Przeglądaj forum |
Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: frelcia, marcheweczka |
|
Strona główna » Damskie Sprawy » wysokosc alimentow |
| Autor | (Odpowiedzi: 12) |
|---|---|
| jacek28 | Post #1 2008-02-04 19:18 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-02-2008 |
witam. jestesmy po rozwodzie w polsce. sad zatwierdzil wysokosc alimentow 200 funtow miesiecznie.do ostatniego miesiaca placilem regularnie.byla zona nie ma zamiaru prowadzic do tego abym mial jakikolwiek kontakt z synem, ciagle wymyslajac nowe powody abysmy ze soba nie rozmawiali (ja z synem). dotego usilnie stara sie nie utrzymywac kontaktu z moimi rodzicami a dziadkami syna.przy rozwodzie rozchodzilismy sie w zgodzie.postanowilem ze wstrzymam placenie alimentow.nie bylo ich dopiero jeden miesiac a zona grozi mi ze zrobi wszystko abym placil duzo wiecej odgrazajac mi sie, ze poda mnie o podniesienie alimentow do sadu angielskiego. co grozi mi z jej strony i co moze prawo angielskie zrobic mi w tym kierunku.prosze o porady.
|
| vitek | Post #2 2008-02-04 23:38:51 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorks |
Cytat: 2008-02-04 19:18, jacek28 napisał(a): dotego usilnie stara sie nie utrzymywac kontaktu z moimi rodzicami Chyba jednak za dużo wymagasz. Utrzymywanie kontaktów z byłymi teściami nie należy chyba do obowiązków ex-żony 'Some call me selfish, some call me strange,
but everyone knows that I will never change'
|
| Catch | Post #3 2008-02-05 07:02:35 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-06-2007 Skąd: Gravesend |
oj vitku jak zwykle dużo do powiedzenia a nic konstruktywnego
jak babcia czy dziadek chcą widywać wnuki to powinni móc to robić cóż takie prawo że kobieta zawsze dostanie dzieciaka i kasę a facet ma prawo tylko pokornie znosić jej fochy... |
| marta75 | Post #4 2008-02-05 07:09:53 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 09-11-2007 Skąd: londyn |
byla zona nie ma obowiazku utrzymywania kontaktow z twoimi rodzicami. moze zgodzic sie na wizyty ale nie musi. natomiast ty masz obowiazek placenia niezaleznie od okolicznosci. sprawy widzen z dzieckiem sa regulowane na osobnych sprawach w sadzie jezeli chcesz je uregulowac sadownie to musisz zlozyc wniosek do sadu z propozycja jak chcesz ten problem rozwiazac. widzenia z dziadkami nie sa chyba brane pod uwage.
niestety zycie jest brutalne. sprawy w sadzie jeszcze bardziej. co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
|
| frelcia | Post #5 2008-02-06 22:25:52 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: Skelmersdale - Lathom |
Warto zerknac:
Pozdrawiam Ludzka wolność ludzi polega zaledwie na tym, że człowiek zna swoje pragnienia, nie zna natomiast przyczyn, które je wywołują.
|
| Jaacek | Post #6 2008-02-15 20:23:42 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 14-08-2006 Skąd: Londyn |
Witam
Jestem w podobnej sytuacji tylko ze moja ex mieszka w UK.Moze to jej siostra bo numery robi podobne ;).Odnosnie alimentow nie masz sie co obawiac jesli nie zarabiasz duzych pieniedzy.Napisze jak bylo u mnie.Na poczatku placilem 70F tyg.Jednak kiedy zaczela robic problemy ze spotkaniami(np kiedy spoznilem sie 5 min dostwalem ban na widzenia), wakacjami u babci itd ,zaczalem jej placic 45F.Wystapila wtedy o poniesienie alimentow do specjalnej agencji rzadowej ktora sie tym zajmuje.Oni skontaktowali sie ze mna,moja ksiegowa i urzedem skarbowym zeby sprawdzic ile zarabiam.Na tej podstawie wyliczyli ze mam placic 26F tyg!.Wazne ze zarabiam ok 20 tys rocznie i od takiej kwoty naliczyli mi ta kase. Pamietaj o tym ze niezaleznie czy widujesz dzieciaka czy nie musisz placic alimenty.W przeciwnym przypadku dobiora Ci sie do d...y.Widzenia musisz wywalczyc w sadzie i musisz to miec na papierze bo inaczej ona moze robic co jej sie podoba i nikt jej nic nie zrobi.Pozdrawiam |
| znajomy-hehe | Post #7 2008-02-15 20:28:52 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 14-02-2008 Skąd: UK |
a co jest winne dzieciatko? NIC, jesli chce widywac dziadkow i tate powino je widywac
Nie musisz mnie lubic ale musisz sie ze mna liczyc
|
| monikaspodymek | Post #8 2008-02-15 20:44:29 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
26 funtow??? smiechu warte... dostawalam 400zl na miesiac jakies 6 lat temu przy zarobkach tatusia nieco powyzej 900 zl...
a tu przy 20tys funtow - wychodzi 102 ma miesiac??? nawet nie warto sie o taka sume w sadzie klucic. ...XXX...
|
| Richmond | Post #9 2008-02-15 21:52:08 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Mnie zawsze zastanawial system ustalania wysokosci alimentow w Polsce. Czesto wysokosc alimentow jest bardzo duza czescia lub wiekszoscia pensji osoby placacej. Jak taka osoba ma przezyc za reszte? Chociazby post wyzej, alimenty 400zl z pensji 900zl. W razie nieplacenia komornik od razu wchodzi na pensje i moze zabrac nawet do 60%. Jak zyc z pozostalych 40%? Zdaje sie, ze jest nawet szara strefa z tego powodu, bo wiele osob ukrywa swoje dochody i pracuje na czarno. Taka patologia, ktora sama sie nakreca.
System UK wydaje mi sie bardziej zyciowy, gdzie alimenty wspomagaja budzet osoby wychowujacej dziecko, a nie stanowia jego lwia czesc. Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| Jaacek | Post #10 2008-02-15 22:29:42 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 14-08-2006 Skąd: Londyn |
Jest dokladnie tak jak piszesz Richmond.Prawda jest taka ze z tych 20 tys zostaje bardzo niewiele(podatek,wynajecie pokoju,itp pierdoly czyli wiecej jak 50%).Niektorzy ludzie widza tylko to co chca(czytaj 20tys).Ktos inny podejdzie do tematu ze zrozumieniem i stara sie go zglebic.
[ Ostatnio edytowany przez: Jaacek 15-02-2008 22:33 ] |