Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Damskie Sprawy » kontrakt tymczasowy a ciąża POMOCY!!!!...

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: frelcia, marcheweczka

Strona główna » Damskie Sprawy » kontrakt tymczasowy a ciąża POMOCY!!!!!!!

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 16)
aanneettaa

Post #1

2008-02-06 19:56 (7 miesięcy temu)

aanneettaa

Z nami od: 06-02-2008

Jestem na kontrakcie tymczasowym (1 miesiąć) i jestem w 4 tyg ciąży czy jak powiem pracodawcy to mnie zwolni czy musi mnie przyąć na stałe? czy dostane jakieś pieniądze?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stokesay

Post #2

2008-02-06 19:59:21 (7 miesięcy temu)

stokesay

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 30-05-2007

Kontrakt tymczasowy , czyli przez agencje ? Jesli tak , to zadzwonia do agencji po kogos innego w Twoje miejsce!
Jesli tymczasowy , na czas okreslony z pracodawca, nie przedluza go! Nie dostaniesz kasy (chyba ze jestes w sytuacji drugiej i nie bedziesz zdolna do dalszej pracy - wtedy moga ci wyplacac pensje do konca kontraktu)!
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu :]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

aanneettaa

Post #3

2008-02-06 20:00:52 (7 miesięcy temu)

aanneettaa

dzięki za odpowiedź. Nie to nie jest praca przez agencje.

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #4

2008-02-06 20:06:12 (7 miesięcy temu)

stokesay

Mężczyzna

Moderator

Nie ma za co. Mysle ze nie ma co sie bac i trzeba isc porozmawiac z pracodawca / ewentualnie sprawdzic warunki kontraktu, czy cos jest napisane o ciazy...

A swoja droga to... GRATULACJE :-W:-W:-W:-D;-)
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu :]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Mazury

Post #5

2008-02-06 20:29:55 (7 miesięcy temu)

Mazury

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2007

Cytat:

2008-02-06 20:06:12, stokesay napisał(a):
Nie ma za co. Mysle ze nie ma co sie bac i trzeba isc porozmawiac z pracodawca / ewentualnie sprawdzic warunki kontraktu, czy cos jest napisane o ciazy...

A swoja droga to... GRATULACJE :-W:-W:-W:-D;-)

Stokesay, czy w Twoim kontrakcie zatrudnienia jest jakis paragraf dotyczacy ciazy, a na temat ciazy pozamacicznej?
k.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

stokesay

Post #6

2008-02-06 20:34:06 (7 miesięcy temu)

stokesay

Mężczyzna

Moderator

Szczerze ? Nie wiem ! Jak zajde to sie zainteresuje ;-) A co ma moj kontrakt do tematu ?

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

aanneettaa

Post #7

2008-02-06 20:34:50 (7 miesięcy temu)

aanneettaa

nic nie pisze na temat ciąży i dlatego sie martwie.

Do góry stronyOffline

Mazury

Post #8

2008-02-06 20:39:31 (7 miesięcy temu)

Mazury

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2007

Zwolnienie z powodu ciazy byloby nielegalne. Podpadaloby to pod automatycznie niesprawiedliwe zwolnienie z pracy (automatically unfair dismissal) rowniez jako dyskryminacja plci.
Zeby prawo Cie chronilo jako kobiete w ciazy, pracodawca musi od Ciebie wiedziec, ze jestes w ciazy.
Rowniez rodzaj kontraktu jest wazny. Musi byc to zatrudnienie przez pracodawce.
Trudnosc praktyczna polega na tym, ze zazwyczaj trudno czarno na bialym udowodnic, ze kobieta zostala zwolniona ze wzgledu na ciaze.
k.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

stokesay

Post #9

2008-02-06 20:51:15 (7 miesięcy temu)

stokesay

Mężczyzna

Moderator

i wlasnie o ile sie nie myle w tym przypadku rozmawiamy o zatrudnieniu przez pracodawce na czas okreslony. I wydaje mi sie ze pracodawca, nie majac prawa zwolnic kobiety w ciazy, nie bedzie probowal przedluzyc z nia kontraktu jesli jest na czas okreslony.
W przypadku agencji, nie mowimy o zwolnieniu, bo to nie pracodawca zatrudnia bezposrednio , a agencja, wiec tez nie mozna udowodnic ze to ze wzgledu na ciaze (moze to byc np ze wzgledu na charakter pracy i ryzyko dla dziecka)
W mojej pracy jest albo praca agencyjna albo kontrakt (pierwszy 13 tygodni , pozniej na czas nieokreslony). Dziewczyny w ciazy z agencji konczyly u nas prace, te z kontraktami szly na macierzynskie, po wczesniejszej rozmowie z HR.
Dlatego uwazam, ze nie ma co zwlekac, tylko trzeba porozmawiac...Na pewno nie zwolni przed zakonczeniem kontraktu!

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

aanneettaa

Post #10

2008-02-07 15:51:20 (7 miesięcy temu)

aanneettaa

W moim kontrakcie pisze tak:

"The employment for which you have been enggaged is temprorary to cover a period of maternity leave initially for a period of up to one month.
Date employment commenced: 1.02.2008
Any employment prior to this date does not count towards your period of continuous employment. There are no collective agreements affecting your terms adn conditions of employment."

Proszę czy moglibyście mi to dokładnie przetłumaczyć na polski.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony