Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Damskie Sprawy » mnostwo pytan-bradzo chce miec dzidziu...

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: marcheweczka

Strona główna » Damskie Sprawy » mnostwo pytan-bradzo chce miec dzidziusia ale sie panicznie boje!!!

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 11)
malka85

Post #1

2008-02-09 22:17 (9 miesięcy temu)

malka85

Kobieta

Z nami od: 09-02-2008

witajcie wszystkie mamusie:)
ja dopiero rozmyslam o dzidzusiu..jestesmy z chlopakiem w uk od ponad roku i tak dlugo tez parcujemy....
marzy nam sie dzidzius ale ja slyszac tyle zlych opini na temat opieki podczas ciazy i porodu ze jestem przerazona:(
wiem ze wiele zalezy od szczescia-na kogo trafie...
pracuje w fabryce przy warzywach-zimno mokro ciezka praca-trzeba sie nadzwigac...ale ogolnie fabryka spoko gorzej z agencja ktora jest fatalna-oszukuja nas jak moga...no i wlasnie jak tak sobie tutaj czytam ze na macierzynski mozna isc na 11 tyg przed porodem czuje niemaly strach jak dalabym sobie rade w pracy?!wiem ze pracodawca (a wiec moja fabryka)powinien mi zapewnic lzejsze stanowisko pracy ale tutaj takieg raczej nie ma...
wiec jesli nie bede chciala pracowac to co?musze sie zwolnic?i utrace mozliwosc do urlopu macierzynskiego?
a co pozniej?jak dlugo moznabyc na takim urlopie i kiedy wraca sie do pracy?to zalezy odemnie?

aha kobietki ijak to jest z zasilkami i wszelakimi pieniazkami...wiem o "becikowy";(dla kazdego?) i child benefit
a czy to wystarczy na zycie?

a gdybym chciala urodzic w polsce?czy strace prawo do zasilkow? slyszalam ze samolotem mozna latac tylko do ktoregos tammiesiaca ciazy?
i jesli tutaj urodze to tez dopiero po odpowiednim czasie moge leciec z dzieciaczkiem do pl?!

a jak z obywatelstwem maluszka?

bardzo bardzo marzy nam sie dzidzius ale starsznie sie boje:(

wiem ze duzo tych pytan ale moze jakas zyczliwa mamusia po przejsciach w uk podpowie mi i doradzi i mam nadzieje zacheci!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

monikaspodymek

Post #2

2008-02-09 22:29:58 (9 miesięcy temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

coz - nie stac cie na dziecko, nie jestes pewna przyszlosci - nie decyduj sie... poczekaj troche - moze ukochany znajdzie lepsza prace? moze ty z agencji odejdziesz (agencje nieprzychylnie patrza na mamy w ciazy - lzejsze stanowisko - kanapa w domu bez maciezynskiego). owszem zasilki sa spore - dla samotnych mam. dla tych z partnerem - marne. przykro mi ze sprowadam cie na ziemie, ale takie sa realia... oczywiscie zalezy od poziomu tewgo zycia i miesiecznych wydatkow - kazdy ma inne potrzeby... przemysl to dokladnie... pomysl czy stac cie na zycie tylko z zarobkow ukochanego, bez maciezynskiego, benefitow itd... jesli tak - smialo! jesli nie - poczekaj na lepsze dni...
...XXX...

Do góry stronyOffline

monikaspodymek

Post #3

2008-02-09 22:36:40 (9 miesięcy temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

Cytat:

2008-02-09 22:17, malka85 napisał(a):
witajcie wszystkie mamusie:)
ja dopiero rozmyslam o dzidzusiu..jestesmy z chlopakiem w uk od ponad roku i tak dlugo tez parcujemy....
marzy nam sie dzidzius ale ja slyszac tyle zlych opini na temat opieki podczas ciazy i porodu ze jestem przerazona:(
wiem ze wiele zalezy od szczescia-na kogo trafie...

coz - moja babcia rodzila w domu - miala 6 dzieci... wiec i w UK mozna...

pracuje w fabryce przy warzywach-zimno mokro ciezka praca-trzeba sie nadzwigac...ale ogolnie fabryka spoko gorzej z agencja ktora jest fatalna-oszukuja nas jak moga...no i wlasnie jak tak sobie tutaj czytam ze na macierzynski mozna isc na 11 tyg przed porodem czuje niemaly strach jak dalabym sobie rade w pracy?!wiem ze pracodawca (a wiec moja fabryka)powinien mi zapewnic lzejsze stanowisko pracy ale tutaj takieg raczej nie ma...
wiec jesli nie bede chciala pracowac to co?musze sie zwolnic?i utrace mozliwosc do urlopu macierzynskiego?

post powyzej...

a co pozniej?jak dlugo moznabyc na takim urlopie i kiedy wraca sie do pracy?to zalezy odemnie?

wracasz do pracy po 9 miesiacach...

aha kobietki ijak to jest z zasilkami i wszelakimi pieniazkami...wiem o "becikowy";(dla kazdego?) i child benefit
a czy to wystarczy na zycie?

becikowe £500 jednorazowo dla kazdego... child benefit - £17 tygodniowo dla kazdego...

a gdybym chciala urodzic w polsce?czy strace prawo do zasilkow? slyszalam ze samolotem mozna latac tylko do ktoregos tammiesiaca ciazy?

nie stracisz prawa jesli mieszkasz w UK. mozna latac do 6-go miesiaca chyba...

i jesli tutaj urodze to tez dopiero po odpowiednim czasie moge leciec z dzieciaczkiem do pl?!

bodajze po 7 dniach od narodzin dzidziusia - mamy - sprostujcie bo nie jestem pewna!

a jak z obywatelstwem maluszka?

obywatelstwo - polskie

bardzo bardzo marzy nam sie dzidzius ale starsznie sie boje:(

wiem ze duzo tych pytan ale moze jakas zyczliwa mamusia po przejsciach w uk podpowie mi i doradzi i mam nadzieje zacheci!

a tak ogolnie zycze powodzenia i rozwaznej decyzji!!!!!!!
...XXX...

