Przeglądaj forum |
Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka |
|
Strona główna » Damskie Sprawy » W ciąży do Polski! |
| Autor | Strona: 3 z 4 |
|---|---|
| Anonim | Post #1 2005-06-24 12:33 (3 lata temu) |
|
Uczestnik nie jest zarejestrowany |
A w ogole to prawda, ze pracodawca ma zwrot od rzadu za SMP?
A w ilu procentach i na jakich zasadach? |
| Anonim | Post #2 2005-07-01 19:49 (3 lata temu) |
|
ale może należy ci sie dopłata do mieszkania, z tego co wiem do 70 % czynszu - będę wiedziała za kilka tygodni, bo właśnie sie o to staram.
pozatym dostałam 3500 rocznie child tax credit i working tax credit - to nie są żadne pożyczki, tylko państwo daje rodzinom o dochodach do 58 000 rocznie 0- pewnie ci sie nalezy = 17 child benefit + darmowe mleko dla dziecka itd, ja na twoim miejscu zostałąbym tutaj powodenia i daj znac cokolwiek zdecydujesz |
| Anonim | Post #3 2005-07-05 16:30 (3 lata temu) |
|
Dzieki za inf. Wiem ze duzo tu daja na dzidzie, ale nie podoba mi sie ten kraj, nie chce tu zakladac i wychowywac rodziny. Chcialam tylko wiesz co...
SMP i zabierac sie z tad. Poza tym doplata do mieszkania to pewnie tak, ale "pokoj hotelowy" to juz nie to samo Narazie to wysylam NIP-3 do Warszawy - Zeby sie US odczepil. Suzee |
| Anonim | Post #4 2005-09-02 11:52 (3 lata temu) |
|
Wiesz co aż mnie skręca jak czytam takie pierdoły co ty wypisujesz!!
|
| Anonim | Post #5 2005-09-02 17:37 (3 lata temu) |
|
to trzeba sobie bylo mieszkanie wynajac a nie pokoj hotelowy. w hotelu od roku mieszkasz?
ale jesli ci przysluguje smp to go dostaniesz, zapytaj pracodawcy a nie na forum. tylko po diabla tu siedzisz jak ci sie nie podoba? w kwestii formalnej - zeby dostac status rezydenta to trzeba pracowac i byc w UK caly rok, a nie tylko 183 dni , jak ci sie wydaje... |
| Larry | Post #6 2005-09-02 23:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 09-06-2005 Skąd: ...Kraina Bazyliszka |
Cytat: ................
Ja tam nie jestem ANI ZA, ANI PRZECIW ale jesli ci przysluguje smp to go dostaniesz, zapytaj pracodawcy a nie na forum. tylko po diabla tu siedzisz jak ci sie nie podoba? w kwestii formalnej - zeby dostac status rezydenta to trzeba pracowac i byc w UK caly rok, a nie tylko 183 dni , jak ci sie wydaje... W wielu przypadkach jest problem "dyskusyjny" z pracodawcą !!! Przeglądałem kiiilka razy "nowe prawa UNIJNE" w których jest duuuużo sprzecznych paragrafów. Kilka osób już powiedziało swoje racje, ale w większości sa to osoby które mieszkają w UK już jakiś czas......... Tak czy owak. Najlepsze rozwiązanie to udać się do ŁODPOWIEDNIEGO Urzędu (dogryzanie w takich przypadkach nie ma żadnego sensu) AMEN . [ Wiadomość edytowana przez : Larry on 02-09-2005 23:57 ] Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)
|
| Anonim | Post #7 2005-09-06 12:40 (3 lata temu) |
|
No i wszystko sie ladnie uklada.
Status rezydenta otrzymany bardzo szybko, wystarczylo wypelnic odpowiedni formularz i juz. Nie bede komentować poniższych wypowiedzi bo przecież forum jest od tego by wymieniac informacje a nie dogryzać sobie na wzajem - każdy ma swoje zdanie - nawet ci nerwowi. Suzee |
| Anonim | Post #8 2005-09-06 18:30 (3 lata temu) |
|
chyba powyzszych...? bo jeszcze nie wiesz co bedzie ponizej
forum jest publiczne i kazdy moze pisac co mu sie podoba. a wiarygodne informacje na powyzszy temat najszybciej uzyskasz w odpowiednich instytucjach i od pracodawcy... na forum wypowiadaja sie glownie ludzie ktorym sie wydaje ze wiedza, albo ktorzy maja przetermonowane informacje, bo duzo rzeczy sie zmienilo w ostsnich miesiacach. a podogryzac komus zawsze jest milo |
| Anonim | Post #9 2005-09-18 13:15 (3 lata temu) |
|
wydaj mi sie ze mozesz pobierac pieniadze za urlop maciezynski w pl tzn bedziesz w polsce a pracodawca bedzie ci wplacal na konto przez 26 tygodni pieniadze.
jesli chcesz pogadac prosze to moj mail: agro.ue@wp.pl ja planuje cos podobnego |
| Anonim | Post #10 2005-10-07 10:02 (3 lata temu) |
|
Czy ktoś z Was mógłby podać adres US w Warszawie gdzie należy wysłać NIP-3.
Może ktoś się dobrze orientuje jak wygląda sprawa rozliczenia podatku z Polska, bo u nas w urzędach podają na ten temat różne informacje, ale większość twierdzi, że trzeba się rozliczać szczególnie za rok w którym pracowało się i w Polsce i w UK. A jak jest w UK z rezydenturą, może macie widomości gdzie należy się w tym celu udać czy zostaje korespondencja tylko z Home Office? Dzięki za wszelką pomoc |