MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

"Wyrok na kobiety"

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 17 z 70 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 16 | 17 | 18 ... 68 | 69 | 70 ] - Skocz do strony

Str 17 z 70

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jurny_Jurek

Post #1 Ocena: 0

2020-10-30 18:19:59 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2020-10-30 17:21:38, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2020-10-30 16:52:06, Jurny_Jurek napisał(a):

I tu dodam: powinnismy wspolczuć rodzinom pograzonym w żałobie nad 88-letnia ofiara covida i czuc ich ból ale powinnismy popierac te rodzine, gdy beda chcieli sie wbrew woli staruszka go legalnie pozbyć.

Coś mi się nie klei w tym poście. Czyżby "?" lub negacji zabrakło przez pośpiech?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 30-10-2020 17:33 ]

Spot on. Zabrakło.

Temat oczywiście ciężki - zarówno nt.aborcji jak i eutanazji wbrew pozytywnej opinii samego uśmiercanego. Tu sad ma wydać ubezwłasnowolnienie bo ,,tatuś w care home już i tak nie kontaktuje bo ma Alzheimera" wiec rodzina mówi zastrzyk z pavulonu.

I to jest ok a zabicie terrorysty to źle, sumienie, człowieczeństwo etc, itd.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: 0

2020-10-30 18:30:40 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Cytat:

2020-10-30 17:56:46, andypolo napisał(a):
Cytat:

2020-10-30 16:52:06, Jurny_Jurek napisał(a):
Ależ taka postawa nie wzbudza kontrowersji, kontrowersje wzbudza eutanazja gdy starsza osoba chce jeszcze żyć ale ma guzik do powiedzenia. To niby to samo ale zupełnie co innego.

I tu dodam: powinnismy wspolczuć rodzinom pograzonym w żałobie nad 88-letnia ofiara covida i czuc ich ból ale powinnismy popierac te rodzine, gdy beda chcieli sie wbrew woli staruszka go legalnie pozbyć.

Jestem pewien, że Misia13 popiera aborcję ale nie każdą, eutanazję ale na pewnych warunkach. Nie ma sensu tu na ten temat rozpisywać się.
Niestety jest bardzo trudno stworzenie takiego prawa, warunków, aby wszystko było jasne, przejrzyste.

tak naprawde nie jest to wcale takie trudne jezeli chodzi tylko o ratowanie "dzieci z zespolem downa a tylko o to w tym chodzi

duda wlasnie zaproponowal taka ustawe

z czystej ciekawosci misia to jaki typ aborcji popierasz ? kazdy? czy z konkretnych przeslanek?

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #3 Ocena: 0

2020-10-30 18:56:36 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

2020-10-30 16:30:47, Misia13 napisał(a):
Oj dostanie mi sie...
Nie znam sie na polityce I nie sledze... co tam w Polsce.
Jestem katoliczka.....
Jestem za aborcja, za euthanasia I kara smierci.

Nie bede kontynuowac dlaczego? Jak mozna? I tak dalej.
Ja nie jedno w zyciu widzialam.....

Mam nadzieje, ze jak przyjdzie moja kolej na smierc, to mi "ktos" pomoze I bedzie to legalne z prawem. Jak narazie jeszcze sie nie wybieram, ale jestem dawca organow I gdybym miala wypadek, to nie zycze sobie by mnie "skladali", a pozniej byc obciazeniem dla rodziny.

To tyle ode mnie.

Widzisz Misia, ja nie jestem katoliczka (nawet jesli niektorzy tak twierdza z powodu tegoo nieszczesnego chrztu) i jestem stanowczym przeciwnikiem kary smierci, a co do eutanazji i aborcji to juz zalezy od okolicznosci...I jak zawsze, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...
Kara smierci- coz nie wiem jak dwie rzeczy zle (czyn popelnionego i zabojstwo w majestacie prawa) mozna uznac za cos dobrego...Po prostu nie rozumiem, tu zadne argumenty do mnie nie trafiaja a "oko za oko, zab za zab" to mi sie tylko z Koranem i Jihad kojarzy.
Eutanazja- tez duzo widzialam i mam nadzieje, ze jesli znajde sie w sytuacji kiedy bede odchodzic od zmyslow z bolu albo bede robic pod siebie na odlezyny i nie bede wiedziala kim jestem, to znajdzie sie ktos na tyle odwazny,ze mi ulzy, legalnie czy nie. Chociaz wiem tez, ze sama nie bylabym wstanie ulzyc komus...
Aborcja- nie moze byc metoda antykoncepcji ale nie moze byc tak, ze zmuszamy kobiety do rodzenia w jakichkolwiek okolicznosciach i nie oferujemy zadnej pomocy ani im, ani urodzonym dzieciom...ani rehabilitacji, ani wsparcia psychologicznego ani terapi ani leczenia ani rodzin zastepczych ani nawet godnych warunkow zycia. Szkoda, ze tego problemu nie poruszyla ani nasza wladza ani tez z drugiej strony organizacje pro-kobiece. Kosciol tez jakos o tym zapomnial.

Do góry stronyOffline

Wilki2

Post #4 Ocena: 0

2020-10-30 20:14:29 (5 lat temu)

Wilki2

Mężczyzna

Z nami od: 15-12-2019

Cytat:

2020-10-30 18:56:36, dominikana36 napisał(a):
Po prostu nie rozumiem, tu zadne argumenty do mnie nie trafiaja a "oko za oko, zab za zab" to mi sie tylko z Koranem i Jihad kojarzy.

Aborcja- nie moze byc metoda antykoncepcji ale nie moze byc tak, ze zmuszamy kobiety do rodzenia w jakichkolwiek okolicznosciach i nie oferujemy zadnej pomocy ani im, ani urodzonym dzieciom...ani rehabilitacji, ani wsparcia psychologicznego ani terapi ani leczenia ani rodzin zastepczych ani nawet godnych warunkow zycia. Szkoda, ze tego problemu nie poruszyla ani nasza wladza ani tez z drugiej strony organizacje pro-kobiece. Kosciol tez jakos o tym zapomnial.

Nie można powiedziec o braku jakiejkolwiek pomocy ale jest tego wciąż stanowczo za mało. Szkoda ,że kiedy są jakieś protesty tych grup potrzebujących wsparcia, to nie zyskują one takiego głośnego poparcia społeczno medialnego i muszą liczyć tylko na siebie.

Dla mnie "oko za oko" to raczej Biblia i Stary Testament.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2020-10-30 20:36:24 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

”Oko za oko” jest wyrwanym z kontekstu i najczęściej jedynym znanym fragmentem Biblii cytowanym przez pseudo katolików. Nawet nie chce mi się ciągnąć tego tematu, nie ma to sensu w kontekście tej dyskusji.

Szkoda, że feministek nie ma tam gdzie protestują matki niepełnosprawnych dzieci, często pozostawione same przez mężów, partnerów i ojców tych dzieci. Zupełnie jakby jedynym prawem do wyboru kobiety był wybór aborcji.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #6 Ocena: 0

2020-10-30 20:38:28 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Akurat Stary Testament Wilki to absolutnie sie pokrywa z Koranem...
Pomocy nie ma zadnej i mowie Ci to jako siostra juz doroslej kobiety z MPD..
My sobie dalismy/dajemy rade finansowo, z rehabilitacja, codziennym zyciem itd.. ale wiesz moi rodzice nie sa coraz mlodsi.. i trzeba planu B...Plan B to ja- i ciesze sie z tego, bo tego chce. Ale czesto paralizuje mnie strach co sie stanie , jak mnie po prostu po drodze szlag trafi..co sie stanie z nia? nikomu, nie zycze takiego leku... a ja jestem tylko siostra, nie matka.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #7 Ocena: 0

2020-10-30 22:05:45 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

To jest piękne i to nas odróżnia od zwierząt - boimy się, mamy obawy, wiemy że przez brak wsparcia będzie pod górkę - a mimo wszystko decydujemy się pomóc chorej siostrze zamiast ją uśmiercić. Patrzymy z zachwytem na celebrytów pomagających ludziom - a tymczasem w nas jest dużo wiecej siły niż rzucenie kasy.

Nie ma znaczenia jaka religia i fragmenty ksiąg się pokrywają, można być wierzącym i czynić zło a można być ateistą czy agnostykiem i czynić dobro. Nie wiara determinuje w nas dobro a nasza wrażliwość i wyższe uczucia.

I tak, dla mnie breivik który zamordował 77 młodych ludzi powinien skończyć na stryczku (jak powieszono saddama to świat nie protestował) a nie siedzieć w 4 gwiazdkowym norweskim hotelu. Musimy odróżnić ludzi od bestii bez ludzkich uczuć. Hitler, Stalin, Breivik - przecież to odczłowieczone monstra. Tak jak zabójcy-gwałciciele dzieci i noworodków i inne jednostki niegodne by nazywać je ludźmi.

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #8 Ocena: 0

2020-10-30 22:19:17 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Jurek to nie jest takie proste.. bo moja siostra to nie moj wybor... ja tego chce i kocham ja nad zycie tak jak moi rodzice.. ale my mamy szczescie- mamy pieniadze- moglismy i mozemy ja leczyc, rehabilitowac itd...i wiesz ja mam meza, kt od poczatk wiedzial, ze moim proryetem jest moja siostra i to zaakceptowal...wiesz , ja nie zarabiam malo, ale to on glownie przynosi pieniadze do naszego domu.. i od 10 lat to jego kasa tak na prawde daje nam poczucie bezpieczenstwa.
A znam setki ludzi, kt tegos szczescia nie maja..
I to pytanie: co sie stanie, jak cos mi sie stanie? bo rzad polski zmusza do rodzenia i tyle.. a co potem juz z tymi urodzonymi? i mialam nadzieje, ze ta sytuacja wywola ta dyskusje- coz jak zawsze "nadzieja matka glupich".

[ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 30-10-2020 22:21 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #9 Ocena: 0

2020-10-30 22:26:03 (5 lat temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2020-10-30 20:36:24, SweetLiar napisał(a):
”Oko za oko” jest wyrwanym z kontekstu i najczęściej jedynym znanym fragmentem Biblii cytowanym przez pseudo katolików. Nawet nie chce mi się ciągnąć tego tematu, nie ma to sensu w kontekście tej dyskusji.

Szkoda, że feministek nie ma tam gdzie protestują matki niepełnosprawnych dzieci, często pozostawione same przez mężów, partnerów i ojców tych dzieci. Zupełnie jakby jedynym prawem do wyboru kobiety był wybór aborcji.

Chrześcijanie, judaiści i muzułmanie mają to samo. Interpretacja jest inna.

Co do reszty wypowiedzi to powiem tyle, że pokrywa się w 200proc z moimi poglądami.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-10-2020 22:30 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #10 Ocena: 0

2020-10-30 22:52:14 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Twoja siostra to nie Twój wybór. Zgoda. Masz męża , pieniądze, zdrowie - czyli dużo szczęścia ma Twoja siostra, że ma Ciebie.

Do góry stronyOffline

Strona 17 z 70 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 16 | 17 | 18 ... 68 | 69 | 70 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,