Str 2 z 2 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
kola25 |
Post #1 Ocena: 0 2011-05-13 10:52:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2011 Skąd: krakow |
Mieszko napisał(a)  /B]
Wszystko rozbija się o zakwalifikowanie jako osoba mieszkająca na stałe w UK.
Źródło informacji: [Jasno wynika z niego, ze osoby uważane za rezydentów mają opiekę bezpłatna. A za rezydenta uważa się osobę mieszkającą w UK 6 miesięcy lub dłużej. jednak nie można odmówić pomocy jesli pacjentka nie może zapłacić.
Zgadza sie, ale pisza tez na tej stronie:
"You may be considered to be 'settled' in the UK if you have lived here for less than 6 months but can show that you are intending to stay for longer than 6 months.F. ex. you have taken a job here, you children have started school here..."
Na to bym wlasnie mogla chyba liczyc (??).
|

|

|
|
|
moncia22 |
Post #2 Ocena: 0 2011-05-13 13:35:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 11-05-2011 Skąd: londyn |
chciałam dołaczyc do dyskusji .Jestem w Anglii od pół roku i jak przyjechałam to juz byłam w ciąży. Ciążą mnie zaskoczyła, a wyjazd do Anglii na stałe mieliśmy juz zaplanowany. Nie jest prawdą że musiała byś płacić za poród. Pierwsze kroki które musiesz poczynić to iść do najbliższego lekarza GP i tam założyć sobie karte. Czyli zarejestrować się. Zeby to zrobić musisz mieć potwierdzenie adresu, musisz załóżyc konto w banku-oni bedą przysyłać ci listy i to jest potwierdzenie. Najważniejsze jest zapisać sie do lekarza GP -ONI CIE POTEM POPROWADZĄ....co dalej itp.ilość ile tu mieszkasz nie ma znaczenia. Ale jeśli chodzi o jakieś pieniądze na małe dziecko to jęsli twój mąż nie pracuje legalnie tu dłuższy czas to nic nie dostaniesz .
|

|
 |
|
moncia22 |
Post #3 Ocena: 0 2011-05-13 13:42:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 11-05-2011 Skąd: londyn |
aha i nie chce cie zniechęcać ale nad wyjazdem do Anglii z cała rodziną lepiej się zastanów. Tutaj to tez nie bajka , zwłaszcza że mąż pracuje przez internet. Ja przyjechałam wrac z mężem i byłam w ciąży, początki trudne, dobrze że mieliśmy odłożone pieniądze bo inaczej trzeba było wracać do kraju. Teraz już jest lepiej , ale z tego co wiem w Anglii robi się coraz gorzej dla cudoziemców.
|

|
 |
|
Mieszko |
Post #4 Ocena: 0 2011-05-13 15:14:57 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat:
2011-05-13 13:35:01, moncia22 napisał(a):
Nie jest prawdą że musiała byś płacić za poród.
Nie twierdzę, że musi. W linku, który podałam jest napisane: "If you are not ‘ordinarily resident’ you may be asked to pay for your care"
Czyli MOŻE jednak zapłacić. Zależy pewnie od NHS Trust, który danym szpitalem zarządza. W moim szpitalu wiszą wyraźne informacje: pacjenci zagraniczni muszą przedstawić dowód, ze mieszkaja w UK od roku.
|

|
 |
|
kola25 |
Post #5 Ocena: 0 2011-05-14 19:35:15 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-05-13 13:35:01, moncia22 napisał(a):
chciałam dołaczyc do dyskusji .Jestem w Anglii od pół roku i jak przyjechałam to juz byłam w ciąży. Ciążą mnie zaskoczyła, a wyjazd do Anglii na stałe mieliśmy juz zaplanowany. Nie jest prawdą że musiała byś płacić za poród. Pierwsze kroki które musiesz poczynić to iść do najbliższego lekarza GP i tam założyć sobie karte. Czyli zarejestrować się. Zeby to zrobić musisz mieć potwierdzenie adresu, musisz załóżyc konto w banku-oni bedą przysyłać ci listy i to jest potwierdzenie. Najważniejsze jest zapisać sie do lekarza GP -ONI CIE POTEM POPROWADZĄ....co dalej itp.ilość ile tu mieszkasz nie ma znaczenia. Ale jeśli chodzi o jakieś pieniądze na małe dziecko to jęsli twój mąż nie pracuje legalnie tu dłuższy czas to nic nie dostaniesz .
Dzieki Moncia! Benefity na razie mnie nie interesuja....Chodzi mi tylko o to, zebym nie musiala wracac do Polski na porod, bo juz bedzie za pozno. Aaa, no i Anglia jest na probe, tzn. swietnie by bylo gdyby nam sie tam udalo/spodobalo zycie/dajemy sobie na to kilka lat. Jesli nie, to wracamy do Stanow, gdzie przez wiele lat mieszkalismy, ale odleglosc od Polski nas wyczerpywala.
|

|

|
|
|
kola25 |
Post #6 Ocena: 0 2011-05-14 19:39:28 (14 lat temu) |
[Nie twierdzę, że musi. W linku, który podałam jest napisane: "If you are not ‘ordinarily resident’ you may be asked to pay for your care"
Czyli MOŻE jednak zapłacić. Zależy pewnie od NHS Trust, który danym szpitalem zarządza. W moim szpitalu wiszą wyraźne informacje: pacjenci zagraniczni muszą przedstawić dowód, ze mieszkaja w UK od roku.
Oj, oszaleje...Jak sie to ma do mojego cytatu powyzej? Jak to jest z tym NHS-owskim prawem? Czy mozna sie powolywac na 'settled in less than 6 months' na szczegolnych warunkach czy bylabym bez szans wobec kartki z informacja na scianie?[ Ostatnio edytowany przez: kola25 14-05-2011 22:08 ]
|

|

|
|
wielbicielka |
Post #7 Ocena: 0 2011-05-14 20:10:41 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Dowiesz sie po porodzie, teraz to tylko gdybanie bo bedziecie krocej niz wymagane 6 miesiecy. Jak juz chcesz cos sprawdzac to lepiej koszt porodu zeby byc ewentualnie przygotowanym na dana kwote, a jak okaze sie ze nie bedzie placic to zawsze mila niespodzianka i mozna wydac na nowego czlonka rodziny.
Nie sugerowalabym sie odpowiedziami ze nie prawda ze nie bedziesz musiala placic lub ze na bank bedziesz placila lub kolezanka kolezanki nie placila itp............., bo nikt na forum nie ustala regul i zasad lecznictwa w uk.
Ja tez bylam pewna ze za cos ( nie bede pisala co ale zwiazane z NHS )nie bede musiala placic bo wszyscy mowili ze to darmo, a tu szok!!!!!!!!!!........... musialam zaplacic.
Powodzenia i zdrowka zycze
|

|
 |
|
kola25 |
Post #8 Ocena: 0 2011-05-19 19:21:48 (14 lat temu) |
UPDATE dla zainteresowanych tematem: Dzwonilismy dzisiaj do Royal Sussex County Hospital i wreszcie rozmawialismy z zywa z kobieta (nie automatem), ktora sie zajmuje "overseas visitors" - wg niej, jezeli potrafimy udowodnic zamiar bycia tam na stale (umowa wynajmu, szkola, employment or self-employment), plus jestesmy z jednego z krajow UE, to nalezy sie "free health care". Dzieki wszystkim za pomoc! [ Ostatnio edytowany przez: kola25 19-05-2011 19:22 ]
|

|

|
|
|
Post #9 Ocena: 0 2011-05-19 19:56:38 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |