Wiele osób niepłodnych zachodzi w ciążę.
Warto też świadomie zachodzić w ciążę - znany mi jest przypadek starający się kilka lat, a okazało się, że problem był banalny - dziewczyna miała nienaturalnie późne owulacje (22-23 dc) i zaszła w ciąże w pierwszym cyklu monitorowanym.
Ze swojego doświadczenia polecam zaczęcie wcześniejsze łykania kwasu foliowego, zmianę diety, zaczęcie uprawiania sportu. Następnie polecam rozpocząć mierzyć temperaturę i robić testy owulacyjne lub od razu kupić komputer osobisty (persona lub clearblue). Ja stosowałam tempkę + testy.
Problemy mogą być banalne a można je samemu zdiagnozować i później wyleczyć - np. za krótka faza lutealna.
Liczyliśmy z mężem ze znalezionych statystyk, że 6 miesięcy to czas, kiedy powinno się udać zdrowej parze. Po tym czasie zaczęłabym panikować.
Badanie nasienia - tak. Można łatwo wyeliminować problem, tzn. wiedzieć na czym się stoi.
Nie wiem jak to wygląda w UK, ale w Polsce na badanie można umówić się z dnia na dzień, wyniki są najpóźniej na kolejny dzień, a badanie kosztuje 100-150 zł (ceny krakowskie). Badanie nazywa się seminogram.
Dodam, że udało nam się w 3 cyklu. To także był cykl monitorowany (przy okazji pobytu w Polsce). nasienia nie zdążyliśmy zbadać
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: refleksja 02-08-2009 11:34 ]