MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ciaza a GBS+ (paciorkowce grupy B)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 3 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Marti_

Post #1 Ocena: 0

2008-09-15 12:02:25 (17 lat temu)

Marti_

Z nami od: 14-11-2006

Dominika: Male sprostowanie. Badan krwi u dzidziusia nie mozna 'przyspieszyc' - trwaja 48-72 godziny poniewaz robi sie posiew krwi i tyle czasu potrzeba aby stwierdzic czy bakterie rosna na pozywce w laboratorium czy nie (ostateczne potwierdzenie to negatywny posiew po 5 dniach, ale jezeli w ciagu 2-3 dni nic nie urosnie to mozna zalozyc ze bedzie juz dobrze i dlatego nie trzyma sie dziecka w szpitalu tak dlugo). Wydaje mi sie ze podobnie jest w badaniach nosicielstwa u kobiet - robi sie posiew, a wiec potrzeba ok 2 dni aby bakterie urosly w laboratorium. W takim wypadku badanie w dniu porodu odpada. Teoretycznie moznaby zrobic badanie PCR (wykrywanie DNA bakterii), ale ze wzgledu na koszty i mala ilosc laboratoriow ktore je robia wynik tez by nie przyszedl po godzinie (badania PCR sa wysylane do wiekszych szpitali i trwa to tygodniami). Dlatego profilaktycznie leczy sie antybiotykami dzidziusie urodzone przez GBS+ mamy, ktore nie otrzymaly dozylnych antybiotykow wystarczajaco wczesnie przed porodem (minimum 2-4 godziny, zaleznie od szpitala) - szkoda dla dziecka znacznie mniejsza niz gdyby zostawic nieleczona sepse (wysoka smiertelnosc).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2008-09-15 22:46:06 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

dominika-essex

Post #3 Ocena: 0

2008-09-16 16:56:44 (17 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Z nami od: 19-10-2007

Cytat:

2008-09-15 12:02:25, Marti_ napisał(a):
Dlatego profilaktycznie leczy sie antybiotykami dzidziusie urodzone przez GBS+ mamy, ktore nie otrzymaly dozylnych antybiotykow wystarczajaco wczesnie przed porodem (minimum 2-4 godziny, zaleznie od szpitala) - szkoda dla dziecka znacznie mniejsza niz gdyby zostawic nieleczona sepse (wysoka smiertelnosc).

Ja mialam podane 2 dawki antybiotykow co 4 godziny przed porodem i dziecko nadal zostalo poddane kuracji antybiotykowej.
Dlatego, ze przekazanie GBS dziecku moze nastapic wczesniej niz zacznie sie porod. Badanie na GBS prywatnie trwa 24h.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

DUNBIA

Post #4 Ocena: 0

2008-09-19 09:44:44 (17 lat temu)

DUNBIA

Kobieta

Z nami od: 08-09-2008

własnie dowiedziałam sie ze jestem w 5 tym tygodniu ciazy i mam gbs strep b ,czy to prawda ze mi moze cos grozic w cczasie ciazy albo dziecku ,wszyscy mi muwio ze niepowinnam zachodzic w ciaze z ta bakteria ale stalo sie zanim sie dowiedzialam,niewiem co mam juz myslec ,czytalam ostatno ze mozna poronic,ide dopiero w poniedziałek do lekaza i niewiem czy mi cos powie na ten temat i czy mi da jakies leki ,bo chce to wyleczyc ,ale jesli dziecko jest juz zarazone tym dziadostwem to doktor mi powie ze tak jest .agnes

Do góry stronyOffline

dominika-essex

Post #5 Ocena: 0

2008-09-19 10:50:44 (17 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Z nami od: 19-10-2007

Cytat:

2008-09-19 09:44:44, DUNBIA napisał(a):
własnie dowiedziałam sie ze jestem w 5 tym tygodniu ciazy i mam gbs strep b ,czy to prawda ze mi moze cos grozic w cczasie ciazy albo dziecku ,wszyscy mi muwio ze niepowinnam zachodzic w ciaze z ta bakteria ale stalo sie zanim sie dowiedzialam,niewiem co mam juz myslec ,czytalam ostatno ze mozna poronic,ide dopiero w poniedziałek do lekaza i niewiem czy mi cos powie na ten temat i czy mi da jakies leki ,bo chce to wyleczyc ,ale jesli dziecko jest juz zarazone tym dziadostwem to doktor mi powie ze tak jest .agnes

Dunbia, nic sie nie martw. Ja zaszlam w pierwsza ciaze majac GBS i moja krolewna urodzila sie zdrowa, duza i w 38 tyg.
Kobiety z GBS zazwyczaj rodza troszke wczesniej (mam na mysli 38 i 39 tydzien). Z powodu GBS na pewno nie grodzi Ci poronienie.
Duzo ludzi nie ma kompletnie pojecia co to jest, a pewnie wiekszosc z nich tez mialo lub ma paciorkowce tego typu.
Glowa do gory!!
Razem z mezem staramy sie o nastepne malenstwo i wiem, ze GBS nie bedzie przeszkoda. Jedyne co Ci moge jeszcze napisac to Gratulacje :-]:-]:-] Bedziesz mama :-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

DUNBIA

Post #6 Ocena: 0

2008-09-21 10:29:43 (17 lat temu)

DUNBIA

Kobieta

bardzo dziekuje za slowa otuchy ,ale itak bede sie martwic do konca,bardzo dziekuje i pozdrawiam cie .:)

Do góry stronyOffline

DUNBIA

Post #7 Ocena: 0

2008-09-22 19:42:21 (17 lat temu)

DUNBIA

Kobieta

dominika ;mam pytanie byłam dzisiaj u lekarza znowu mam infekcje w pochwie ,a lekaz niedał mi nic stwierdzil ze po wymazie dopiero jak bedzie pewny ze ja mam cos mi przepisze,antybioty)w czwartek bedzie wynik ,ale ja sie maetwie ze cos bedzie zagrazac mojemu dziecku i cos mu sie stanie bardzo sie martwie boje sie ze cos sie stanie ,odpisz ,agnes

Do góry stronyOffline

Ninutka

Post #8 Ocena: 0

2008-10-25 19:52:36 (17 lat temu)

Ninutka

Kobieta

Z nami od: 25-10-2008

Witam wszystkie mamusie, obecne i te przyszle. Ja juz urodzilam moj sliczny skarb 4mce temu. przed porodem okazalo sie ze mam GBS ale moj lekarz mnie uspokajal ze w czasie porodu podadza mi antybiotyk i malenstwu nic nie bedzie grozic. niestety personel chyba nie wiedzial co robic kiedy im powiedzialam o GPS i w czasie akcji porodowej dostlam zastrzyk z antybiotykiem na jakies 2min przed urodzeniem malenstwa. no i spedzilismy w szpitalu 2tyg kiedy maly dostawal antybiotyk od 3doby zycia, na jakas infekcje... podobno. a o tym ze ma/mial posocznice noworodkowa dowiedzialam sie dopiero z karty informacyjnej po wyjsciu ze szpitala!!! nie wiem co bylo silniejsze, zlosc na lekarzy ze mnie nikt nie poinformowal czy poczucie ze moja kruszynka wlasnie stoczyla walke o zycie... naszczescie teraz jest zdrowy i bardzo dobrze sie rozwija ale juz nigdy nie zaufam slepo lekarzom

Do góry stronyOffline

Wronka123

Post #9 Ocena: 0

2008-11-18 22:05:28 (16 lat temu)

Wronka123

Kobieta

Z nami od: 18-11-2008

Hej!
Może już wiecie wszystko o GBS, może nie ale parę informacji może komuś się przyda.U mnie wykryto te bakterię dopiero jak zaczęłam krwawić w 7 tyg. ciąży.Powiedziano mi żebym się nie przejmowała aż do porodu.Niestety nikt się też nie pokwapił żeby ratować moją ciążę.Dziewczyny nie pytajcie się o nic lekarzy w GB bo oni nic nie wiedzą.W Polsce dowiedziałam się że przyczyną poronienia mogło być GBS i najczęściej jest.Dostałam antybiotyk dla siebie i dla męża.Bo nie wiem czy wiecie pomimo że nie jest to przenoszone drogą płciową to bierze się z układu pokarmowego i wszyscy z bliskiego otoczenia mogą to posiadać.Polski lekarz zabronił mi starania się o dziecko dopuki sie nie wyleczę,żeby nie doszło do następnego poronienia.Nie dajcie się nabrać na tą brytyjską grzeczność i żądajcie badań i opieki od lekarzy bo oni najpierw coś spaprzą a potem się uśmiechną i wydaje im się że wszystko jest ok.Pozdrawiam walczcie o siebie!

Do góry stronyOffline

malke

Post #10 Ocena: 0

2008-11-19 10:33:24 (16 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Wronka123 ale mnie nastraszylas.Mi powiedzieli w szpitalu ze GPS to nic powaznego.Dostaje sie antybiotyk przy porodzie i tyle.Jestem w 26 tyg.i jak narazie jest wszystko ok.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,