Do góry stronyOffline

miziol

Post #4

2008-02-09 22:51:43 (9 miesięcy temu)

miziol

Mężczyzna

Z nami od: 08-02-2008

Nie panikuj
Jeżeli pracowałaś minimum rok masz 7 mies. płatne do wykorzystania, albo przed ciążą albo po zależy od ciebie(nie wiem jak się to pisze po angielsku, ale to się nazywa jakoś mathirnity leave). Po urodzeniu będziesz miała benefit na dziecko i working tax credit.
Ja jeszcze do tego nie doszedłem, ale słyszałem, że co tydzień koło 100 funci dostaje kobieta zajmująca się małym dzieckiem.
Ale to wszystko to musi Ci napisać ktoś, kto się zna
:-?
zapomniałem dodać jak zajdziesz w ciąże nie przyznawaj się pracodawcy przez ok 2 mis po tym okresie przechodzisz pod ochronę i nie może Cię zwolnić. Musi Ci zapewnić lżejszą pracę.
Powodzenia

[ Ostatnio edytowany przez: miziol 09-02-2008 22:57 ]

Olewam wszystko dookoła - powiedziała konewka

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #5

2008-02-09 22:59:32 (9 miesięcy temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Becikowe wcale nie jest dla wszystkich zajrzyj tutaj
Tylko Child Benefit dostajesz niezaleznie od dochodow ... cala reszta jest od nich zalezna.
Moim skromnym zdaniem ... jako, ze masz jeszcze czas i dzidzia nie jest juz w drodze ... poszukaj lepszej pracy takiej nie z agencji.
A co do opieki medycznej ... nie moge narzekac. Mam za soba 2 ciaze i 2 porody ... pierwszy 4 lata temu a drugi tydzien temu i jestem zadowolona z obu.

[ Ostatnio edytowany przez: ania_caterham 09-02-2008 23:12 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

anika84

Post #6

2008-02-10 10:20:31 (9 miesięcy temu)

anika84

Kobieta

Z nami od: 14-03-2006

Cytat:

2008-02-09 22:51:43, miziol napisał(a):

Ja jeszcze do tego nie doszedłem, ale słyszałem, że co tydzień koło 100 funci dostaje kobieta zajmująca się małym dzieckiem.

no to ci ktos chyba bajek naopowiadal....albo ja mam jakiegos pecha, no i moje znajome tez :/

[ Ostatnio edytowany przez: anika84 10-02-2008 10:21 ]

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #7

2008-02-10 10:30:33 (9 miesięcy temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

malka85 decyzja ktora masz zamiar podjac to decyzja na cale zycie. Dzidzia to cudowny skarb, ale rowniez obowiazek i poswiecenie calego swojego czasu. To nie zabawka, ktora jak sie znudzi to mozna wyrzucic w kat. Ale wierze, ze jakakolwiek podejmiesz decyzje to bedzie ona sluszna. Pamietaj ze dzieci to najwieksze szczescie jakie nas w zyciu moze spotkac. A co do rzeczy ktore Ci sie naleza na dziecko to na Mojej Wyspie znajdziesz setki odpowiedzi na ten temat.

Pozdrawiam
Kiedy skrzyżują się ze sobą chmury - będzie padał deszcz, kiedy skrzyżują się ze sobą słowa - będzie bójka.

Do góry stronyOnline

E-mailNumer MSN Messenger

miziol

Post #8

2008-02-10 12:53:29 (9 miesięcy temu)

miziol

Mężczyzna

Cytat:

2008-02-10 10:20:31, anika84 napisał(a):
Cytat:

2008-02-09 22:51:43, miziol napisał(a):

no to ci ktos chyba bajek naopowiadal....albo ja mam jakiegos pecha, no i moje znajome tez :/

[ Ostatnio edytowany przez: <i>anika84</i> 10-02-2008 10:21 ]

Mało tego do 16 godzin tyg max może dorobić mając ten benefit. Wszystko zależy od dochodów, jakie mają razem. Mam kumpla anglika jak to wszystko pozałatwiał nie zostaje już na nadgodziny 8-)

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #9

2008-02-10 13:09:28 (9 miesięcy temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Miziol a moze to &pound;100 tygodniowo to pieniazki z maciezynskiego, ktore dostaje mamuska przez iles tam tygodni jesli pracowala. Ja tez pierwsze slysze. Jak podajesz takie informacje to wez chociaz dokladnie napisz jak to sie nazywa.

[ Ostatnio edytowany przez: ania_caterham 10-02-2008 13:10 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

miziol

Post #10

2008-02-10 14:13:33 (9 miesięcy temu)

miziol

Mężczyzna

W poniedziałek się zapytam jak się to nazywa ;-)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony