| Autor |
(Odpowiedzi: 18) |
| konto usunięte |
Post #1 2008-04-08 20:16:36 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Polecam artykul wszystkim dziewczynom.
Nie polecam czytac podczas jedzenia.
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,5072871.html?as=1&ias=2&startsz=x
W kraju, gdzie antykoncepcja jest darmowa, gdzie opieka nad kobietą w ciąży jest zorganizowana, jak się patrzy, Polki korzystają z usług jakichś oszustów, bo nie potrafią pójść do lekarza. Gdyby nie ignorancja, nieznajomość angielskiego, w takim kraju jak Anglia żadne podziemie aborcyjne nie mogłoby istnieć. Ale istnieje. (...) Kobieta w ciąży poszła do lekarki z ogłoszenia w polskiej gazecie. Chciała porady, a ta przekonała ją w pół godziny do aborcji i od razu ją przeprowadziła. W domu, na kanapie! Pacjentka tak się dała skołować, że nawet się nie skontaktowała z ojcem dziecka. Potem kłamała, wpadła w depresję. Leczy się już pół roku.
(...)
Ginekolog z ogłoszenia w polskiej prasie albo w internecie (Londynek.net; Mojawyspa.co.uk; Londyn.net.pl) to kolejna ścieżka, którą może podążyć kobieta. Reklamujących się lekarzy jest kilkudziesięciu na samym tylko Ealingu. Plus tej oferty: nie trzeba znać języka, nie ma kolejki. Minus: można trafić na oszusta.[ Ostatnio edytowany przez: fotosia 08-04-2008 20:18 ]
|
|

|
 |
|
| monikaspodymek |
Post #2 2008-04-08 20:48:41 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Kiedys czytalam o prywatnych klinikach aborcyjnych w UK. Dlaczego istnieja pomimo tego iz aborcja jest darmowa i to do 24 tygodnia? Ano dlatego by skorzystac z tej darmowej uslugi musi to byc przed 12 tyg (rzaden lekarz w szpitalu nie przeprowadzi aborcji pozniej - wzgledy etyczne) i trzeba opinie dwoch lekarzy - a ci moga odmowic! Aborcjia na zyczenie to mrzonki - lekarz musi miec podstawy do powiedzenia TAK. Aborcja nie jest czyms czym warto sie chwalic no i fakt "wpadki" jest wstydliwy... Kobiety wola isc do kliniki, zaplacic 500 funtow i po 30 min wychodza - nikt nic nie wie, nigdy sie nie dowie. Te kliniki sa wyjatkowo dyskretne i mile - zostaly opisane niemal jak gabinety odnowy biologicznej: czysto, sterylnie, mila recepcjonistka. I mimo ze operuja w podziemiu (chronia sie przed przeciwnikami aborcji, plus zapewniaja dyskrecje) niczym nie przypominaja podziemia rodem z koszmaru.
Co do polskich kobiet i podziemia aborcyjnego z koszmaru - wsrod naszych rodakow nadal pokutuje przekonanie iz aborcja to cos okropnego, grzech za ktory sie plonie w piekle, czesto kobiety mysla iz jesli najblizsi sie dowiedza - straci rodzine i przyjaciol. Do tego dochodzi nieznajomosc jezyka - i problem gotowy! Nie ma co ponizac kobiet za fakt iz chca sie aborcji poddac - to ze antykoncepcja jest darmowa a opieka nad ciezarna super - nic nie znaczy! To wlasnie takie paranoiczne przekonanie: zaszlas w ciaze??? Ty glupia! Chcesz usunac??? Przeciez sa benefity - bedzie OK!!! przyczyniaja sie do tego iz podziemie aborcyjne istnieje! Kobiety chowaja sie po katach, nie zapytaja o pomoc... Wola zaplacic rzeznikowi 500 funtow aby tylko nikt nic nie wiedzial, anizeli zapytac kogos i dostac sie do prywatnej, legalnej kliniki za te same kase. A mozna inaczej - po ludzku, jak w UK! Tu trzeba zmienic mentalnosc ludzi - a podziemie i rzeznicy znikna sami... ...XXX...
|
|

|
 |
|
| ewamik |
Post #3 2008-04-08 21:14:09 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London/Neasden |
Nie wiem czy ludzkie jest zabijanie dziecka.Sorry Monika,to nie aluzja do Twojego postu ale to moje zdanie.
To jest jednak życie a,że nie patrzy sie w oczy dziecka-jest łatwiej o taką decyzje.
Osobom wierzącym trudno o taką decyzje i ja naprawde boje się grzechu czyli 5-go przykazania.
Miałabym dylemat tylko czy poddac się aborcji gdyby chodziło o moje zycie w chwili gdy mam dwe cudowne dziewczynki i albo one straca mamę albo ja stracę dziecko.Tylko wtedy naprawdę miałąbym dylemat i obym nigdy nie musiała podejmowac takiej decyzji
|
|

