Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka |
|
Strona główna » Damskie Sprawy » urlop macierzynski a praca w agencji |
| Autor | (Odpowiedzi: 6) |
|---|---|
| sylwia217 | Post #1 2007-05-18 14:10 (2 lata temu) |
Z nami od: 16-05-2007 |
Witam, od 9 miesiecy pracuje w agencji opiekunczej, niestety nie dostalam do reki zadnego kontraktu podobnie jak moje kolezanki z pracy. Jestem w 19. tygodniu ciazy i niedlugo zamierzam powiedziec o tym mojej pracodawczyni. Nie wiem tylko czy mam prawo do urlopu maciezynskiego itd. Z Waszych wypowiedzi na forum wynika, ze tak, bylam jednak w Citizens Advice Bureau i powiedziano mi, ze nie kazdy pracodawca placi maternity i w takim wypadku placi panstwo pod warunkiem jednak, ze przepracowalo sie caly rok. Obawaim sie, ze natychmiast gdy sie dowiedza o mojej ciazy zwolnia mnie z pracy, nie bede wiec miala szans na przepracowanie calego roku. Czy ktos z Was moze mi powiedziec czy to czego sie dowiedzialam jest prawda? Z gory dziekuje za pomoc.
|
| lucynkaoo7 | Post #2 2007-05-18 16:51 (2 lata temu) |
Z nami od: 14-05-2007 Skąd: londyn |
ciezko powiedziec, bo jezeli nie masz kontraktu to znaczy ze pracjesz na czarno. z tego wynika ze nie bedzie mial kto zaplacic ci macierzynskiego. jestes w 19 tyg i jeszcze nie widac ze jestes w ciazy? mysle ze nie ma co juz czekac z powiadomieniem szefa bo predzej sam sie zorientuje i wtedy moze miec do ciebie pretensje ze mu nie powiedzialas.
|
| lucynkaoo7 | Post #3 2007-05-18 16:54 (2 lata temu) |
Z nami od: 14-05-2007 Skąd: londyn |
aaa i zeby miec przepracowany caly rok w razie zwolnienia zawsze mozesz otwoszyc swoja dzialalnosc gospodarcza i "popracowac" do czasu kiedy bedziesz miala ten rok pozniej macierzynskie i zamkniesz dzialalnosc.
|
| asiek27 | Post #4 2007-07-29 15:40 (rok temu) |
Z nami od: 27-07-2007 |
A ja radzilabym ci poczytaj ulotki dotyczace prawa pracy-jezeli pracujesz przez agencje,to przwaznie masz prawa jako"worker"
|
| aguchaw | Post #5 2007-07-30 01:08 (rok temu) |
Z nami od: 07-05-2007 |
witaj !
w moim przypadku bylo tak pracowalam pol roku rowniez bez kontraktu, szefowa nie chciala mi placic macierzynskiego, zlozylam papiery do job center i dostaje tobie tez sie uda powodzenia Agucha
|
| Joan01 | Post #6 2007-07-30 09:33 (rok temu) |
Z nami od: 09-02-2006 Skąd: Anglia |
Cytat: 2007-05-18 16:54, lucynkaoo7 napisał(a): zawsze mozesz otwoszyc swoja dzialalnosc gospodarcza i "popracowac" do czasu kiedy bedziesz miala ten rok pozniej macierzynskie i zamkniesz dzialalnosc. Można sobie otworzyć taką działalność, która teoretycznie nie przynosi zysków??? Tzn. płacić sobie tą składkę ok.11F na miesiąc, nie mieć żadnych wpływów z działalności, a potem dostawać macieżyński? Kto miałby płacić to macieżyńskie? |
| snow | Post #7 2007-08-09 23:59 (rok temu) |
Z nami od: 26-07-2007 |
SYLWIA 217 jesli pracujesz przez agencje to przysluguje Ci tylko urlop macierzynski,zasilek dostaniesz z urzedu w takiej samej kwocie tj.maternity allowance.Sa tylko obostrzenia czasowe kiedy nalezy aplikowac.
|