| Autor |
(Odpowiedzi: 99) |
| asia22 |
Post #1 2006-11-05 00:11 (2 lata temu) |
Z nami od: 05-11-2006 |
Czesc. Jestem w 27 tygodniu ciazy i jak wiekszosc z was jesem przerazona porodem w Anglii. To moja pierwsza ciaza i martwie sie wszystkim, a najbardziej opieka medyczna. Od ciazy przybralam na wadze tylko 3kg i nie wiem czy to powod do radosci czy do smutku.
Lekarze, to znaczy polozna nie zleca mi zadnych badan, Jak dotychczas mialam tylko jedno usg i jedno badanie krwi, plus co miesiac badanie moczu, cisnienie i bicie serca dziecka. Czy to normalne?? Mieszkam w Bath, kolo Bristolu, wiec jezeli ktoras z was tam rodzila to niech mi napisze jak bylo. Pozdrowionka
|
|

|
 |
|
| koora |
Post #2 2006-11-05 11:13 (2 lata temu) |
Z nami od: 23-10-2006 |
hej!Masz ten sam problem co ja,stres bo pierwszy raz itd. Ja tez zero badan,na cala ciaze 2 usg,ja juz za tydzien mam termin,zgryzam paznokcie,nie moge spac,nikt mi nic nie mowi,mieszkam w newquay w kornwalii,3mam za Ciebie kciuki,mam nadzieje ze obie zakonczymy te ciaze pomyslnie :) Pozdrawiam! koora
|
|

|
 |
|
| asia22 |
Post #3 2006-11-05 13:35 (2 lata temu) |
Hey Koora. Jezeli bys znalazla kiedys czas to napisz jak przebiegal porod. Zazdroszcze Ci, ze juz wkrotce bedziesz miec to za soba. Zycze powodzenia. Pamietaj, ze duzo osob jest zadowolonych z tutejszej opieki, a ciaza to nie choroba, wiec moze faktycznie nie jest nam potrzebne tak duzo badan. Pozdo
|
|

|
 |
|
| koora |
Post #4 2006-11-05 14:28 (2 lata temu) |
Z nami od: 23-10-2006 |
ok,odezwe sie jak juz bede po,narazie czekam jak na szpilkach!Dziwne ze tutaj zaraz po porodzie idziesz do domu 2-6h po juz Cie wypisuja.Ech,badzmy optymistkami! koora
|
|

|
 |
|
| kik1976 |
Post #5 2006-11-07 11:28 (2 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: midlands |
z tym wypisywaniem jest roznie, zalezy od stanu matki i dziecka. jesli wszystko jest w porzadku, to po co siedziec w szpitalu. ja po pierwszym porodzie mialam tyle sily , ze moglam po schodach biegac. teraz czekam na trzecie i sie nie boje. rodze na koniec lutego i jak narazie na opieke nie narzekam. chodze se co miesiac do poloznej, robia mi badania i jest ok, podobnie jak w polsce. a jesli chodzi o podod, to kazda przechodzi inaczej i nie sluchajcie jedna drugiej, bo to zbedne nerwy. ja sie nasluchalam opowiesci jak z hororu, a tym czasem mialam szybko i latwo. powodzenia.
|
|

|

|
|
| asia22 |
Post #6 2006-11-07 23:26 (2 lata temu) |
Hey Kiki. Ja rodze na poczatku lutego.
Dzieki, ze napisalas pozytywnie o porodach w Anglii. Wiekszosc ludzi tylko straszy tutejsza opieka.
Co do wipisywania to moj mezczyzna jest przerazony tym, ze przez to mogloby mi sie, albo dziecku cos stac. Zgadzam sie z nim poniewaz w pierszej dobie moga sie kryc niespodzianki jak krwotok. Poza tym to nasze pierwsze dziecko i wolalabym, zeby mi ktos pokazal jak dbac o takie malenstwo, poniewaz nasi bliscy sa w Polsce. Myslisz, ze mimo wszystko moglabym zostac w szpitalu dobe albo dwie? Nienawidze szpitali, ale nie chce, żeby niewiedza mnie drogo kosztowala.
Wielkie dzięki za informacje.
|
|

|
 |
|
| kik1976 |
Post #7 2006-11-11 07:43 (2 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: midlands |
ja mieszkalam od rodziny ok 300 km w polsce i dawalam se rade, a do tego bylam szczesliwa, ze nikt mi d.. nie zawraca. z tymi krwotokami to raczej zadko bywaja, zawsze cos tam wyplywa, ja mialam krwawienia ok 3 tyg, zanim wszystko sie zagoilo, jak nie bedziesz udawac herkulesa to nic ci nie bedzie.a jak to bedzie to sama zobaczysz. pamietaj, ze kazdy porod jest inny i nie sugeruj sie opowiesciami, tylko zajmij sie soba.poczytaj wiadomosci medyczne na necie itp.a pozatym z opieka w polsce tez roznie bywa. takze co kraj to obyczaj.
|
|

|

|
|
| ewa101 |
Post #8 2006-11-16 17:27 (2 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2006 Skąd: Bath, UK |
Czesc, ja tez jestem z Bath tylko ze jestem w ok 14 tyg ciazy i w ogole ta opieka tutaj mnie rozwala ;) ale z 2 strony bardzo mili sa wszyscy i pomocni, nie wiem jak to z porodem bedzie, jeszcze troche mi zostalo, ale tez poki co nie wiele przytylam, zobaczymy jak to bedzie dalej, narazie w 16 tyg bede miala badania krwi, Asiu jestes juz po usg polowkowym ? w ok 20 tyg sie robi ? czy moze jeszcze przed ? mialas usg w 12 tyg ?
|
|

|
 |
|
| asia22 |
Post #9 2006-11-19 18:55 (2 lata temu) |
Czesc Ewa. Ciesze się, że do mnie napisałas.
Otóż nie miałam USG w 12 tygodniu, ale miałam to w 20 tygodniu. Badanie trwa ok 20 min i jest dziecko oceniane pod względem zespołu downa, czy ma wszystko na swoim miejscu i jeszcze pod względem innych chorób, a także Ty odnosnie łożyska. Nie daje ono 100% pewnosci, ale miło jest zobaczyć skarb. Poza tym powiedzą Ci tam wszystko na temat zdrowia dziecka. Możesz też kupić zdjęcie bobaska za 10 funtów (3 ujęcia). USG w 12 tyg jest przeprowadzane jeżeli masz krwawienia albo jakies powikłania, więc o nim zapomnij. Tak jest w Bath.
Badanie krwi natomiast wyklucza takie choroby jak AIDS, zapalenie wątroby typu B, syfilis i inne. Stwierdza grupę krwi i także możesz się dowiedzieć czy z dzieckiem jest cos nie tak. Oczywiscie nie martw się tymi badaniami, wszystko na pewno będzie ok.
Co do opieki to się z Tobą zgadzam. Jak do tej pory nie byłam badana wewnętrznie, a jestem w 29 tygodniu ciąży. Na wadze też nie przybierałam i brzuszek dopiero urósł mi miesiąc temu, czyli w 6 miesiącu. Do tej pory przytyłam ok 4-5 kg. Rada dla Ciebie - nie martw się tym. Jeżeli jestes szczupła i miałas w miarę umięsniony brzuch to jest normalne. Oczywiscie powiedz o tym położnej, ale tak naprawdę potrzebujesz tylko 300 kalorii więcej, gdy jestes w ciąży. Bierz witaminy i kwas foliowy, a także zdrowo się odżywiaj i nie martw się. Ja kilka razy mówiłam położnej o tym problemie to mi powiedziała, że to moja pierwsza ciąża, jestem szczupła i żebym tylko poczekała. W piątym miesiącu miałam taki brzuch, że nikt by nie uwierzył, że jestem ciężarna, a położna mi dotykała brzuch i powiedziała, że jej nie interesuje moja waga, ale wielkosć dziecka, która jest w normie. Tak samo powiedzieli mi na USG. Poza tym możesz w ten sposób uniknąć rozstępów na brzuchu, tzn kiedy powoli będziesz przybierać na wadze.
Zresztą jak będziesz miała jakies pytania to pisz i postaram się na nie odpowiedzieć, z tego względu że mam to już za sobą. Tylko nie pytaj mnie o poród, bo o tym nie mam zielonego pojęcia. Wiem tylko, że jest w Bath super basen w którym możesz rodzić.
Wkrótce napiszę więcej, bo mam spotkanie z położną w pt.
Pozdrawiam i uważaj na siebie.
|
|

|
 |
|
| arabella |
Post #10 2006-11-19 22:48 (2 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2006 |
Dziewczyny ja tez sie balam,a teraz mam 7 miesiecznego wspanialego synka.W wodzie nie polecam rodzic ze wzgledu na higiene.Ja rodzilam 23h jak o tym mowie to mi ciarki przechodza.Prosilam o znieczulenie dali mi paracetamol a jak juz blagalam o cesarke to dali mi epidural zastrzyk w kregoslup.Najpierw przyszedl jakis mlody koles i mi tlumaczy co to jest i jakie moga byc konsekwencje tego.Czytalam o tym wczesniej wiec nie zastanawialam sie ani chwili.Ale nie sam porod byl najgorszy najgorsze jest to jak sprawdzaja na ile jest rozwarcie,widzialam gwiazdy z bolu,a potem szycie na zywca bo epidural przestal juz dzialac.Ale dalam rade teraz jestem szczesliwa i tego taz wam zycze.Ja rodzilam w Londynie ale opieka taka sama czytaj zadna.Nie kazda kobieta tak ma ,moja bratowa rodzila 2h i nawet nie wiedziala kiedy dziecko juz bylo.Mi tez mowili nie martw sie masz szerokie biodra to pierniesz i dziecko wyskoczy nie mieli racji.Musimy przez to przejsc arabella
|
|

|
 |
|