|
 |
|
| monikaspodymek |
Post #4 2008-04-08 21:19:36 (6 miesięcy temu) |
Stwierdzenie "po ludzku" odnioslo sie do tego co w porownaniu z rzeznikami z ulicy robi sie w legalnych klinikach, a nie ze "po ludzku" jest zabic dziecko.
A tak na marginesie - jestem przeciwniczka... ale nie mam zamiaru wtykac palcow w cudze zycie. Aborcja jest legalna i czy ktos chce sie jej poddac czy nie to sprawa wlasnego sumienia a nie osadzania przez spoleczenstwo. [ Ostatnio edytowany przez: monikaspodymek 08-04-2008 21:23 ] ...XXX...
|
|

|
 |
|
| monikaspodymek |
Post #5 2008-04-08 21:23:07 (6 miesięcy temu) |
sory - zdublowalo sie... [ Ostatnio edytowany przez: monikaspodymek 08-04-2008 21:23 ] ...XXX...
|
|

|
 |
|
| konto usunięte |
Post #6 2008-04-08 23:50:04 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Nie wiem, czy nalezy potepiac, czy nie, widze jednak, ze trzeba czuwac nad osobami w okolo i pilnowac, zeby nie ufały podejrzanym "profesjonalistom".
Ten artykuł mnie przeraził.
Na forach internetowych jest mnostwo ogloszen lekarzy i psychologow i nikt wlasciwie nie kontroluje, czy maja oni prawo i sa odpowiednio wyszkoleni do tego, czym sie zajmuja.
Wiec pilnujmy sie nawzajem i naszych bliskich!
|
|

|
 |
|
| karolain211 |
Post #7 2008-04-30 14:50:09 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-04-2008 |
ja sama nie wiem co mam o tym myslec czy maja prawo odbierac dziecku zycie czy nie, zawsze mozna oddac do adopcji jak nie stac kogos na dziecko  ok aborcja w pierwszych tyg zycia dziecka ale nie pozniej nie w 15,20 ani w 22tyg to jest juz malenstwo w pelni uksztaltowane.na you tube umieszczone sa filmiki jak usuwaja takie ciaze np. w 22 tyg. ok jak kobieta chce usunac to niech sie na to zdecyduje wczesniej duzo wczesniej chodz tego tez nie popieram chyba ze chodzi o zdrowie matki. Plakac sie chce ile dzieci cierpi narodzonych i nienarodzonych tylko ze nic to nie da,
dlaczego dziecko ma placic swoim zyciem za nieostroznosc swojej pseudo matki  
|
|

|

|
|
| _Steve_ |
Post #8 2008-04-30 21:31:40 (6 miesięcy temu) |

Z nami od: 17-05-2007 Skąd: |_ [] |\| |] [] |\| |
Bry!
Wiem ze to dzial damski, ale tak czytam wasze posty i nie widze w ty, wszystkim facetow. Wniosek nasuwa mi sie taki:
1. albo jest opinia, ze aborcja to tylko 'damska' sprawa (z jednej strony tak, bo to nie my, faceci jestesmy w ciazy - ale z drugiej dziecko sie nie bierze z paczkowania)
2. albo rozpatywane sa tylko przypadki, ze nie wiadomo kiedy, nie wiadomo z kim
Oczywiscie przyklady z przesada, ale tak czytam i sie zastanawiam. Bo ja na przyklad nie pozwolil bym na usuniecie mojego dziecka. POza tym w takich sytuacjach (nieplanowana ciaza) to raczej probemy rozwiazuje sie "we dwoje" (chyba ze przyklad nr2)
To jak to jest?
BTW art. czytalem juz kiedys Lepiej patyczek pocieńkować niż go poźniej pogrubasić
|
|

|

|
|
| megus13 |
Post #9 2008-08-28 19:56:14 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 07-05-2008 |
dla mnie powinno byc tak jak w polsce,zakaz!!!! aborcji oczywiscie,nie rozumiem jak mozna zdecydowac sie na takie cos?? rozumiem gdy ciaza zagraza zdrowiu lub zyciu matki lub dziecka,jest tyle antykoncepcji na rynku,ale jak dziewczyna jest bezmyslna w skutkach swego czynu to nigdy nie da rady sobie z dzieckiem,bo nie daje w tym momencie rady nawet ze soba....przykre...
|
|

|
 |
|
| krakn |
Post #10 2008-08-28 22:55:16 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: London |
aborcja to tu w angli rodzaj antykoncepcji, laski się pier* zgarniecie laski z imprezy w klubie to żaden problem, wręcz trzeba by sie postarać by wracać samemu,
często pijane, natapsione, nawet jestem pewien ze niektóre potrafią wyjść w trakcie i wrócić po półgodzinie i wcale nie były na fajce...po to by potem wyjść rano jeszcze z innym, i wcale nie są to prostytutki.
[ link usunięty ] ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
* ze zmian w polskim szkolnictwie podoba mi się pomysł by matura z angielskiego była po Polsku
|
|

|

|
|