| Autor |
(Odpowiedzi: 30) |
| basia33ster |
Post #1 2008-03-11 13:03:41 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 11-01-2008 Skąd: Kraków/Faringdon |
Witam! już tylko dni dzielą nas od tego dnia, gdy powiększymy ilość Polonii na Wyspach
będziemy w Faringdon. Mam do Was, kochane, pytanie, a w zasadzie kilka pytań, które tu jeszcze spędzają mi sen z powiek. Po pierwsze sprawa antykoncepcji - czy w Anglii faktycznie nie ma Harmonetu? Używam tych tabletek, organizm już się do nich przyzwyczaił i świetnie na nie reaguje, nie chcę zmieniać. Więc jeśli nie ma Harmonetu na Wyspach, to jak długo czeka się na przesyłkę z tabletkami z Polski? Czy są z tym jakieś problemy?
Druga sprawa, to oczywiście fryzjer - super by było, gdyby któraś z Was mieszkała w okolicy Faringdon i mogła jakiegoś dobrego, który nie niszczy ani włosów ani fryzury, polecić...no i niedrogiego;)
A co do moich zabiegów fryzjerskich, to będą to tylko jasne pasemka i podcinanie włosów (oby tylko jajecznica nie wychodziła  ).
No i pytanko trzecie, to kosmetyki - bo co jakiś czas trzeba będzie się zaopatrywać! Gdzie w Anglii kupuje się kosmetyki? czy są to takie perfumerie jak u nas typu Sephora, czy może w supermarketach?
Chodzi mi o kosmetyki L'oreala - o podkłady i pudry (True Match:)). Polska niestety nie sprowadza tych odcieni, które by mi najbardziej pasowały (N1,2 i C1,2)więc myślę, że w Anglii dostanę je bez problemu. Czy kosmetyki są bardzo drogie?
Pozdrawiam serdecznie, jeszcze z Polski!
|
|

|
 |
|
| ewamik |
Post #2 2008-03-11 14:01:30 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London/Neasden |
Kochana,kosmetyków ci u nas dostatek.Chyba nie musze przypominać,ze ogromna ilośc kosmetyków pochodzi własnie z Anglii:)
Oryginalne perfumy mozan nabyc również w supermaketach,to samo tyczy sie Loreal czy innych marek.Kosmetyki kupisz w prawie każdej aptece,w sklepach kosmetycznych typu Boots-cała masa.
Chodzi Ci o Loreal? Tego jest na każdym kroku cała masa.
O to kochana nie musisz sie martwić.Zresztą sama zobaczysz na miejscu.
Najlepiej będzie jak włoski zrobisz sobie przed wyjazdem.
Tu na miejscu...cos tam znajdziesz
Antykoncepcja jest za darmo.Jesli chcesz,to z Polski wex sobie kilka opakowań.Albo niech Ci lekarz wypisze kilka recept bez daty!
Zawsze znajoma,siostra może ci zrealizowac recepte jesli bedziesz potrzebowała.
|
|

|
 |
|
| ewamik |
Post #3 2008-03-11 14:06:11 (8 miesięcy temu) |
Pytałas o cene kosmetyków.prawie taka sama cena jak w Polsce,czasem nawet ciut taniej.Ja mam mascare Loreal.Tu zapłaciłam za nią 8f czasem jest za 10f.Tak więc sama widzisz.
Perfumy tańsze sa tu niz w Polsce.
Nie ma co przejmowac się
|
|

|
 |
|
| basia33ster |
Post #4 2008-03-11 14:31:20 (8 miesięcy temu) |
Ewamik, dzięki piękne:)
właśnie jestem umówiona do mojej fryzjerki na włoski na 17-go marca, a wylatujemy przed sama Wielkanocą  nie będzie świąt w domku:(
Pocieszyłaś mnie z tymi kosmetykami i odetchnęłam, co prawda zrobiłam sobie zapas na wyjazd (tusz, podkład i puder, żeby zacząć używać już w Anglii), a potem to będzie kupowane już na gorąco
teraz jeszcze sprawa co mam zabrać, żeby nie zrobić nadbagażu ![:-] :-]](modules/Forum/images/smilies/yellow/icon_cheesygrin.gif) , a wiadomo, że wszystkie rzeczy nam kobietom są potrzebne!!
|
|

|
 |
|
| ewamik |
Post #5 2008-03-11 15:19:43 (8 miesięcy temu) |
Tylko perfum,nozyczek,cążek nie pakuj do podręcznej.Wogóle kosmetyków nie bierz do podręcznej bo Ci zabiorą!
Nie wiem co ci powiedziec bys brała.Ja tu przyjechałam z dziećmi do męża.dzieciom kupilam w Polsce ciuszki ale okazało sie,że niepotrzebnie bo tu sa tansze niz w Polsce.
Szampony-tu wieksze i tańsze,bielizna-figi za 1f/2f np.w sklepie asda czy tesco,czyli podobnie jak w Polsce.
Na dobra sprawe bardziej jestesmy przerażone niz to warte.
Jesli uzywasz kosmetyków Vichy,lepiej kup to w Polsce.Tu raczej cięzko o te kosmetyki.
Ja w Polsce kupuje rajstopy i podkolanka do spodni,lekarstwa(mam dzieci).Sama tez kup jakies lekarstwa od bólu,goraczki,od gardła.Tak na pierwsza pomoc.
A tak na serio,to nie ma potrzeby obładowac sie.Chyba,że lubisz polskie kosmetyki.Ja uzywam plskie balsamy Lirene i kupuje je w domu
|
|

