| Autor |
(Odpowiedzi: 14) |
| dziuniek1982 |
Post #1 2007-01-19 18:23 (2 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2007 |
Czesc dziewczyny.
dopiero co sie zalogowalam i jestem w 13 tyg. ciazy. Dzis wlasnie otrzymalam pierwsze dokumenty dotyczace terminow pierwszych spotkan i scanu.WKONCU!!!!!!!!!!!. Ktos sie mna zaiteresowal.Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. z dzidziusiem.
Czy wam wszystkim tez sie wydaje ze to troche pozno na pierwsze badania , a moze to po prostu troska i zbytnie przejecie sie cala ciaza. ( bo to pierwsz ciaza) pazdrawiam.
|
|

|
 |
|
| motylek |
Post #2 2007-01-20 09:11 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-03-2004 |
kilka lat temy urodziłam tutaj dziecko i pierwsza wizyta pielęgniarki, czy jak tam tą osobę można nazwac była w ciągu kilku pierwszych tygodni, kilka dni po zgłoszeniu się do kliniki, takie zwykłe badania, pobieranie krwi itd, ale ogólnie było tych badań mniej niż moja znajoma miała w tym samym czasie w Polsce, przede wszystkim usg robiłam mniej razy, może dlatego też że ciąża przebiegała prawidłowo. Ogólnie służba zdrowia nie jest tutaj na najwyższym poziomie, ale jeśli chodzi o kobietę w ciaży a potem niemowlę to jest to dla prorytet i ja byłam bardzo zadowolona. Poza tym podchodzą tak bardziej rodzinnie do porodów, może być z tobą mąż jeśli bedziesz chciała, u mnie była również mama bo po prostu przyjechała z nami do szpitala i została w sali porodowej razem z moim mężem, w pierwszym momencie nie wiedziłam czy to dobrze, ale nie miałam czasu się zastanawiać, bo córka pchała się na świat z całej a potem by łam zachwycona całym porodem i tym ze byli ze mną najbliżsi.
pozdrawiam i jeśli masz jakieś pytania to pisz.
|
|

|

|
|
| dziuniek1982 |
Post #3 2007-01-20 10:09 (2 lata temu) |
dzieki ze odpisalas. Piszesz ze urodzilas kilka lat temu, teraz chyba jest iaczej , z poroem sluzba zdrowia itd.
dzieki za wyjasnienia , a moze jestes wstanie wyjasnis mi kiedy kobieta w ciazy moze isc na urlop macierzynski, ( czy trzeba przepracowac jakis okreslony czas tzn. np. do 7-8 miesiaca)
ja mam poczatek 4 miesiaca i planuje isc do domu tak pod koniec 6 , poniewaz praca w korj pracuje jest szkodliwa i niezbyt przyjemna dla kobiety w ciazy (kleje, rozuszczalniki, ) .
A poza tym , gdybym faktycznie moga isc na ten urlop macierzynski to ,czy te 26 tyg platne ,ktore otrzymuje kobieta idac na ten urlop, dostane teraz czy pozniej.
mam nadzieje ze cos podpowiesz.
|
|

|
 |
|
| motylek |
Post #4 2007-01-20 10:18 (2 lata temu) |
hejka tutaj znajdziesz podstawowe info o urlopie macirzyńskim:
Kobieta i dziecko
to tak ogólnie, ale chyba w ogóle nie piwinnaś pracować przy klejach, to jest ważne w ciągu całego rozwoju maleństwa w brzuszku, napisz jeśli mozesz co dokładnie robisz.
|
|

|

|
|
| dziuniek1982 |
Post #5 2007-01-20 10:30 (2 lata temu) |
Nie jest to praca non stop przy klejach, tylko przy butach( czyli kleimy , czyscimy , pastujemy , pakujemy , przeklejamy naklejki itd)
Ale problem jest w tym ze robimy to w malym pomieszczeniu, i mozesz sobie wyobrazic jak te wszystkie zapachy sie kumuluja.
|
|

|
 |
|
| motylek |
Post #6 2007-01-20 10:41 (2 lata temu) |
muszę spadać, ale może uda mi sie coś wiecej dowiedzieć jeśli chodzi o szkodliwą prace w ciąży, w niedzielę idę na spotkanie z paroma ludźmi, może tam ktoś mądry sie znajdzie
|
|

|

|
|
| jeszczemlodszaemigracja |
Post #7 2007-01-20 18:07 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-01-2007 |
dziuniek1982 a może nie bedziesz musiała pracować przy klejach, tylko robić pozostałe rzeczy, pogadaj z szefem, bo też słyszałam że to bardzo szkodliwe dla malństwa
|
|

|
 |
|
| dziuniek1982 |
Post #8 2007-01-21 11:21 (2 lata temu) |
dzieki ze mnie podtrzymujesz na duch , ale jest to chyba nie mozliwe, poniewaz wszyscy pracuja w jednym wiekszym pomieszczeniu i nie ma mozliwosci rozdzielenia mnie gdzie indziej , bo po prostu nie ma wiecej pomieszczen. Tak wiec sama widzisz.
|
|

|
 |
|
| Wika9 |
Post #9 2007-02-23 23:53 (2 lata temu) |
Z nami od: 23-02-2007 Skąd: Będzin-Bristol |
witam
Przepraszam ze bede ostra ale
CZY TY MASZ KOBIETO POJECIE KONSEKWENCJI JAKIE MOGA WYNIKNAC I ZAGRAZEN DLA TWOJEGO DZIECKA????
JAK CZYTAM ALBO SLYSZE TAKIE WYPOWIEDZI I TAKA LEKKOMYSLNOSC - to mi do gardla sie wszystko podnosi
pracodawca musi dostosowac miejsce pracy do kobiety ciezarnej - i wykluczyc wszystkie zagrozenia jesli takiego miejsca nie ma idziesz kobieto na zwolnienie lekarskie - rozmawialas na ten temat z gp????
BLAGAM POMYSL NAD TYM POWAZNIE !!!
jesli chodzi o porod to MOTYLEK nie rodzil 50 lat temu i niestety musze cie rozczarowac nic sie nie zmienilo
to normalne ze dopiero po 3 miesiacu ktos sie z toba skontaktowal - za duze ryzyko poronien do 3 miesiaca
a Anglii jest duzo mniej badan niz w POLSCE
przewidziane jest tylko jedno usg 19 - 22 tyd ciazy
przez cala ciaze nikt nie zbada cie ginekologicznie
jest przewidziana tylko jedna wizyta u lekarza ktora polega na milej rozmowie - jak sie czujesz i zbadaniu brzucha centymetrem
w koncu porod - i tu maly warunek - porod naturalny a wiec nie wazne czy bedziesz rodzic 10 godzin czy 30 byle naturalnie
jak w koncu urodzisz - po 6 godzinach od porodu idziesz z dzidziusiem do domu
POWODZENIA
|
|

|

|
|
| kik1976 |
Post #10 2007-02-24 08:06 (2 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: midlands |
oj no tak straszni eto nie jest, zalezy od regionu. ja czekam na rozdojenie sie ahah a mialam 4 usg , tylko dlatego ze zle policzyli tygodnie - polylka o tydzien hahah. z lekarzem rozmawialam chyba z 6 razy i za kazdym razem siedzialam w przychodni od 1,5 do 4 godz. najpierw polozna, pozniej skan, pozniej lekarz hahh. nic mi nie dolega, mojemu maluchowi tez. jak juz urodze to napisze hahah.
|
|

|

|
|