pozdrawiam agnieszka
Przeglądaj forum |
Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka |
|
Strona główna » Damskie Sprawy » pomoc..... |
| Autor | (Odpowiedzi: 7) |
|---|---|
| Anonim | Post #1 2005-06-26 15:29 (3 lata temu) |
|
Uczestnik nie jest zarejestrowany |
jestem w anglii,spodziewam sie dziecka,slyszalam ze mozna tutaj starac sie o pomoce finansowe child benefit,child credit tax.czy moglby nam ktos powiedziec gdzie to mozna zalatwic,jakie papiery sa potrzebne i na jakich zasadach to dziala,bo jak do tej pory to nic z chlopakiem niedowiedzielismy sie nic konkretnego,czytalam na tym forum(i wiem ze dziewczyny tu juz rodzily to mogly by mi pomuc,z gory dziekuje
pozdrawiam agnieszka |
| sasj | Post #2 2005-06-26 16:34 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2005 |
przerabialismy ten temat na tym forum dobrze poszukaj ,a znajdziesz odpowiedzi na powyzsze pytania.
praska aga.
|
Post #3 2005-06-26 17:43 (3 lata temu) |
|
|
|
| Larry | Post #4 2005-06-26 19:54 (3 lata temu) |
Z nami od: 09-06-2005 Skąd: ...Kraina Bazyliszka |
Anonimowa Agnieszko
Mam pytanko dodatkowe. Czy jesteś "czytata" po angielsku??? (Może dlatego nie możesz znaleść tych informacji ? ) Faktycznie nawet ja zauważyłem wiele dyskusji na ten temat , a młodą matką nie jestem Nawet Elza odsyła Cię do poprzednich dyskusji, które są podparte o internetowe strony rządowe (po angielsku)..... Rozmawiałem z kilkoma osobami których interesują co prawda inne zagadnienia prawne w UK...... Ja im też daje 'namiary' na srony "gov", aby nie było na mnie , żecoś przekręciłem W odpowiedzi kumple mówią ---> Tyś to mądry boś po angieskiemu kumty, a my co ? Popatrzymy tylko na literki i tyle. . [ Wiadomość edytowana przez : Larry on 26-06-2005 19:58 ] Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)
|
Post #5 2005-06-26 20:56 (3 lata temu) |
|
|
Ok niech wam bedzie -prosze po Polsku
Child Benefit przyznawany jest osobie dorosłej, pod której opieką znajduje się dziecko lub dzieci, do 16 roku życia dziecka (lub dłużej, jeśli kontynuuje np. pełnowymiarową edukację). Wysokość Child Benefit nie jest zależna od zarobków i oszczędności opiekuna - wynosi 16,50 funta na tydzień na pierwsze dziecko i 11,05 funta na tydzień na każde kolejne dziecko. Warunkiem uzyskania Child Benefit jest to, by dziecko i osoba ubiegająca się przebywały na terenie Wielkiej Brytanii (osoba ubiegająca się nie musi być rodzicem dziecka), a osoba ubiegająca się o ChB musi spełniać wyżej wymienione warunki związane z legalnym zatrudnieniem i pobytem w Anglii. Jeśli przebywamy w Anglii legalnie, tzn. pracujemy (jesteśmy zarejestrowani w Home Office, posiadamy NIN, płacimy podatki), jesteśmy samozatrudnieni (self-employement), pracowaliśmy legalnie przez okres dłuższy niż 12 miesięcy i straciliśmy pracę, możemy starać się miedzy innymi o Child Benefit i Working Tax Credit (jego elementem jest Child Tax Credit). Osobom pracującym mniej niż 16 godzin tygodniowo (w przypadku par - 30 godzin tygodniowo, przy czym jedna z osób nie może pracować więcej niż 24 godziny tygodniowo) przysługują Income Support lub Jobseeker's Allowance. Można również starać się o Council Tax Benefit i Housing Benefit. Nie przysługuje nic osobom, które: a) pracowały tutaj "w kawałku" krócej niż 12 miesięcy, straciły pracę i nie znalazły nowej w ciągu 30 dni, b) pracują tutaj nielegalnie, c) nie pracują wcale. Working Tax Credit (i jego element - Child Tax Credit) przyznawany jest na podstawie zeznań podatkowych osoby pracującej legalnie na terenie Wielkiej Brytanii (patrz wyżej). Jego wysokość zależy od zarobków osoby (pary) ubiegającej się o Tax Credits, od ilości dzieci, od kosztów ponoszonych na opiekę/edukację dziecka. Jeśli mamy partnera, który przebywa z nami na terenie Wielkiej Brytanii (ważne jest, iż jako partner rozumiany jest nie tylko małżonek) podanie składamy razem. Do 300 funtów kary grozi za zatajenie faktu, iż żyjemy w związku lub nasza sytuacja uległa zmianie (otrzymaliśmy Tax Credit sami, a nasz partner dojechał/wyjechał). Wysokość WTC (w tym CTC) można ustalić wchodząc na stronę internetową i wpisując własne dane. Wszystko to mozna zalatwic w glownym budynku dzielnicowego Councilu-chyba tak wytlumaczyc to jest najprosciej [ Wiadomość edytowana przez : elza on 26-06-2005 21:20 ] |
| sasj | Post #6 2005-06-27 15:14 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2005 |
elzo ty to masz cierpliwosc
praska aga.
|
| Larry | Post #7 2005-06-27 17:00 (3 lata temu) |
Z nami od: 09-06-2005 Skąd: ...Kraina Bazyliszka |
W imieniu młodych matek -->DZIĘKUJE !!!!!
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)
|
| Anonim | Post #8 2005-07-01 08:49 (3 lata temu) |
|
pozdrawiam i dzikuje przeciez napisalam ze czytalam w forum tylko kazdy ma inna sytuacje,i niewiedzialam czy to tyczy wszystkich papatki jeszcze raz wielkie dzieki
|