Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Damskie Sprawy » ebay

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Damskie Sprawy" opiekują się: frelcia, marcheweczka

Strona główna » Damskie Sprawy » ebay

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 31)
aisab

Post #1

2008-01-29 11:52 (7 miesięcy temu)

aisab

Kobieta

Z nami od: 03-05-2007

Hej, pomocy! Kilka tygodni temu kolega poprosil mnie bym wystawila jego rower na ebay'u, zrobilam to, bili sie o niego niezle,ostatecznie poszedl za 515 funtow, paczke kolega wyslal i po kilku dniach odbiorca pisze mi ze karton mial dziury a rower wymaga naprawy(powiginane jakies elementy itp) Cieplo mi sie zrobilo, nie cierpie takich akcji, nigdy nie mialam problemow tego typu. Na ebayu ponad rok i nigdy nie mialam negatywnej opinii. Odbiorca pyta mnie czy ten rower byl juz znisczony(co a pytanie) czy to poczta zrobila. Pisze mu ze rower byl w dobrej uzywanej kondycji i ze widocznie poczta winna skoro karton dziury mial, no i koles pisze mi najpierw spokojne widomosci przez ebay ze potrzebuje jakies 40, 50 funtow na naprawe, nim ja skontaktowalam sie ze swoim kolega(bo to jego sprawa) odbiorcy sie cos odmienilo, zaczal pisac nieprzyjemnie ze chce kase z powrotem ze jestem nieuczciwa, ze rower popsuty. I dostalam wlasnie wiadomosc od paypala ze mam do 9.02 czas by sie z nim dogadac poprzez pisanie wiadomosci przez paypal i to paypal zdecyduje 9.02 niczym Sąd czy mi te pieniade wezma z konta czy nie. I pytam sie Was ludzie czy to mozliwe, na razie widze ze mam w paypalu -515 funtow. Moj kolega nie chce o tym slyszec, sprzedal uczciwie dobry rower,najpierw koles pisal ze 40funtow trzeba wlozyc a w skardze do ebaya napisal ze rower nie do uzytku, wart polowe tego co mi zaplacil ze rzecz nie jak w opisie!! i co teraz wezma mi z konta pieniadze,tak!? a rower ktory byl dobry odda mi popusty!?!! co mam zrobic, mam jakis formularz z poczty na zgloszenie zniszczenia paczki, ale czy ja zdaze do 9.02?
czy ktos mial taka akcje z ebayem podobna, prosze o rady!
jest dobrze :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

bloby00

Post #2

2008-01-29 12:02:33 (7 miesięcy temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Wszystko w zaleznosci, w jaki sposob byla paczka wysylana. Jesli ubezpieczona i wartosciowa, to powinnnas cos kombinowac z poczta. Jesli zwykla, to marne szanse... Z drugiej strony jak koles przyjal paczke ktora byla rozwalona, a trzeba bylo podpisac za odbior to jego sprawa, on powinien nie przyjac paczki i tyle. Teraz to cholera wie, bo sam idiota moze popsuc rower, zwali na poczte, a prawdziwym powodem moze byc zly odcien koloru, ktory mu sie nie spodobal.

Aha, od kiedy to Paypal decyduje o poprawnosci aukcji? Raczej chodzi chyba o eBaya?!

[ Ostatnio edytowany przez: bloby00 29-01-2008 12:04 ]

My name's Bloby.... just Bloby :)

Do góry stronyOffline

aisab

Post #3

2008-01-29 12:17:28 (7 miesięcy temu)

aisab

Kobieta

no wlasnie on zglosil skarge do paypala,otworzyl dispute i to przez paypal mam pisac z nim wiadomosci i paypal zdecyduje(co za paranoja!) . On napisal pierwsza ze rzecz nie jak w opisie ja na to dalam odpowiedz ze rzecz jak w opisie, ze najpierw pisal o dziurach w kartonie i o koniecznosci wsadzenia w to 40funtow a nie ze teraz nagle mu sie odmienilo i twierdzi ze rower wart 200 a nie 500. Ubezpieczenia nie bylo w cenie, wiedzial ze rower wysylam normalna paczka

Do góry stronyOffline

vitek

Post #4

2008-01-29 14:41:42 (7 miesięcy temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Z tego wynika że nie należy sprzedawać (ani kupować) niczego w cudzym imieniu. Kolega mógł otworzyć sobie własne konto na ebayu, trwa to ok. 3 minut
'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

bloby00

Post #5

2008-01-29 14:42:52 (7 miesięcy temu)

bloby00

Mężczyzna

To wlasciwie powinien byc jego problem, bo to on sie zdecydowal zaplacic tylko za zwykla paczke, a nie np kurierska czy odbior osobisty, o co przeciez mogl poprosic.

