

2007-10-14 17:45, lidands napisał(a):
Hej dziewczyny, te z Angielskimi mezami. Czy ktoras z was brala slub w Polsce w Kosciele? Moglybyscie cos ot ym napisac? My jestesmy zareczeni ponad 4 cztery lata i chcemy sie pobrac ale jak sobie pomysle jak sie do tego zabrac to szok. On nie stanie sie dla mnie Katolikiem ale mozna wziac slub z inna wiara, w Kosciele, co nie?

lidands nie stresuj się niepotrzebnie nie jest to takie trudne.
2 lata temu brałam ślub z anglikiem i pierwsze co musisz zrobić to:

1) sprawdzić w necie- a najlepiej w USC Twojego miejsca zameldolawnia jakie dokumenty cywilne musi narzeczony przedstawić(np.akt urodzenia, wszystkie muszą być przetłumaczone na j.pol przez tłumacza przysięgłego)po dostarczeniu dokumentów i kopii itp. urzędnik wystawi Wam dokument, który dacie księdzu.

2) porozmawiać z księdzem parafii, w której zamierzacie się pobrać o dokumentach oraz naukach przedmałżeńskich (my mieliśmy nauki w kościele katolickim w Brukseli, bo wtedy tam mieszkaliśmy- raczej były to warsztaty psychologiczne nt. rozwiązywania problemow, komunikacji, związków itp)i jak parafia się zaopatruje na owe sprawy-(czy możecie mieć nauki gdzieś indziej - czyli znaleśc k. kat. tu w UK i księdza, ktory wam pomoże-, czy musicie je mieć w tymże kościele..)resztę ksiądz Wam powie..

Istnieje coś takiego jak śLUB EKUMENICZNY czyli katolika z niekatolikiem, z tego co wiem jedynym wymaganiem jest wychowanie potomków wierze katolickiej (jednak od nas żadnego potwierdzenia nie wymagano).
Jeżeli ksiądz zacznie ci wmawiać, że to jest niemożliwe, czy twój narzeczony musi przyjąć twoją wiarę podziękuj ładnie i znajdź parafię, a raczej księdza- bo to raczej problem jego przekonań- która pozwoli na ślub ekumeniczny.

My pobieraliśmy się we Wrocławiu, ksiądz świetny, nie mówił po angielsku, ale bardzo pozytywnie nastawiony
:-D

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2008-01-18 16:14 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lidands

Post #5 Ocena: 0

2008-01-18 18:11 (17 lat temu)

lidands

Konto usunięte

Czesc wszystkim,
Unminka, dziekuje Ci bardzo za rade. Ustalilismy nie dwano date slubu i jednak pobierzemy sie w Anglii. Zamiast czekac do lata, sytuacja troszke sie zmienila i slub pod koniec marca, wiec lepiej bedzie nam to tutaj zorganizowac.

A czy macie jakies sposoby na oszczedne zorganizowanie przyjecia weselnego w Anglii?

Do góry stronyOffline

Unwinka

Post #6 Ocena: 0

2008-01-18 18:30 (17 lat temu)

Unwinka

Kobieta

Z nami od: 15-11-2007

Cytat:

2008-01-18 18:11, lidands napisał(a):
...A czy macie jakies sposoby na oszczedne zorganizowanie przyjecia weselnego w Anglii?

lidands ciężko mówić o cięciu kosztów weselnych na wyspach..

tutaj dziwne jest to, że za miejsce w którym ma się odbyć ceremonia, i później przyjęcie oraz catering płatne są osobno (+ wychodzi mega drogo)- dlatego też my zrezygnowaliśmy z pomysłu ślubu w UK- tym bardziej, że jak wcześniej wspomniałam wtedy mieszkaliśmy w Belgii..
Jednak wydaje mi się, że na miejscu można znaleźć super miejsce i catering w przyzwoitej cenie:)

jeszcze dziwniejsze jest to, iż wybierasz rodzaj przyjęcia.. ponieważ tutaj normalką jest to, iż np. alkohol podczas toastu jest darmowy, a resztę goście kupują- po prostu przychodzą na Twoje przyjęcie i muszą kupować sobie drinki.. o jedzeniu warto wspomnieć, albowiem są to głównie przekąski, a jeżeli nie, to menu jakoś dziwnie ograniczone ( w porównaniu z polskim weselnym menu).

Ale pewnie już wiesz jakie masz możliwości i jak wygląda ang. przyjęcie:D

(wydaje mi się, że jakoś średnio konstruktywny post mi wyszedł :-? - wybacz)

[ Ostatnio edytowany przez: Unwinka 18-01-2008 18:33 ]

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2008-01-18 19:58 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2008-01-18 20:24 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lidands

Post #9 Ocena: 0

2008-01-19 10:47 (17 lat temu)

lidands

Konto usunięte

Dziekuje Wam dziewczyny, przeraza mnie to wszystko, bylam na dwoch przyjeciach tutaj i zwyczaj kupowania drinkow mnie powalil. (Zastanawiam sie, czy w ogole robic impreze...) Dzisiaj sie popytamy co i jak, najlepiej, gdyby mozna bylo wynajac sale, a caterig zorganizowac samemu. Nie wiem tylko, czy wlasciciel sali by pozowlil na samozaopatrzenie w alkohol, ale peniwe nie, bo wtedy nie zarobi na nas kasy. Coz, popytamy, zobaczymy....

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2008-01-19 11:00 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 12 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,