Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka |
|
Strona główna » Damskie Sprawy » Zwolnienie lekarskie w ciazy. |
| Autor | (Odpowiedzi: 9) |
|---|---|
| Maciej_ | Post #1 2008-08-19 21:39:46 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 19-08-2008 |
Witam sprawa wygląda tak:
moja żona jest w 19 tyg ciąży, pracuje na kontrakcie, ok 4 tyg temu ciąża stała się na tyle uciążliwa, że uniemożliwia pracę, wykożystaliśmy już 2 tyg. urlopu który akurat był planowany oraz tydzień zwolnienia (karteczkę którą można dostac w każdej przychodni) problem w tym, że żaden lekarz (ani prowadzący ciążę ani prywatny) nie chce wystawic zwolnienia, żona pracuje na noc nie przedstawiła jeszcze pregnancy cert. (dostaniemy go w piątek) jednak manager wie o sytuacji, max wydolnoś pracy to ok 3 godz. pózniej pojawiają się tak silne bóle brzucha, że nie może ustac ani nawet usiedziec lekarz stwierdził, że to normalne jest przecież w ciąży !!?? poradźcie co robic na wczesniejszy urlop macierzyński może pójśc dopiero od 1 listopada |
| vitek | Post #2 2008-08-19 22:48:49 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorks |
Moim zdaniem żona powinna natychmiast zaprzestać pracy obojętnie czy ma zwolnienie czy nie. Tym bardziej że pracuje na nocki. Dla tych kilku zarobionych funtów nie warto ryzykować zdrowia jej i dziecka. Jakoś sobie dacie radę. Rozpoczynacie życie jako pełna rodzina i nikt nie mówił że będzie łatwo...
Work is the curse of the drinking class
|
| ktosktos | Post #3 2008-08-20 13:41:26 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
wiecie co jak bylam w ciazy i mialam krwawienia to tez mi powiedzieli w szpitalu, ze to normalne
" teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
| megus13 | Post #4 2008-08-28 19:36:45 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 07-05-2008 |
witam,ja jestem w 20 tyg.ciazy,ale w 11 tyg.poszlam do lekarza gdyz naprawde zle sie czulam:(,poprosilam po konsultacji o zw,lecz lekarka odparla,jestem wciazy,to b.dobrze ze zle sie czuje,ja takie oczy,na to maz,ze zona dzwiga w pracy po 15 materacy,pracuje jako pokojowka,i ze w polsce od razu dali by mi zwolnienie,wiec wtedy umowila mnie do lekarza innego,mysle ze ginekologa,ale ona rowniez kazala mi isc na tydzien chorobowego,niestety z ginekologa nie skorzystalam,bo przeszlo,ale moze sprobojcie w polsce o zw lekarskie,czytalam tutaj ze dziewczyny tak kozystaly ze zwolnien.zycze powodzenia.
|
| Nenna1 | Post #5 2008-08-28 19:53:35 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 22-05-2007 Skąd: London |
A moze warto udac sie do polskiego specjalisty?...W miare mozliwosci - oczywiscie.
Nie wiem -jaki to koszt-ale przeciez chodzi o zdrowie nasze i naszego malenstwa...wiec moze warto?..Wszak zdrowie i zycie jest bezcenne... Polska Przychodnia.. ...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas..
Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "
|
| janett2301 | Post #6 2008-09-04 11:44:21 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 04-09-2008 |
Ja jestem w 17 tygodniu i wLASNIE JESTEM NA ZWOLNIENIU mam na 2 tygodnie . Dostalam je w ormalnym osrodku bez problemow. Jedyna wada jest taka ze moja wyplata bedzie mniejsza o 50%
[URL=][img][/IMG][/URL]
|
| mako123 | Post #7 2008-10-11 12:13:42 (miesiąc temu) |
Z nami od: 23-02-2008 Skąd: Leyland |
Kochane mamy.Mam do Was ogromną prośbę o pomoc.W miarę o szybką odpowiedz bo tylko się denerwuje jak o tym myśle.I jedni mówią tak a drudzy tak...A to pytanie z małym wyjaśnieniem: Otóż jestem w drugim miesiącu ciąży.Przepracowałam legalnie ponad dwa lata w anglii(jedna praca).Obecnie jestem na 4 tygodniowym chorobowym.Dostałam go od lekarza GP i zaniosłam do pracodawcy.Pytanie: czy ten okres który jestem na chorobowym (czyli 4 tygodnie) liczy mi się do macierzyńskiego? bo muszę przepracowac 27 tygodni aby dostac macierzynskie tak? chodzi mi o płatny macierzynśki.Jak to wgląda.Proszę o poradę.
|
| ktosktos | Post #8 2008-10-11 13:04:49 (miesiąc temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, jestes na zwolnieniu a potem bedziesz na urlopie macierzynskim ktory trwa 9 miesiecy i beda za ten okres Ci placic, a teraz dostaniesz za chorobowe.
" teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
| mako123 | Post #9 2008-10-11 14:37:06 (miesiąc temu) |
Z nami od: 23-02-2008 Skąd: Leyland |
Cytat: 2008-10-11 13:04:49, ktosktos napisał(a): nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, jestes na zwolnieniu a potem bedziesz na urlopie macierzynskim ktory trwa 9 miesiecy i beda za ten okres Ci placic, a teraz dostaniesz za chorobowe. Nie.Czytaj ze zrozumieniem.Czy ten okres co teraz siedzę w domu na chorobowym wlicza się w okres przepracowany do macierzynskiego.Bo przecież musze przepracowac 27 tygodni aby dostac macierzynskie. |
| duszyczkapl | Post #10 2008-10-11 15:07:20 (miesiąc temu) |
Z nami od: 26-08-2006 Skąd: Coventry |
mako123 przeciez napisalas ze przepracowalas u jednego pracodawcy dwa lata, wiec masz odpowiedz na swe pytanie. nawet jakbys juz do samego rozwiazania na chorobowym byla to macierzynski ci przysluguje. Jednak uwazaj z chorobowym bo jesli to takie zwykle chorobowe to bedziesz miala prawdopodobnie mniejszy macierzynski (chociaz pewnie to zalezy od rodzaju ubezpieczenia i polityki w twojej firmie). bezpiecznie jednak jak juz idziesz na chorobowe to miec napisane ze z jakis tam powodow zwiazanych z ciaza nie mozesz pracowac.
|