|
|
---|---|
martanestorowsk | Post #1 Ocena: 0 2007-10-16 17:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2007 Skąd: Droitwich |
Czesc!!potrzebuję odpowiedzi na powyzsze pytanko.kolezanka byla zatrudniona przez agencję,pracowała w drukarni.kiedy dowiedzieli się ze jest w ciazy to ja zwolnili?czy to zgodne z prawem??
|
Post #2 Ocena: 0 2007-10-16 18:00 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2007-10-16 18:15 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Netta6 | Post #4 Ocena: 0 2007-10-17 12:52 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Mnie się wydaje, że chodzi tu jednak o szkodliwe substancjie. Mam znająmą która pracuje w Polsce w drukarni i kobiety w ciąży nie mogą pracować w miejscu gdzie jest styczność z farbami drukarkimi (opary itp.) Przenoszone są na inne stanowiska bo taka praca jest szkodliwa dla dziecka w szczególności w pierwszym trymestrze ciąży.
|
martanestorowsk | Post #5 Ocena: 0 2007-10-17 18:13 (18 lat temu) |
jako powod zwolnienia podali,ze nie przychodzi do pracy.wydaje mi sie,ze agencja powinna jej znalezc inne miejsce pracy a ona biedna stwierdzila,ze ma dosyc anglii i wraca do Polski do rodziny
![]() |
|
|
frelcia | Post #6 Ocena: 0 2007-10-19 14:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: ~Skelmersdale~ |
I bardzo dobrze Ci sie wydaje, a tak na marginesie:
Wszyscy pracodawcy maja obowiazek zapewnienia bezpiecznego i przyjazdnego srodowiska do pracy, z dodatkowymi zabezpieczeniami dla ciezarnych pracownic. Dlatego tez lepiej jest poinformowac pracodawce tak wczesnie jak to jest mozliwe o fakcie ciazy. Po otrzymaniu informacji, iz pracownica jest w ciazy pracodawca musi przeprowadzic Ocene Niebezpieczenstwa (Risk Assessment). Musi on dokonac oceny zaistnienia mozliwych niebezpieczenstw dla ciezarnej kobiety i jej dziecka. Niebezpieczenstwa te moga byc spowodowane: * Podnoszeniem i przenoszeniem ciezkich przedmiotow * Stanie lub tez siedzenie przez dlugi okres czasu * Wystawienie na dzialanie toksycznych substancji * Dlugie godziny czasu pracy Pracodawca musi albo usunac tez niebezpieczenstwa lub tez ochrone kobiety i jej dziecka przed narazeniem sie na powyzsze (np. moze zaproponowac inna bardziej wygodna, pasujaca prace/stanowisko). Jesli jedank zadno z ww. nie jest mozliwe pracodawca musi zawiesic kobiete w obowiazkach pracy jednak nie ma prawa przestac jej w pelni placic. Pracodawca nie wywiazuje sie z prawnego obowiazku ochrony kobiety ciezanej i kontynuowac jej place. Zródlo Pozdrawiam ![]() |
martanestorowsk | Post #7 Ocena: 0 2007-10-20 20:30 (18 lat temu) |
dziekuje za zrodlo.pozdrawiam
|
|