MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czego unikać w obecności Brytyjczyków

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2015-05-11 16:56:21 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2015-05-11 17:09:41 (10 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2015-05-11 16:56:21, Tomalski napisał(a):
Jak chcesz dać Brytyjczykowi zabłysnąć wiedzą o Polsce, oto kilka tematów, które dają mu na to niewielką szansę:
Polscy lotnicy II WW, Kraków- tanie używki i ładne dziewczyny (sam może za bardzo nie wie, ale kumple byli), Lech Wałęsa że freedom i Polska juz nie jest rosyjska republika, sport- kilku piłkarzy, co gra w ich klubach, kiedyś jeszcze Pudzian czy Kubica, bo o Małyszu tutaj nie słyszał.

lotnicy owszem, znalem nawet kolesia, ktorego dziadek walczyl ramie w ramie z Polakami, wiec z nim gadka plynela latwo...
ale mozna im przypomniec, jak zjednoczone krolestwo bylo piesnia przyszlosci, a wyspy byly podzielone na ksiestewka, to w tym czasie Polska byla potega europejska, plus dosc popularna ostatnio odsiecz Wiednia...
pierwsza konstytucja czy budowniczy kolei w Peru (tak, to bylo osiagniecia na skale swiatowa) lub niesmertelny Pulawski z Kosciuszko...
tych znaja wszyscy, no przynajmniej ja znam :-]

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2015-05-11 17:15:23 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2015-05-11 17:20:29 (10 lat temu)

clockwork_orange

e, to zalezy - ostatnio mowilem jednemu, ze Polacy panikuja na forach a'propos wyjscia Uk z EU, byl zdziwiony kwota do zaplaty za obywatelstwo, co skonkludowalismy zarobkiem dla budzetu :E

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2015-05-11 17:24:38 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2015-05-11 18:36:56 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2015-05-11 18:45:33 (10 lat temu)

clockwork_orange

czyzby? http://www.tvp.info/19642387/polski-ksiaze-wyzywa-na-pojedynek-lidera-brytyjskich-nacjonalistow-farage-odpowiedzial

Anglicy sa dumni, ale nie tylko oni tu mieszkaja przeciez...

Do góry stronyOffline

franio11

Post #8 Ocena: 0

2015-05-11 18:58:45 (10 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

Cytat:

2015-05-11 14:06:25, gosiaa89 napisał(a):
Cytat:

2015-05-11 11:11:15, Richmond napisał(a):
Teksty o tym, ze ktos mowi dobrze po angielsku, a jest krotko w UK, jest dla mnie obrazliwy. Oni mysla, ze komplementuja dobra znajomosc angielskiego, tak jakby nie dalo sie go nauczyc poza ich krajem.

Podpisuje sie rekami i nogami. U mnie zazwyczaj jest pytanie skad ten akcent, a przy odpowiedzi, ze z Polski - "oh, your english is so good!". Rozumiem, ze maja dobre intencje, ale ucze sie ich jezyka od 20 lat...

Dla kogoś kto jest tu 10 Lat i mówi plynnie po Ang. stwierdzenie "o mowisz dobrze po ang.," to jak powiedzenie do łosia o jesteś łosiem i masz poroże. To jak w mordę strzelił. i zgadzam sie z tym.

Ja nie jestem tutaj tak długo i jak mi mówią ze dobrze mówię po angielski to mnie to np. wkurw...a.
zwykle pytają gdzie się uczyłem. W robocie odpowiadam:
stara wersja ze w w szkole w PL znaczy na studiach Univ. i sie kończyła romzowa.
druga wersja grana teraz to mowię ze sie nauczyłem w UK i jestem tu kilka lat. wtedy są zadowoleni, kiwają głowami pomrukują i ciągną rozmowę. Co tez nie jest fajne bo az czuć ich myśli ze "o nauczyl sie u nas w pracy, od nas, tyle mu ten kraj juz dał". - cos w tym stylu.
zauwazylem ze druga wersja prowadzi do dalszej konwersacji i jakiś uśmiechów. gdzi epierwsza to wywyższanie sie w ich oczach.

co robić?
Najlepiej sie zgadzać z nimi we wszystkim, i tyle. nie gadac o historii naszego kraju, bo ich to gówno obchodzi. A temat numer 3 z nowo poznanym brytyjczykiem to zawsze cie zapyta co jecie w PL czyli kulinaria wiec warto sie przygotować.
A jak zapytaj apierwsi wprost co myslisz na jakiś temat trzeba ocenic goscia co chce uslyszeć, lub odwrócic kota ogone i powiedziec ze nie masz zdania i co on mysli a potem sie z nim zgodzić:) (najlepiej powiedziec ze nie masz wykształcenia aby dyskutowac na tak skomplikowane tematy i czy ci emoze "oświecić"- wtedy bedzie piał z zachwytu)- ale to zależy z kim sie gada.
to działa do póki sie pamięta o tym, a nie uskutecznia swoje (polskie) teorie.

Angole to brudasy, wszędzie mają brudno. Dużo gadają o czystości a sami to brudasy.

Nie jesteśmy w gościach, jak ktoś napisał, tylko walczyliśmy o ten kraj wiec powinien być nasz :D

Problem z angolami jest taki ze oni sie zawsze z tobą zgadzają jak nie wiedzą o czym mówisz, alo abyś skończył i nie chcą wchodzić w zwadę jak maja inne zdanie. wiec łatwo jest sie dać podpuścić, a potem i tak nie zostawia na tobie suchej nitki.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2015-05-11 19:09:26 (10 lat temu)

clockwork_orange

cos w tym jest...

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #10 Ocena: 0

2015-05-11 19:39:24 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

franio... zalewasz alb im... liżesz, nie raz się sprzeciwiasz... Teraz, w czasie wyborów przyszło mi na myśl, że może ćwiczysz do następnych wyborów?

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,