Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Damskie Sprawy » 13 tydzien

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka

Strona główna » Damskie Sprawy » 13 tydzien

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 14)
dziuniek1982

Post #1

2007-01-19 18:23 (2 lata temu)

dziuniek1982

Z nami od: 19-01-2007

Czesc dziewczyny.
dopiero co sie zalogowalam i jestem w 13 tyg. ciazy. Dzis wlasnie otrzymalam pierwsze dokumenty dotyczace terminow pierwszych spotkan i scanu.WKONCU!!!!!!!!!!!. Ktos sie mna zaiteresowal.Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. z dzidziusiem.
Czy wam wszystkim tez sie wydaje ze to troche pozno na pierwsze badania , a moze to po prostu troska i zbytnie przejecie sie cala ciaza. ( bo to pierwsz ciaza) pazdrawiam. :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

motylek

Post #2

2007-01-20 09:11 (2 lata temu)

motylek

Z nami od: 18-03-2004

kilka lat temy urodziłam tutaj dziecko i pierwsza wizyta pielęgniarki, czy jak tam tą osobę można nazwac była w ciągu kilku pierwszych tygodni, kilka dni po zgłoszeniu się do kliniki, takie zwykłe badania, pobieranie krwi itd, ale ogólnie było tych badań mniej niż moja znajoma miała w tym samym czasie w Polsce, przede wszystkim usg robiłam mniej razy, może dlatego też że ciąża przebiegała prawidłowo. Ogólnie służba zdrowia nie jest tutaj na najwyższym poziomie, ale jeśli chodzi o kobietę w ciaży a potem niemowlę to jest to dla prorytet i ja byłam bardzo zadowolona. Poza tym podchodzą tak bardziej rodzinnie do porodów, może być z tobą mąż jeśli bedziesz chciała, u mnie była również mama bo po prostu przyjechała z nami do szpitala i została w sali porodowej razem z moim mężem, w pierwszym momencie nie wiedziłam czy to dobrze, ale nie miałam czasu się zastanawiać, bo córka pchała się na świat z całej a potem by łam zachwycona całym porodem i tym ze byli ze mną najbliżsi.
pozdrawiam i jeśli masz jakieś pytania to pisz.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

dziuniek1982

Post #3

2007-01-20 10:09 (2 lata temu)

dziuniek1982

dzieki ze odpisalas. Piszesz ze urodzilas kilka lat temu, teraz chyba jest iaczej , z poroem sluzba zdrowia itd.
dzieki za wyjasnienia , a moze jestes wstanie wyjasnis mi kiedy kobieta w ciazy moze isc na urlop macierzynski, ( czy trzeba przepracowac jakis okreslony czas tzn. np. do 7-8 miesiaca)
ja mam poczatek 4 miesiaca i planuje isc do domu tak pod koniec 6 , poniewaz praca w korj pracuje jest szkodliwa i niezbyt przyjemna dla kobiety w ciazy (kleje, rozuszczalniki, ) .
A poza tym , gdybym faktycznie moga isc na ten urlop macierzynski to ,czy te 26 tyg platne ,ktore otrzymuje kobieta idac na ten urlop, dostane teraz czy pozniej.
mam nadzieje ze cos podpowiesz.

Do góry stronyOffline

motylek

Post #4

2007-01-20 10:18 (2 lata temu)

motylek

hejka tutaj znajdziesz podstawowe info o urlopie macirzyńskim:
Kobieta i dziecko
to tak ogólnie, ale chyba w ogóle nie piwinnaś pracować przy klejach, to jest ważne w ciągu całego rozwoju maleństwa w brzuszku, napisz jeśli mozesz co dokładnie robisz.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

dziuniek1982

Post #5

2007-01-20 10:30 (2 lata temu)

dziuniek1982

Nie jest to praca non stop przy klejach, tylko przy butach( czyli kleimy , czyscimy , pastujemy , pakujemy , przeklejamy naklejki itd)
Ale problem jest w tym ze robimy to w malym pomieszczeniu, i mozesz sobie wyobrazic jak te wszystkie zapachy sie kumuluja.

Do góry stronyOffline

motylek

Post #6

2007-01-20 10:41 (2 lata temu)

motylek

muszę spadać, ale może uda mi sie coś wiecej dowiedzieć jeśli chodzi o szkodliwą prace w ciąży, w niedzielę idę na spotkanie z paroma ludźmi, może tam ktoś mądry sie znajdzie :-D

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jeszczemlodszaemigracja

Post #7

2007-01-20 18:07 (2 lata temu)

jeszczemlodszaemigracja

Z nami od: 20-01-2007

dziuniek1982 a może nie bedziesz musiała pracować przy klejach, tylko robić pozostałe rzeczy, pogadaj z szefem, bo też słyszałam że to bardzo szkodliwe dla malństwa

Do góry stronyOffline

dziuniek1982

Post #8

2007-01-21 11:21 (2 lata temu)

dziuniek1982

dzieki ze mnie podtrzymujesz na duch , ale jest to chyba nie mozliwe, poniewaz wszyscy pracuja w jednym wiekszym pomieszczeniu i nie ma mozliwosci rozdzielenia mnie gdzie indziej , bo po prostu nie ma wiecej pomieszczen. Tak wiec sama widzisz.

Do góry stronyOffline

Wika9

Post #9

2007-02-23 23:53 (2 lata temu)

Wika9

Z nami od: 23-02-2007

witam
Przepraszam ze bede ostra ale
CZY TY MASZ KOBIETO POJECIE KONSEKWENCJI JAKIE MOGA WYNIKNAC I ZAGRAZEN DLA TWOJEGO DZIECKA????

JAK CZYTAM ALBO SLYSZE TAKIE WYPOWIEDZI I TAKA LEKKOMYSLNOSC - to mi do gardla sie wszystko podnosi

pracodawca musi dostosowac miejsce pracy do kobiety ciezarnej - i wykluczyc wszystkie zagrozenia jesli takiego miejsca nie ma idziesz kobieto na zwolnienie lekarskie - rozmawialas na ten temat z gp????

BLAGAM POMYSL NAD TYM POWAZNIE !!!

jesli chodzi o porod to MOTYLEK nie rodzil 50 lat temu i niestety musze cie rozczarowac nic sie nie zmienilo

to normalne ze dopiero po 3 miesiacu ktos sie z toba skontaktowal - za duze ryzyko poronien do 3 miesiaca

a Anglii jest duzo mniej badan niz w POLSCE
przewidziane jest tylko jedno usg 19 - 22 tyd ciazy
przez cala ciaze nikt nie zbada cie ginekologicznie
jest przewidziana tylko jedna wizyta u lekarza ktora polega na milej rozmowie - jak sie czujesz i zbadaniu brzucha centymetrem
w koncu porod - i tu maly warunek - porod naturalny a wiec nie wazne czy bedziesz rodzic 10 godzin czy 30 byle naturalnie
jak w koncu urodzisz - po 6 godzinach od porodu idziesz z dzidziusiem do domu
POWODZENIA

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

kik1976

Post #10

2007-02-24 08:06 (2 lata temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

oj no tak straszni eto nie jest, zalezy od regionu. ja czekam na rozdojenie sie ahah a mialam 4 usg , tylko dlatego ze zle policzyli tygodnie - polylka o tydzien hahah. z lekarzem rozmawialam chyba z 6 razy i za kazdym razem siedzialam w przychodni od 1,5 do 4 godz. najpierw polozna, pozniej skan, pozniej lekarz hahh. nic mi nie dolega, mojemu maluchowi tez. jak juz urodze to napisze hahah. :-]

Do góry stronyOffline

Numer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony