Forum dyskusyjne

Damskie Sprawy » morfologia u dziecka

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka

Strona główna » Damskie Sprawy » morfologia u dziecka

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 11)
Dodziunia

Post #1

2008-10-12 20:23:07 (3 miesiące temu)

Dodziunia

Kobieta

Z nami od: 02-05-2007

dowiedzialam sie ze w Polsce obowiązkowo robi sie morfologie dziecku , ktore konczy rok. czy to prawda??

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

ewamik

Post #2

2008-10-12 20:43:20 (3 miesiące temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Pierwsze słyszę.od kiedy to obowiązkowe? MOje dzieci nie miały tego,a jedna jak i druga wychowywały sie w Polsce

Do góry stronyOffline

marcheweczka

Post #3

2008-10-12 20:52:53 (3 miesiące temu)

marcheweczka

Moderator

Z nami od: 27-07-2007

niejest to obowiazkowe a zalecane....kiedys czytałam artykul,ze dziecia w okresie pierwszego roku moze zmienic sie grupa krwi...nie wiem ile jest w tym prawdy,ale wyczytalam,to w jakim czasopismie....poza tym ja uwazam,ze co rok warto dziecku takie badanie zrobic...ot tak dla sprawdzenia....
Bo ja piszę dobrze, tylko Koślawo. To jest dobra pisownia, tylko Koślawa, to znaczy, że litery trafiają nie tam, gdzie trzeba

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

JOY1980

Post #4

2008-10-12 21:02:55 (3 miesiące temu)

JOY1980

Kobieta

Z nami od: 02-01-2008

"Grupa krwi jest niezmienna w ciągu całego życia (o ile nie przeprowadzono allogenicznego przeszczepu szpiku - wówczas może dojść do zmiany grupy krwi u biorcy przeszczepu). (...)

Źródło: http://www.lo14.wroc.pl/krew/grupy.htm ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: JOY1980 12-10-2008 21:04 ]

Sylwia + Jim = Izabela * 10/05/2008

Do góry stronyOffline

marcheweczka

Post #5

2008-10-12 21:14:25 (3 miesiące temu)

marcheweczka

Moderator

Z nami od: 27-07-2007

o dziekuje...teraz bede miala pewnosc...
Bo ja piszę dobrze, tylko Koślawo. To jest dobra pisownia, tylko Koślawa, to znaczy, że litery trafiają nie tam, gdzie trzeba

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

poqsa

Post #6

2008-10-13 01:26:26 (3 miesiące temu)

poqsa

Kobieta

Z nami od: 01-09-2006

ja myślę że chodzi tu o takie sprawy jak anemia. U maluchów nie zawsze widac czy jest wporządku. Szkrab może normalnie jeść, przybierać na wadze, rozwijac się, a w między czasie przechodzić utajniona anemię. Niektore mamy cieszą się że ich maluch jest spokojny, grzeczny- czasem to jest właśnie przykład "zdrowej" anemii :) Dlatego z tego co wiem badanie krwi od 9 miesiąca życia sa polecane- ale napewno nie wymagane!
Także chodzi tu o djetę. Zazwyczaj okolo roczku zmienia się gust a czasem i apetyt malucha- nie jest to związane ze zdrowiem, bardziej z własnymi kubeczkami smakowymi, a i czasem z ciekawosciami tego świata- po co jeść jak mozna sie własnie pobawić. I dzięki morfologii można sprawdzić czy dziecko dobrze przyswaja na naszych zupkach kaszkach.
życie jak rollercoaster nie jest proste, ale i tak kocham ten rozpęd...

Do góry stronyOffline

Numer AIMNumer SkypeNumer gadu-gadu

SiwyZmc

Post #7

2008-10-13 07:24:53 (3 miesiące temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

no tak ....z apetytem to faktycznie prawda....w pierwszysch miesiacach zycia dziecku raczej schabowy smakowal nie bedzie ale w pozniejszych miesiacach jest coraz lepiej....tak samo z mlekiem...maluch pije je jak szalony a juz starsze woli cos innego niz tylko mleko:-] zeby to stwierdzic trzeba bylo coledz robic albo i troche liznac wiedzy z uniwersytetu hehe.

Do góry stronyOffline

Dodziunia

Post #8

2008-10-13 15:51:42 (3 miesiące temu)

Dodziunia

Kobieta

Z nami od: 02-05-2007

aha. czyli nie jest to obowiazkowe. a gdybym jednak chciala tutaj wykonac badanie krwi u dzuecka, to gdzie mam sie zglosic?? do szpitala czy do lekarza pierwszego kontaktu?? wykonywal moze ktos takie badanie maluszkowi tutaj??

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

SiwyZmc

Post #9

2008-10-13 18:10:22 (3 miesiące temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

GP najpierw a pozniej skieruja Cie na badanie krwi.

Do góry stronyOffline

poqsa

Post #10

2008-10-14 01:30:17 (3 miesiące temu)

poqsa

Kobieta

Z nami od: 01-09-2006

to jest tak samo jak u doroslego, idziesz do GP mowisz ze chcialabys i bez gadania skieruje cie do szpitala.
jesli chodzi o malucha, dziecko nie musi byc zupelnie naczczo- jest to nierealne, ale najlepiej zeby bylo ok 1,5h po jedzeniu. U maluszkow zazwyczaj pobiera sie krez z lokcia, glowki, stopy. Kiedys slyszalam taka "mądrosc wschodu", ze dziecko musi plakac zeby krew poleciala- nie wierzcie w takie rzeczy!!
Niestety nie znam sie na specyfikach angielskich ale wiem ze w polsce istnieja takie masci ktore znieczulaja posmarowany obszar- jest to rewelacyjna rzecz wlasnie podczas morfologii. Brzdac sie nie zdazy zastanowic a jest juz po wszystkim. Wiem ze w Polsce taka masc to np maść EMLA- dość droga ale rewelacyjna.
życie jak rollercoaster nie jest proste, ale i tak kocham ten rozpęd...

Do góry stronyOffline

Numer AIMNumer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony