MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ciaza a GBS+ (paciorkowce grupy B)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 4 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wronka123

Post #1 Ocena: 0

2008-11-21 16:53:05 (17 lat temu)

Wronka123

Kobieta

Z nami od: 18-11-2008

Hej!
Nie chciałam nikogo straszyś-przepraszam, tylko żebyście wiedziały że macie prawo pytać i żądać.Już jesteś poza tym niebezpiecznym okresem poronień.Teraz tylko pamiętaj,że w szpitalu muszą wiedzieć,że masz GBS i muszą podać ci antybiotyki przed porodem,a nawet jeśli nie będzie czasu na podanie antybiotyku to z poważnego lekarskiego źródła wiem, że podaje się zastrzyk z antybiotykiem dziecku.Miej tylko pewność,że szpital o tym wie im bardziej ty będziesz pewna siebie przed lekarzem tym bardziej serio będą cię traktować.Streptoccocus może ale nie musi zarazić dziecko podczas porodu, więc przygotuj się i lekarzy na ten moment, bo teraz napewno będzie wszystko ok.Ja umierałam jak mi powiedzieli,żebym się nie przejmowała-pewnie że się boisz ale im więcej wiesz tym lepiej a wtak zaawansowanej ciąży muszą i zajmą się tobą dorze.Trzymaj się dziewczyno dzielnie bo ci sie dzieciątko zestresuje!;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KINGMASTERKA

Post #2 Ocena: 0

2008-11-21 17:15:43 (17 lat temu)

KINGMASTERKA

Kobieta

Z nami od: 22-09-2008

..moja siostra w Polsce rowniez miala tego paciorkowca ,o czym nie wiedziała ..bo lekarz nie skierował ja na specjalne badanie akurat na te bakterie..
.urodzila sliczna córeczkę ale przy porodzie okazało się ,ze cos jest nie tak z mała bo zaczyna mieć problemy z oddychaniem..w rezultacie mała miala SEPSE ..zakazenie całego organizmu ,ktore zaczeło sie od ataku na płucka..z ktorych pojawiły sie krwawienia..na szczęscie byla w specjalistycznym szpitalu ,gdzie podali jej od razu antybiotyki i podłaczyli pod respirator..badania wyslali do Wawy aby sie upewnic czy dobry antybiotyk został podany..

..bylo ciezko ale wykaraskała sie z tego..obecnie mała Gabi ma 7 miesiecy i wszystko z nią ok..ale rzeczywiscie ta bakteria może być grozna dla malenstwa ,dlatego warto zadbać o to ,aby zrobili wam to badanie ..jesli jestescie w ciazy..

pozdrawiam kINIA

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Sunrise27

Post #3 Ocena: 0

2009-01-11 02:01:44 (16 lat temu)

Sunrise27

Kobieta

Z nami od: 11-01-2009

Witam wszystkich!!
Wlasnie szukalam wiecej informacji na temat tej paskudnej bakterii i natknelam sie na to forum. Chcialabym sie z wami podzielic moim doswiadczeniem z ta wlasnie bakteria. Moja coreczka urodzila sie przez cesarskie ciecie poniewaz dwa tygodnie przed porodem odwrocila se glowka do gory. GBS wykryto u mnie kilka tygodni przed porodem i poinformowano ze to nic strasznego w naszych czasach i ze podadza mi antybiotyk przed porodem a jesli bede miala cesarskie ciecie to nie istnieje mozliwosc zakazenia dziecka wiec koniecznosci kuracji antybiotykowej nie ma. Tak jak pisalam mala urodzila sie przez ciecie cesarskie (nie podano ani mi antybiotyku ani mojej corce )i po 48h wypisano nas do domu. Trzy tygodnie pozniej znalazlysmy sie w szpitalu gdzie stwierdzono ze mala zostala zakazona GBS i konieczna jest 10 dniowa kuracja antybiotykowa. Lezalysmy pelne 10 dni podawano nam penicyline po czym wypisano nas do domu zapewniajac ze bakteria zostala zabita. Teraz mala ma 6 tygodni i ponownie wrocilysmy do szpitala,tym razem z zapalenem opon mozgowych ktorych sprawca jest GBS.
Dziewczyny pozytywne na GBS pilnujcie tego i domagajcie sie antybiotykow nie wazne czy rodzicie same czy macie cesarke, bo ogladanie swego nowo narodzonego dziecka na szpitalnym lozku to istny horror!
Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za przyszle mamusie

Do góry stronyOffline

dominika-essex

Post #4 Ocena: 0

2009-01-11 09:46:05 (16 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Z nami od: 19-10-2007

Sunrise27 - strasznie mi przykro, mam nadzieje ze Twoja corcia szybko wroci do zdrowka.
Masz racje, cesarka nie chroni przed infekcja. Do infekcji moze dojsc przed porodem jesli odszedl czop lub wody lekko odchodza, lub poprzez badanie wewnetrzne w szpitalu.

Co do Polskich lekarzy to powiem tylko tyle, ze wiedz jeszcze mniej na temat GBS niz tu w UK. Dlatego tak malo informacji mozna znalezc na ten temat w Polskim jezyku. Poronienie ze wzgledu na GBS?? Przepraszam, ale eksperci, ktorzy sa odpowiedzialni za wykrycie tej bakteri wiedza, ze to niemozliwe. Lekarz widocznie nie wiedzial co powiedziec. Wiadomo, ze przyczyn poronien jest setki. To, ze podadza antybiotyki i pozbedziesz sie GBS przed zajsciem w ciazy nie chroni Cie przed tym, aby znow ta bakteria wrocila do organizmu. Predzej dieta ma duze znaczenie w tym przypadku a nie antybiotyki.

[ Ostatnio edytowany przez: dominika-essex 11-01-2009 09:49 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

malke

Post #5 Ocena: 0

2009-01-11 10:40:36 (16 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Cytat:

2009-01-11 02:01:44, Sunrise27 napisał(a):
Witam wszystkich!!
Wlasnie szukalam wiecej informacji na temat tej paskudnej bakterii i natknelam sie na to forum. Chcialabym sie z wami podzielic moim doswiadczeniem z ta wlasnie bakteria. Moja coreczka urodzila sie przez cesarskie ciecie poniewaz dwa tygodnie przed porodem odwrocila se glowka do gory. GBS wykryto u mnie kilka tygodni przed porodem i poinformowano ze to nic strasznego w naszych czasach i ze podadza mi antybiotyk przed porodem a jesli bede miala cesarskie ciecie to nie istnieje mozliwosc zakazenia dziecka wiec koniecznosci kuracji antybiotykowej nie ma. Tak jak pisalam mala urodzila sie przez ciecie cesarskie (nie podano ani mi antybiotyku ani mojej corce )i po 48h wypisano nas do domu. Trzy tygodnie pozniej znalazlysmy sie w szpitalu gdzie stwierdzono ze mala zostala zakazona GBS i konieczna jest 10 dniowa kuracja antybiotykowa. Lezalysmy pelne 10 dni podawano nam penicyline po czym wypisano nas do domu zapewniajac ze bakteria zostala zabita. Teraz mala ma 6 tygodni i ponownie wrocilysmy do szpitala,tym razem z zapalenem opon mozgowych ktorych sprawca jest GBS.
Dziewczyny pozytywne na GBS pilnujcie tego i domagajcie sie antybiotykow nie wazne czy rodzicie same czy macie cesarke, bo ogladanie swego nowo narodzonego dziecka na szpitalnym lozku to istny horror!
Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za przyszle mamusie
Cytat:

Jejku ale mnie nastraszyłaś!Oczywiście bardzo mi przykro z powodu Twojego dzidziusia i mam nadzieję że szybko z tego wyjdzie.
Czyli co jak bedzie konieczna cesarka to domagać sie antybiotyku przed czy dopiero po bo juz mam metlik w głowie?

Do góry stronyOffline

dominika-essex

Post #6 Ocena: 0

2009-01-11 11:05:35 (16 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Domagaj sie antybiotyku dla dziecka zaraz po porodzie. Jesli cesarka byla planowana.
Ale najlepiej zrob kolejny test w 37-38 tyg jesli wyjdzie negatywny bedziesz o wiele spokojniejsza o siebie i dziecko. Jesli bedzie nadal pozytywny wszystko pozostaje bez zmian. Podczas normalnego porodu zadaj antybiotykow zaraz po przyjezdzie do szpitala. Do szpitala wybierasz sie od razu jak myslisz, ze porod sie zaczal. Na kazdej stronie karty ciazy napisz GBS+ oraz na planie porodu, najlepiej czerwonym dlugopisem lub markerem. W planie porodu mozesz napisac wszystkie Twoje wymagania. Zrob pare kopi aby kazda polozna miala jedna (czasem trafisz na zmiane) jak i lekarz. Wtedy dasz im do zrozumienia, ze wiesz co Ci sie nalezy i jak maja sie Toba zajac.
Gdybys chciala moge Ci pomóc w napisaniu tego planu, moje gg to 5595.

Dla przypomnienia ( juz wczesniej zalaczylam to po polsku)
By pozbyc sie bakteri z ukladu pokarmowego oraz z pochwy.

1. Twice a day, with breakfast and dinner:
Acidophilus or pro-biotic supplement: 4 billion cells per dose
Echinacea: Two 350 mg (each) capsules
Garlic: Two 580 mg (each) capsules
Vitamin C: 500-2000 mg (0.5-2 grams), with 200 mg bioflavonoids
Grapefruit seed extract: 15 drops

2. Once per day for 3 days, once per week thereafter: Homeopathic Streptococcynum 200X

3. Once per day (until finished): Herbal-C suppositories, by Bezweken

4. Insert a peeled clove of garlic into your vagina every night for one week before the Group B Strep test. Cut little slits in the surface of the clove of garlic to allow the oils to escape.

Troche do poczytania :

1.

2.

3.

4.

5.

6.

[ Ostatnio edytowany przez: dominika-essex 11-01-2009 11:37 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

malke

Post #7 Ocena: 0

2009-01-11 11:26:53 (16 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Dziękuję Ci za cenne informacje.Zgłosze się do Ciebie napewno jak będę potrzebować pomocy w napisaniu planu.
Nie wiem gdzie mogę zrobić ten dodatkowy test pod koniec ciąży bo pewnie w szpitalu na życzenie nie robią.
Pytałam położną czy w zwiazku z paciorkowcem powinnam przyjechac do szpitala zaraz jak poczuje pierwsze bule ale ona na to że dopierpo jak skurcze będą co pieć minut:-(Dodam że moja położna to przełożona położnych w całym szpitalu wiec już sama nie wiem.
Obawiam sie że w braku wiedzy i wyobrazni personelu medycznego pójdzie cos nie tak:-(

Do góry stronyOffline

dominika-essex

Post #8 Ocena: 0

2009-01-11 11:42:21 (16 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Malke test mozesz zrobic sama w domu. Zamawiasz go tutaj...
Przysylaja Ci go z instrukcja jak go zrobic. Wysylasz probki razem z czekiem na 32 funty. Wynik przychodzi poczta a tez na twon numer komorkowy.

Polozna niech sobie mowi co chce, chodzi o to abys znala Swoje prawa. Wlasnie o to w tym wszystkim sie rozchodzi.

Tutaj jest strona z NHS, i do tych zasad musza sie stosowac w szpitalu.

NHS - gbs+

[ Ostatnio edytowany przez: dominika-essex 11-01-2009 11:46 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

DUNBIA

Post #9 Ocena: 0

2009-01-23 09:52:51 (16 lat temu)

DUNBIA

Kobieta

Z nami od: 08-09-2008

witam ja tez mam problem z ta bakteria,za 4 mieziace ja mam termin porodu i tez niewiem jak to sie potoczy mam zaznaczone w karcie alert strep b i nazwe antybiotyku który mam miec podany ja i dziecko przed porodem ale tez sie martwie co bedzie jak minie mi termin i nic niebedzie sie dziac czy mam zgłosic sie do szpitala jak zaczne miec bole to wiem ze mam jechac do szpitala ,tu w moim miescie sa takie głupie połozne ostatnio miałam infekcje pochwy to olała to i powiedziała zeby serkiem naturalnym myc nic mi niepomagało poszłam do swojego GP i dał mi krem,prawie miesiac chodziłam z ta infekcja a do szpitala jestem umuwiona na 6 marca dopiero naprwde nigdy wiecej niebede tu w irlandi w ciazy jak juz to w polsce pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Sunrise27

Post #10 Ocena: 0

2009-02-04 18:13:34 (16 lat temu)

Sunrise27

Kobieta

Z nami od: 11-01-2009

Hej!
Dominika-essex
Piszesz ze polscy lekarze wiedza nie wiele na temat GBS. Prawdopodobnie ogolnie nie duzo jeszcze wiadomo na ten temat . Ja jestem w Kanadzie i tak jak pisalam moja corka miala podwojny atak tej bakterii. Pierwszy raz GBS bylo tylko we krwi i antybiotykowa kuracja niestety nie sprostala tej bakterii, a przy drugim ataku GBS bylo juz i we krwi i w szpiku. Rozmawialam na ten temat z wieloma lekarzami i musze przyznac ze rowniez nie mieli mi za duzo do powiedzenia. Mowia ze niestety ale jeszcze wiele jest do odkrycia.
Piszesz rowniez ze istnieje mozliwosc zakazenia GBS przy cesarce jak odejda wody lub wypadnie czop sluzowy. Ja mialam zaplanowana cesarke wiec do akcji porodowej nie doszlo a mimo to mala zostala zakazona. Pytanie wiec jak do tego doszlo??? Nikt nie umie dzis mi na to odpowiedziec. Pocieszaja mnie tylko ze podwojny epizod GBS to naprawde rzadki przypadek a o trzecim jeszcze nie slyszano, wiec mam nadzieje ze moja corka ma juz za soba walke z tym paskudztwem.
Pozdrawiam serdecznie

[ Ostatnio edytowany przez: Sunrise27 04-02-2009 18:55 ]

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,