Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Damskie Sprawy » ciaza

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka

Strona główna » Damskie Sprawy » ciaza

Nowy tematTemat zamknięty

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 4 z 4
sailor_ro

Post #1

2008-01-04 18:47 (11 miesięcy temu)

sailor_ro

Z nami od: 12-07-2007

witam

sluchajcie takie pytanie odnosnie MAT B1.dzisiaj byłem z małżonką u midwife i dostalismy takowy.zona zawinela go do torebki,takze dopiero w domu moglem go przestudiowac i co sie okazuje,zona jest w 23 tygodniu,midwife napisala tylko imie i nazwisko pacjentki i nic nie napisała w czesci A i B,natomiast kazała żonie wypełnic tylko adres.
i teraz nie wiem,czy sami mamy wpisać date kiedy dziecko ma sie urodzić,no i druga sprawa to w której czesci powinnismy cos wpisac,bo czesc A wychodzi dla tych którzy sa wiecej niz 20 tygodni przed porodem,wiec wychodzi ze B ...
pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

frelcia

Post #2

2008-01-04 22:54 (11 miesięcy temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Wypelnij tylko to co kazala midwife. Ona reszte sobie wypisze.

Pozdrawiam
Kiedy skrzyżują się ze sobą chmury - będzie padał deszcz, kiedy skrzyżują się ze sobą słowa - będzie bójka.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailNumer MSN Messenger

sailor_ro

Post #3

2008-01-05 06:26 (11 miesięcy temu)

sailor_ro

Z nami od: 12-07-2007

ale sęk w tym że ona już to podpisała,wstawiła pieczątke i dała na gotowo.w każdym razie w czesci A wpisalismy date poczatkowa (niedziela) tygodnia w którym ma sie urodzic dziecko.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

nuska

Post #4

2008-01-07 14:02 (10 miesięcy temu)

nuska

Z nami od: 09-01-2007

Do Frelci,mam prosbe.Podpowiedz mi jak napisac do pracodawcy pismo z informacja o ciaży.Tak normalnie;informuje ze jestem w ciązy a dnia tego i tego ide na macierzynski,a tego dnia mam termin porodu???Czy może jest jakis formularz specjalny??Załaczyc kopie od midwife??Wziąc potwierdzenie ze dostarczyłam informacje??Sorki ale przeszukałam forum i nie znalazłam nic.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Unwinka

Post #5

2008-01-12 18:48 (10 miesięcy temu)

Unwinka

Kobieta

Z nami od: 15-11-2007

Nuska, wybacz ze sie wtrącę, mam nadzieje ze pomogę
:)
Wydaje mi sie ze nie ma zadnych wnioskow o powiadomieniu o ciazy, czy o odejsciu na urlop maciezynski, chociaz dla pewnosci mozesz zapytac sie w firmie, moze oni maja jakies wewnetrzne druki..

Aby otrzymać urlop macierzyński należy powiadomić pracodawcę w terminie co najmniej 15 tygodni przed wyznaczoną datą porodu.
Aby otrzymać SMP należy przedstawić pracodawcy formularz MATB1 (otrzymany od lekarza lub położnej) przynajmniej na 28 dni przed planowaną wypłatą pieniędzy.

W praktyce wiele kobiet powiadamia o tym jednocześnie, czyli do listu dołączasz formularz MATB1.

Tymczasem poniżej znajduje sie przykład listu do pracodawcy.

Data

Dear.......

I am writing to confirm that I am pregnant, and that my baby is due between .... and ....

I would like to start my maternity leave and pay on ....
If I am not entitled to SMP, please send me form SMP1 so I can claim for Maternity Allowance.

Please find my enclosed MATB1.

I look forward to getting confirmation of the date
when my maternity leave ends.

Yours sincerely,
Podpis

Najlepiej zastawic sobie kopie:)

:-]

Do góry stronyOnline

Temat zamknięty

Numer gadu-gadu

nuska

Post #6

2008-01-14 09:59 (10 miesięcy temu)

nuska

Z nami od: 09-01-2007

Oj dopiero dzisiaj zerknęłam i widze ze kolezanki pomagają.Za duzo pracy mam.Bardzo dziekuję za podpowiedz.Jak narazie zamierzam pracowac jak najdłużej ale zobaczymy jak to bedzie.Ostatnio czuje sie jak 80 letnia staruszka bo mi cieżko chodzić,ale nie dlatego ze przytyłam tylko mam uczucie jakby mi sie biodra rozłaziły na boki.Ale cóz,damy rade;-)

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Gazella

Post #7

2008-01-20 22:58 (10 miesięcy temu)

Gazella

Z nami od: 26-07-2006

Sailor, wroccie do poloznej, bo chyba ona miala zacmienie ciazowe - do niej nalezy wypelnienie tego. Sama bym nie wypelniala.

No ja moje pismo informujace o ciazy i macierzynskim tez napisalam z glowy, podobnie do tego cytowanego powyzej.
Gazella

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer gadu-gadu

PAJDUS

Post #8

2008-01-22 10:11 (10 miesięcy temu)

PAJDUS

Kobieta

Z nami od: 08-01-2008

Witam cie widze ze jestes aktywna tutaj na forum,wiec moze ty powiesz mi cos wiecej i dokladnie na temat jakie zasilki mi sie tutaj naleza i kiedy i jak mozna sie one starac.jedyne co wiem to musze pracowac 26 tygodni zeby cokolwiek dostac.pracuje na part-time.kuj maz tesz pracuje mam juz jedno dziecko.czy jak po 26 tygodniach pojde na urlop do po porodzie dostane jakies zasilki tak jak jest w polsce macierzynski(np.macierzynski iles tam tygodni i pozniej jesli chce wrovic to wracam a jesli nie to przechodze na wychowawczy)czy mozesz jakos rozswietlic sytuacje.probowalam wejsc na strone krtora podalas wczesniej z gonica.com ale ona juz nieistnieje.dziekuje i pozdrawiam.:-D

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailNumer gadu-gadu

Gazella

Post #9

2008-01-22 19:02 (10 miesięcy temu)

Gazella

Z nami od: 26-07-2006

chyba wszystko zalezy od Twojej konkretnej sytuacji, moja wyglada zupelnie inaczej.

sprawdz co ci od pracodawcy przysluguje, mi na przysluguje occupational maternity leave ktore jest lepsze od statutory maternity leave. Macierzynski mozesz zaczac 11 tyg przed data porodu (musisz poinformowac o tym HR min 15 tyg przed data porodu). Z tego co pamietam statutory maternity pay to 90% twojej pensji przez 6 tyg a potem £112.75 tyg, no chyba ze w przypadku pol etatu masz polowe tego, ale to ci madrzejsi w tym temacie tu powiedza bo ja mam lepsze warunki.

nie wiem ile zarabiasz razem z partnerem ale mysle ze powinniscie sie zalapac na working tax credit, child credit no i rzecz jasna child benefit, na drugie dziecko sie dostaje odrobine ,mniej niz na 1wsze, ale nie pamietam dokladnie ile. jesli mialabys b niskie zarobki to jeszcze mozesz dostac maternity grant. No i w zaleznosci od calej sytuacji ew benefity typu pomoc z oplatami za mieszkanie itp.
Gazella

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer gadu-gadu

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony