Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Damskie Sprawy » Ciaza- co i jak?

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka

Strona główna » Damskie Sprawy » Ciaza- co i jak?

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 99)
asia22

Post #1

2006-11-05 00:11 (2 lata temu)

asia22

Z nami od: 05-11-2006

Czesc. Jestem w 27 tygodniu ciazy i jak wiekszosc z was jesem przerazona porodem w Anglii. To moja pierwsza ciaza i martwie sie wszystkim, a najbardziej opieka medyczna. Od ciazy przybralam na wadze tylko 3kg i nie wiem czy to powod do radosci czy do smutku.
Lekarze, to znaczy polozna nie zleca mi zadnych badan, Jak dotychczas mialam tylko jedno usg i jedno badanie krwi, plus co miesiac badanie moczu, cisnienie i bicie serca dziecka. Czy to normalne?? Mieszkam w Bath, kolo Bristolu, wiec jezeli ktoras z was tam rodzila to niech mi napisze jak bylo. Pozdrowionka :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

koora

Post #2

2006-11-05 11:13 (2 lata temu)

koora

Z nami od: 23-10-2006

hej!Masz ten sam problem co ja,stres bo pierwszy raz itd. Ja tez zero badan,na cala ciaze 2 usg,ja juz za tydzien mam termin,zgryzam paznokcie,nie moge spac,nikt mi nic nie mowi,mieszkam w newquay w kornwalii,3mam za Ciebie kciuki,mam nadzieje ze obie zakonczymy te ciaze pomyslnie :) Pozdrawiam!
koora

Do góry stronyOffline

asia22

Post #3

2006-11-05 13:35 (2 lata temu)

asia22

Hey Koora. Jezeli bys znalazla kiedys czas to napisz jak przebiegal porod. Zazdroszcze Ci, ze juz wkrotce bedziesz miec to za soba. Zycze powodzenia. Pamietaj, ze duzo osob jest zadowolonych z tutejszej opieki, a ciaza to nie choroba, wiec moze faktycznie nie jest nam potrzebne tak duzo badan. Pozdo ;-)

Do góry stronyOffline

koora

Post #4

2006-11-05 14:28 (2 lata temu)

koora

Z nami od: 23-10-2006

ok,odezwe sie jak juz bede po,narazie czekam jak na szpilkach!Dziwne ze tutaj zaraz po porodzie idziesz do domu 2-6h po juz Cie wypisuja.Ech,badzmy optymistkami!
koora

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5

2006-11-07 11:28 (2 lata temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

z tym wypisywaniem jest roznie, zalezy od stanu matki i dziecka. jesli wszystko jest w porzadku, to po co siedziec w szpitalu. ja po pierwszym porodzie mialam tyle sily , ze moglam po schodach biegac. teraz czekam na trzecie i sie nie boje. rodze na koniec lutego i jak narazie na opieke nie narzekam. chodze se co miesiac do poloznej, robia mi badania i jest ok, podobnie jak w polsce. a jesli chodzi o podod, to kazda przechodzi inaczej i nie sluchajcie jedna drugiej, bo to zbedne nerwy. ja sie nasluchalam opowiesci jak z hororu, a tym czasem mialam szybko i latwo. powodzenia.

Do góry stronyOffline

Numer MSN MessengerNumer gadu-gadu

asia22

Post #6

2006-11-07 23:26 (2 lata temu)

asia22

Hey Kiki. Ja rodze na poczatku lutego.
Dzieki, ze napisalas pozytywnie o porodach w Anglii. Wiekszosc ludzi tylko straszy tutejsza opieka.
Co do wipisywania to moj mezczyzna jest przerazony tym, ze przez to mogloby mi sie, albo dziecku cos stac. Zgadzam sie z nim poniewaz w pierszej dobie moga sie kryc niespodzianki jak krwotok. Poza tym to nasze pierwsze dziecko i wolalabym, zeby mi ktos pokazal jak dbac o takie malenstwo, poniewaz nasi bliscy sa w Polsce. Myslisz, ze mimo wszystko moglabym zostac w szpitalu dobe albo dwie? Nienawidze szpitali, ale nie chce, żeby niewiedza mnie drogo kosztowala.
Wielkie dzięki za informacje.
:-D :-D

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7

2006-11-11 07:43 (2 lata temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

ja mieszkalam od rodziny ok 300 km w polsce i dawalam se rade, a do tego bylam szczesliwa, ze nikt mi d.. nie zawraca. z tymi krwotokami to raczej zadko bywaja, zawsze cos tam wyplywa, ja mialam krwawienia ok 3 tyg, zanim wszystko sie zagoilo, jak nie bedziesz udawac herkulesa to nic ci nie bedzie.a jak to bedzie to sama zobaczysz. pamietaj, ze kazdy porod jest inny i nie sugeruj sie opowiesciami, tylko zajmij sie soba.poczytaj wiadomosci medyczne na necie itp.a pozatym z opieka w polsce tez roznie bywa. takze co kraj to obyczaj.

Do góry stronyOffline

Numer MSN MessengerNumer gadu-gadu

ewa101

Post #8

2006-11-16 17:27 (2 lata temu)

ewa101

Z nami od: 16-11-2006

Czesc, ja tez jestem z Bath tylko ze jestem w ok 14 tyg ciazy i w ogole ta opieka tutaj mnie rozwala ;) ale z 2 strony bardzo mili sa wszyscy i pomocni, nie wiem jak to z porodem bedzie, jeszcze troche mi zostalo, ale tez poki co nie wiele przytylam, zobaczymy jak to bedzie dalej, narazie w 16 tyg bede miala badania krwi, Asiu jestes juz po usg polowkowym ? w ok 20 tyg sie robi ? czy moze jeszcze przed ? mialas usg w 12 tyg ?

Do góry stronyOffline

asia22

Post #9

2006-11-19 18:55 (2 lata temu)

asia22

Czesc Ewa. Ciesze się, że do mnie napisałas.
Otóż nie miałam USG w 12 tygodniu, ale miałam to w 20 tygodniu. Badanie trwa ok 20 min i jest dziecko oceniane pod względem zespołu downa, czy ma wszystko na swoim miejscu i jeszcze pod względem innych chorób, a także Ty odnosnie łożyska. Nie daje ono 100% pewnosci, ale miło jest zobaczyć skarb. Poza tym powiedzą Ci tam wszystko na temat zdrowia dziecka. Możesz też kupić zdjęcie bobaska za 10 funtów (3 ujęcia). USG w 12 tyg jest przeprowadzane jeżeli masz krwawienia albo jakies powikłania, więc o nim zapomnij. Tak jest w Bath.
Badanie krwi natomiast wyklucza takie choroby jak AIDS, zapalenie wątroby typu B, syfilis i inne. Stwierdza grupę krwi i także możesz się dowiedzieć czy z dzieckiem jest cos nie tak. Oczywiscie nie martw się tymi badaniami, wszystko na pewno będzie ok.
Co do opieki to się z Tobą zgadzam. Jak do tej pory nie byłam badana wewnętrznie, a jestem w 29 tygodniu ciąży. Na wadze też nie przybierałam i brzuszek dopiero urósł mi miesiąc temu, czyli w 6 miesiącu. Do tej pory przytyłam ok 4-5 kg. Rada dla Ciebie - nie martw się tym. Jeżeli jestes szczupła i miałas w miarę umięsniony brzuch to jest normalne. Oczywiscie powiedz o tym położnej, ale tak naprawdę potrzebujesz tylko 300 kalorii więcej, gdy jestes w ciąży. Bierz witaminy i kwas foliowy, a także zdrowo się odżywiaj i nie martw się. Ja kilka razy mówiłam położnej o tym problemie to mi powiedziała, że to moja pierwsza ciąża, jestem szczupła i żebym tylko poczekała. W piątym miesiącu miałam taki brzuch, że nikt by nie uwierzył, że jestem ciężarna, a położna mi dotykała brzuch i powiedziała, że jej nie interesuje moja waga, ale wielkosć dziecka, która jest w normie. Tak samo powiedzieli mi na USG. Poza tym możesz w ten sposób uniknąć rozstępów na brzuchu, tzn kiedy powoli będziesz przybierać na wadze.
Zresztą jak będziesz miała jakies pytania to pisz i postaram się na nie odpowiedzieć, z tego względu że mam to już za sobą. Tylko nie pytaj mnie o poród, bo o tym nie mam zielonego pojęcia. Wiem tylko, że jest w Bath super basen w którym możesz rodzić.
Wkrótce napiszę więcej, bo mam spotkanie z położną w pt.
Pozdrawiam i uważaj na siebie.

:-]

Do góry stronyOffline

arabella

Post #10

2006-11-19 22:48 (2 lata temu)

arabella

Z nami od: 16-11-2006

Dziewczyny ja tez sie balam,a teraz mam 7 miesiecznego wspanialego synka.W wodzie nie polecam rodzic ze wzgledu na higiene.Ja rodzilam 23h jak o tym mowie to mi ciarki przechodza.Prosilam o znieczulenie dali mi paracetamol a jak juz blagalam o cesarke to dali mi epidural zastrzyk w kregoslup.Najpierw przyszedl jakis mlody koles i mi tlumaczy co to jest i jakie moga byc konsekwencje tego.Czytalam o tym wczesniej wiec nie zastanawialam sie ani chwili.Ale nie sam porod byl najgorszy najgorsze jest to jak sprawdzaja na ile jest rozwarcie,widzialam gwiazdy z bolu,a potem szycie na zywca bo epidural przestal juz dzialac.Ale dalam rade teraz jestem szczesliwa i tego taz wam zycze.Ja rodzilam w Londynie ale opieka taka sama czytaj zadna.Nie kazda kobieta tak ma ,moja bratowa rodzila 2h i nawet nie wiedziala kiedy dziecko juz bylo.Mi tez mowili nie martw sie masz szerokie biodra to pierniesz i dziecko wyskoczy nie mieli racji.Musimy przez to przejsc :-P
arabella

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony