Przeglądaj forum |
Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka |
|
Strona główna » Damskie Sprawy » W ciąży do Polski! |
| Autor | Strona: 2 z 4 |
|---|---|
| Anonim | Post #1 2005-06-22 21:40 (3 lata temu) |
|
Uczestnik nie jest zarejestrowany |
mylisz sie i to bardzo. status rezydenta nic ci nie pomoze, nawet jesli bedzie to rezydent staly do ktorego brakuje ci jeszcze kilku lat. to ze tu popracujesz troche nie znaczy ze ci rzad angielski bedzie od razu placil na utrzymanie w PL. zreszta pieniadze dla matek i taknie kazdemu sie naleza bo uzaleznione sa od kwoty zaplaconego NI i bardzo prawidlowo. i powiem tez szczerze ze szlag mnie trafia jak czytam takie rzeczy - bo Tobie sie cos tam od UK nalezy. jak wracasz do Polski to NIC ci sie nie nalezy i koniec. a jesli oklamiesz system, nie przyznajac sie do wyjazdu to wtedy juz podchodzi to pod fraud i skutki moga byc bardzo nieprzyjemne. jak chcesz korzystac z finansowej pomocy musisz zostac w UK. np nawet child benefit zostaje wstrzymany jesli dziecko wyjezdza z UK - pomimo tego ze np rodzice dalej sa w UK. rzad pomaga tym ktorzy sa w UK, i bez znaczenia czy jestes obywatelka UK, czy nie. r. |
| Larry | Post #2 2005-06-22 22:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 09-06-2005 Skąd: ...Kraina Bazyliszka |
Znalazłem troszkę info na stronie DWP
Jeżeli chcesz poszukać , to pod hasłem EXPECTING A BABY są informacje o rodzajach pomocy i komu przysługują. www.dwp.gov.uk (minimalny zasiłek na dziecko Ł 82.oo - szczegóły sprawdź) Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)
|
| Larry | Post #3 2005-06-22 23:27 (3 lata temu) |
Cytat: 22-06-2005, Anonim wrote: .................jak chcesz korzystac z finansowej pomocy musisz zostac w UK. np nawet child benefit zostaje wstrzymany jesli dziecko wyjezdza z UK - pomimo tego ze np rodzice dalej sa w UK. rzad pomaga tym ktorzy sa w UK, i bez znaczenia czy jestes obywatelka UK, czy nie. r. ......Nie napisałaś jakie są Twoje intencje na przyszłość ? Jeżeli chcesz zostać na stałe w UK, to lepiej trzymaj się urzędowych reguł Jeżeli masz chęć wrócić do polski, to zbieraj na polski ZUS, bo oni nic nie dają, a tylko biorą Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)
|
Post #4 2005-06-23 15:33 (3 lata temu) |
|
|
Niestety zeby otrzymywac pieniazki na dziecko musisz przebywac na terenie UK .
|
| Anonim | Post #5 2005-06-23 21:53 (3 lata temu) |
|
Dzieki Larry za linka.
Ja tez cos znalazlam o rezydentach i nie rezydentach http://www.hmrc.gov.uk/pdfs/ir20.htm Wynika z tego ze jestem rezydentem skoro tu pracuje rok! (183 dni wymagane) Jasne jest tez ze nikt mi nie zaplaci za utrzymanie dziecka w Polsce, chodzi mi wylacznie o okres przed porodem (11 tygodni)i troche po. Czyli okres który przysługuje w Uk kazdej przyszlej matce, która przepracowała 6 miesiecy (min 26 godzin tygodniowo) u jednego pracodawcy. SMP przysluguje bez wzgledu na to czy do pracy wrocisz czy nie. W moim przypadku nie bylo by nawet mowy o powrocie, bo jak wspominalam juz wczesniej nie wyobrazam sobie tu wychowywac dziecka. |
| Larry | Post #6 2005-06-23 23:01 (3 lata temu) |
Cytat: 23-06-2005, Anonim wrote: nie wyobrazam sobie tu wychowywac dziecka. Co masz na myśli ??? Miejsce obecnego zamieszkania, czy kraj ? Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)
|
| Anonim | Post #7 2005-06-24 10:15 (3 lata temu) |
|
Miejsce obecengo zamieszkania czyli UK.
|
| Anonim | Post #8 2005-06-24 10:35 (3 lata temu) |
|
Nie wiem jak u was poglady na anglikow, ale choc kraj bardzo ladny to mi sie wydaja tu ludzie strasznie falszywi, obludni i choc w Polsce ciezkie zycie, to i tak wole wrocic tam.
Moze sie myle, moze to tylko w mojej malej miescinie w Walii tak jest, ale na szukanie lepszego miejca na zycie chyba nie mam czasu. Odzywaja sie we mnie instynkty macierzyńskie wiec plany snuje. A ty Larry? Najbardziej mi sie tu udzielasz Zapusciles juz korzenie w nowym kraju? czy dopiero planujesz? |
| Larry | Post #9 2005-06-24 11:05 (3 lata temu) |
Aktualnie jestem w Polsce, ale już niedługo przenoszę się do Szkocji.
Mieszkałem wiele lat w USA i kilka w Danii. Wszędzie jest podobnie (co do ludzi). Z jednej strony wszystko wygląda ładnie, a z drugiej........ A w Polsce nie mogę znaleść miejsca dla siebie. Najlepiej czuje się wśród "prawdziwych" górali w małej wiosce, ale i tam jak trochę pożyjesz, to wychodzą ich "brudy". Niby przysłowie mówi - "Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"..... Czasami lepiej kilka razy przeanalizować , gdzie jest mniejsze zło . [ Wiadomość edytowana przez : Larry on 24-06-2005 11:08 ] [ Wiadomość edytowana przez : Larry on 24-06-2005 11:13 ] Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)
|
| Anonim | Post #10 2005-06-24 12:29 (3 lata temu) |
|
A ja jestem zdania "wszedzie dobrze, ale w domu najlepiej"
Jak ktos jest typem podroznika to jak najbardziej - moze szukac nawet i przez cale zycie - ja do nich nie naleze. Chcialam posmakowac nowego, innego zycia, zarobilam troszke i jak tylko sie uporam z US (podatek) to wracam, rozeniez do gorali Znalazlam cos na tym twoim linku: "I go to live abroad or visit? If you work for a United Kingdom (UK) employer in the European Economic Area (EEA) you will usually be able to get SMP. If you work outside the EEA you may be able to get SMP if your employer pays NI contributions for you. If you are already getting SMP and go abroad, your employer will still pay you SMP." Pytanie do mojego pracodawcy: "Bedzie pan placil za mnie NI, please??????" Suzee |