|
 |
|
| basia33ster |
Post #6 2008-03-11 15:30:38 (8 miesięcy temu) |
Jak to zabiorą??:-a właśnie tak myślałam, że kosmetyki spakuję do podręcznej i że będę mieć spokój  robią takie problemy na lotniskach?
Ciuszków w zasadzie mam niewiele (chyba  ) i to już na wiosnę - lato, jak się zrobi zimno jesienią to myślę, że rodzinka dośle co potrzeba w paczce z Polski..leki już kompletujemy, tak na dobrą sprawę to zajmuje się tym narzeczony, potem będziemy porównywać co kto kupił, by nie zdublować. Suszarkę odpuszczam, buty sportowe - też chyba kupię na miejscu, jakieś podkoszulki, spódnice letnie - też:).
I właśnie to, że jest Tesco, mnie pociesza, bo jedziemy oczywiście w celu zarobienia i odłożenia
|
|

|
 |
|
| ewamik |
Post #7 2008-03-11 15:36:42 (8 miesięcy temu) |
wiesz co,napewno lecisz ryanair albo easyjet.
Wejdx na ich strone internetową i poczytaj.
Mi kieyds zabrali cążki i nozyczki.Mojemu męzowi cała buteleczke perfum.
teraz to trzeba wczesniej zadeklarowac,ze ma sie perfumy i oni dają woreczke.ale cos słyszałam,z enie może byc więcej niz 100ml.
Tam pomadki,mascary,czy cieni nie czepiają sie-bez przesady,ale pilniczek..
|
|

|
 |
|
| goskauk |
Post #8 2008-03-11 15:50:49 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 05-02-2008 Skąd: Reading |
|
|

|

|
|
| basia33ster |
Post #9 2008-03-11 16:00:22 (8 miesięcy temu) |
 no właśnie, taki pilniczek... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smilies/yellow/icon_cheesygrin.gif) jeszcze dziś zrobię sobie roaming w telefonie, żeby już mieć i nie zapomnieć przed wylotem. Szczerze mówiąc, to wolałabym lecieć easyjetem - ma 5 kg więcej dopuszczalnego bagażu niż rianair, ale to i tak zależy od naszego pracodawcy, który nam rezerwuje bilety. Mimo wszystko stawiam na easyjet. Kupiliśmy laptopa używanego, żeby na miejscu zalatwić sobie internet  i mieć
kontakt z Polską, monitorować to, co najważniejsze..boję się! Tzn mam tremę, ale wszystko będzie ok, mam nadzieję
Jutro mnie jeszcze czeka wyprawa na buty...muszę sobie kupić jakieś wiosenne, albo mokasynki, żeby nawet mieć w czym lecieć - nie polecę w kozaczkach, a w Anglii mi się kozaczki nie przydadzą
a już na miejscu kupię coś sportowego.
W sumie strasznie zaczął mi się dłużyć czas do wylotu...a to przecież już niedługo!
|
|

|
 |
|
| ewamik |
Post #10 2008-03-11 16:30:06 (8 miesięcy temu) |
Troszkę sie usmiałam.
Tu w sumie to cały rok chodza w kozaczkach:)
latem do mini,zima do dzinsów
Albo takie buty ciepluche na kozuszku.
Buty sportowe,to tu kupuja na prezenty do Polski:)
nie smieje się z Ciebie,bron Boże!
Mój mąz jak mi powiedział,że tu nikt na nikogo nie patzy,to dla mnie coś dziwne sie wydało.ale jak tu zobaczyłam obitke w tesco w szlafroku.zimą babke z krótkim rekawem ale w szaliku,to i ja odprowadzam córke do szkoły...w kapciach:)
Ja swoim dzieciom kupuje buty np.reebok za 12f.
jesli juz chcesz,to kup sobie kilka ciuszkow bo tu albo sa brzydkie albo drogie.ie ma sensu brać butów czy kosmetyków.Butów oryginalnych.sama zobaczysz,ze tu nie trzeba iśc do sklepu w pełnym makijazu,bo-co ludzie powiedzą.
Po jakims czasie nie zdziwi cie chłopak ze spodniami spuszczonymi do połowy tyłka,albo murzynek z grzebieniem we wlosach(taka moda).
Jak ci sie uda,to zobaczysz dziewczyny bez..bielizny.Ja nie ale moja kuzynka co jest asystentką stomatologa miała okazje zobaczyc..a raczej-nie widziałą majtek.:)
Tak wiec nie obawiaj się.ja tu przyjechałam z dwójka malych dzieci 1,5 i 4,5lat.teraz dzieci maja 3 i 6lat.na szczęscie tylko 2 razy byłam u lekarza,apteczka a raczej szafka zapełnona po przegi.czasem korzystam z niej ale częsciej wyrzucam przeterminowane leki i kupuje nowe
|
|

|
 |
|