Str 9 z 12 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-04-08 09:21:57 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
midian25 | Post #2 Ocena: 0 2010-04-08 09:32:42 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Moja położna jakoś miała czas przeczytać mój birthplan,raptem jedna strona formatu a4,a nie jakiś tam poemat.
Ja sporządzałam birthplan razem z położną,miesiąc przed porodem.Na jednej z wizyt dostałam kartkę z wytycznymi,z poleceniem przeczytania i zastanowienia się nad różnymi opcjami znieczuleń,poszłam na wizytę,razem ustaliłysmy co i jak,połozna odpowiedziała na wszystkie moje pytania i wątpliwości. Birth plan potrzebny jest po to,zeby nie było zamieszania na sali porodowej,lepiej zawczasu ustalić wszystko,niż potem w emocjach podejmować nieprzemyslane decyzje. [ Ostatnio edytowany przez: midian25 08-04-2010 09:33 ] "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
Post #3 Ocena: 0 2010-04-08 09:44:02 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
midian25 | Post #4 Ocena: 0 2010-04-08 10:01:47 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Dostałam wydruk z kompa z różnymi wariantami dotyczącymi moich oczekiwań co do poszczególnej fazy porodu,miałam tylko zaznaczyć,co mi najbardziej odpowiada w poszczególnych fazach,potem razem z połozną rozmawiałyśmy na ten temat,a ona pisała komentarz pod każdym punktem i upomniała,żebym tylko nie zapomniała zabrać planu do szpitala.
I to było tyle.Położne mają gotowy schemat planu punkt po punkcie,samemu nie trzeba pisać.Przynajmniej ja tak miałam. [ Ostatnio edytowany przez: midian25 08-04-2010 10:03 ] "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
Post #5 Ocena: 0 2010-04-08 10:04:44 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
midian25 | Post #6 Ocena: 0 2010-04-08 10:05:17 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Sorki,nie wiem jak zrobić klikany-tu masz przykładowy birth plan-http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/labourandbirth/planningyourbabysbirth/samplebirthplans/
"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
dominika-essex | Post #7 Ocena: 0 2010-04-08 10:07:22 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-10-2007 Skąd: Basildon |
Polozna ma obowiazek zapoznac sie z Birth Planem jaki napiszesz, ogolnie to ona powinna wprowadzic cie w to jakie masz opcje itd.
Moj byl na 3 strony A4 i jakos znalazly czas na czytanie i dostosowanie sie. Co powinien zawierać plan porodu Główne informacje, które należy wziąć pod uwagę przy tworzeniu planu, to: * gdzie chciałabyś rodzić (w domu, szpitalu etc.); * w jaki sposób chciałabyś urodzić (w łóżku, w wodzie etc); * czy chciałabyś, by ktoś był obecny przy porodzie (mąż, partner, mama, przyjaciel) i czy przez cały jego czas lub tylko w jakimś konkretnym momencie; * w jakiej pozycji chciałabyś urodzić; * jakich środków znieczulających chciałabyś użyć . Pozostałe szczegóły mogą dotyczyć następujących kwestii: * czy w razie komplikacji bierzesz pod uwagę inne sposoby przyjścia na świat dziecka np. poprzez cesarskie cięcie; * kto powinien przeciąć pępowinę; * czy wolisz otrzymać zastrzyk przyspieszający wydalenie łożyska, czy chcesz by odbyło się to w sposób naturalny; * czy chciałabyś, by po porodzie dziecko było umieszczone na Twoim brzuchu; * czy zgadzasz się aby Twoje dziecko po urodzeniu otrzymało witaminę K * czy wolisz, by dziecko po porodzie było karmione piersią czy butelką; * czy masz zastrzeżenia do obecności przy porodzie studentów medycyny. |
midian25 | Post #8 Ocena: 0 2010-04-08 10:08:04 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
najlepiej jest punkt po punkcie wypisać najważniejsze rzeczy,krótko,konkrtenie i przejrzyście,bo porody są różne,przy jednych połozna miałaby czas książkę przeczytać,a przy innych musi odrazu brać się do roboty.
"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
Post #9 Ocena: 0 2010-04-08 10:38:03 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
slonecz | Post #10 Ocena: 0 2010-04-08 10:54:16 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
ola a masz swoj zeszyt ta ksiazeczke co wszytskie wizyty masz zapisywane? tam powinien byc "watek" o birth plan jestem pewna
![]() co to szyjki macicy to ja mialam raz mi polozna robila nic nie wskorala..potem maz ![]() ![]() |