Jakbyscie mieli jakies zdjecia roweru sprzed wysylki, to byloby lepiej, choc i tak on to moze zakwestionowac.

Proponuje caly czas trzymania sie opcji, ze wszystko z rowerem bylo OK, ze to on zmienia zdanie (z 40£ naprawy na wartosc calkowita 200£), oraz, ze jest mozliwosc uszkodzenia paczki w transporcie, ale ty za to nie odpowiadasz, bo kupujacy sam wybral taki transport dostawy.

Wazne jest tez, ile on ma pozytywow (negatywow) oraz ty, no i czy wczesniej cos sprzedawalas. Jak tak to napisz, ze jestes dlugo na eBay, przeprowadzilas wiele poprawnych sprzedazy i kazdy byl zadowolony, a ten kupiec np ma jeden negatyw, albo myslisz, ze zmienil zdanie odnosnie roweru bo myslal, ze to cos innego itp. Mozesz tez napisac do paypala, zeby poprosili kupca o pokazanie zdjec uszkodzonych rzeczy. Jak takie przedstawi to zaprzecz, ze te rzeczy byly popsute, no i ze wartosc z tego powodu na pewno az tak nie spadla jak on przedstawia.

Krotko mowiac, pisz duzo do paypala, to beda wiedzieli, ze jestes osoba ktorej zalezy na dobrej opinii, a nie, ze zlewka itp.

Do góry stronyOffline

aisab

Post #6

2008-01-29 15:21:50 (7 miesięcy temu)

aisab

Kobieta

Dzieki wielkie za odpis, tak tez robie, pisze duzo i trzymam sie swojej prawdy! Mam duzo zdjec tego roweru z data w ktorej go wystawilam, to dobry pomysl, powiem ze moge przeslac te foty, to moze jakis dowod byc, ze byl dobry. Dam znac jak sie potoczylo! jeszcze raz dzieki!

Do góry stronyOffline

Neverwhere

Post #7

2008-01-29 15:31:24 (7 miesięcy temu)

Neverwhere

Mężczyzna

Z nami od: 25-01-2008

Mialem podobny przypadek na allegro. Nigdy, przenigdy nie sprzedawac czegos w czyims imieniu, bo przewaznie wychodzi z tego niewypal a w rezultacie najwiecej tracimy my sami! Jesli chodzi o paypal, to tak jak poprzednicy radzili - przeslac zdjecia, szczegolowo opisac sprawe i odpowiadac na korespondencje z ich strony. Nie wyklucza to wcale mozliwosci wystawienia negatywnej opinii przez klienta na ebay, bo jak bedzie zlosliwy to i tak wystawi...

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

aisab

Post #8

2008-01-29 15:41:53 (7 miesięcy temu)

aisab

Kobieta

tu akurat nie rozchodzi sie czy to sama sprzedawalam czy komus, rownie dobrze moglam sprzedawac swoj rower. Tu chodzi o tego niezdecydowanego kombinatora, jego skarge i wymyslanie, ach tyle nerwow niepotrzebnie mam przez to :-Y

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #9

2008-01-29 15:58:33 (7 miesięcy temu)

bloby00

Mężczyzna

Aha, mam nadzieje, ze ty nie wystawilas jeszcze temu kolesiowi komentarza. Jesli nie, to masz szanse, ze sam tez nie wystawi negatywnego, bo bedzie sie bal, ze sie mu odplacisz tym samym.

W najgorszym wypadku (jak juz dostaniesz kase) a koles wystawi ci negatyw, to albo sproboj go przekonac do jego anulowania, albo tez mu wystaw, a u siebie daj podpis do tego komentarza czemu ten pacan sie zachowal tak glupio wystawiajac negatyw.... pomoze w przyszlosci, jak ktos bedzie czytal twoje komenty. Pozdro i powodzenia!

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #10

2008-01-29 16:01:09 (7 miesięcy temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

dziura w kartonie mogla powstac na sortowni paczek, kiedys pracowalam na takej i mowie, ze najprawdopodobniej tam powstaly uszkodzenia. nie wiem przez jaka firme kurierska szedl ten rower, ale na takich sortowniach nie bawia sie w delikatne prznoszenie paczki. niestety. tak jak mowia poprzednicy utrzymuj swoja wersje.
pozatym jesli juz to ebay powinien sie tym zajac , a paypal tylko placi, nie ma nic do aukcji czy jakosci sprzedawanych rzeczy. i kazdy niech sobie sam sprzedaje.

Do góry stronyOffline

Numer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony