MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Tax Credit a żona i dzieci w Polsce

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MarioBlack

Post #1 Ocena: 0

2007-10-08 14:43 (18 lat temu)

MarioBlack

Z nami od: 08-10-2007

Witam. Jakieś 3 tyg. temu wysłałem wniosek o WTC. wpisałem w nim zgodnie z prawdą że mam żonę która przebywa aktualnie z dziećmi w Polsce, a usłyszałem niedawno że w takiej sytuacji mogę nie uzyskać WTC. Jeżeli chodzi o zarobki to się kwalifikuję. Czy ktoś może mnie poinformować jak to wygląda w takiej sytuacji?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

frelcia

Post #2 Ocena: 0

2007-10-11 21:56 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Temat byl juz poruszany!!!

Ale odpowiem Ci:

Spokojnie poczekaj a na pewno dostaniesz, tylko jednego nie pamietam dokladnie (musze sprawdzic w IR) chyba zapytaja Ci sie o dochody twojej zony w PL.

Pozdrawiam
:-)

Do góry stronyOffline

alabasterek

Post #3 Ocena: 0

2007-10-24 21:11 (18 lat temu)

alabasterek

Z nami od: 24-10-2007

kurcze ja w podobnej sytuacji jestem. prosze o wiecej rad bo moj maz w angli pracuje a ja jestem z synkiem w polsce na bezpł.zas.wychow. odesłali mu papiery bo niby nie wpisal mojego NIN, no ale skad ja go mam do djabla wziasc jak nie pracuje w anglii tylko jestem w polsce ??? co ty na to?

Do góry stronyOffline

Beatka35

Post #4 Ocena: 0

2007-10-24 21:54 (18 lat temu)

Beatka35

Kobieta

Z nami od: 07-09-2007

Witam. Jakis czas temu bylam w podobnej sytuacji. Moj maz pracowal w UK, a ja z dziecmi bylam w Polsce. Zlozyl papiery o WTC i za jakis czas dostalam do Polski list z prosba o wypelnienie zalaczonej aplikacji. Byla to aplikacja o nadanie numeru NIN. Oczywiscie odeslalam i po miesiacu otrzymalam decyzje o nadaniu numeru NIN. Ponoc jest to dziwne, ale ja juz w Polsce mialam NIN. Od lipca jestesmy juz razem w UK i po moim przyjezdzie zglosilam tylko zmiane adresu na angielski i otrzymalam karte z NIN-em. Cale te formalnosci troche spowolnily przyznanie WTC, ale sie oplacalo, bo nie musze juz rozpoczynac procedury zwiazanej z NIN-em. Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2007-10-24 21:59 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Beatka35

Post #6 Ocena: 0

2007-10-24 22:14 (18 lat temu)

Beatka35

Kobieta

Z nami od: 07-09-2007

Ja nie bylam na zadnej rozmowie w sprawie NIN-u. Moj maz od poczatku podawal prawdziwe informacje, ze jestem z dziecmi w Polsce i korespondencja z angielskiego urzedu przychodzila na moj adres domowy w Polsce. Jak widac nie ma tu szablonowego podejscia, raczej jest to indywidualne rozpatrywanie kazdej sprawy.

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #7 Ocena: 0

2007-10-25 00:15 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Cytat:

2007-10-24 21:59, Mazury napisał(a):
Moje rady, jako praktyka:
...
4. Jesli maz albo zona jest w Polsce to nie nalezy podawac go na podaniu o tax credit. 'Partner' w znaczeniu TC znaczy osoba, z ktora uprawiasz seks pod jednym adresem na terenie Zjednoczonego Krolestwa. Takze w przypadku rozlaczonych rodzin (dotyczy to rowniez dzieci w Polsce) trzeba skladac podanie tzw. pojedyncze.
5. W przypadku podania danych zony/malzonka bedacego/ej w Polsce na aplikacji o TC nalezy sie z tego wycofac...Niektorzy wprawdzie KOMBINUJAtak albo siak JAK NA POLAKA PRZYSTAŁO, sprowadzajac partnerow na wywiad numeru Inszurance, by pozniej gdy przyjdzie im oddac kilka tysiecy zasilku, ktory im nie przyslugiwal RŻNĄ GŁUPA: BO JA NIE WIEDZIALEM...

Piszac takie wypociny, sam pokazujesz jak Polak kombinuje.

Partner, to równiez zona, lub tez osoba z która jestes w zwiazku i wcale nie musi przebywac w UK.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2007-11-05 13:25 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #9 Ocena: 0

2007-11-05 15:21 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Cytat:

2007-10-24 21:59, Mazury napisał(a):
Moje rady, jako praktyka:
...
5. W przypadku podania danych zony/malzonka bedacego/ej w Polsce na aplikacji o TC nalezy sie z tego wycofac,...

Konrad Ja ta wypowiedz rozumiem nastepujaco:
Masz meza/zone w Polsce i skladasz aplikacje o TC (pamietaj a wiem, ze i Ty to wiesz, TC to lacznie WTC i CTC.

Podajesz im (jak mówisz), ze nie posiadasz partnera (co jest klamstwem, bo On/a jest w PL)

Aplikacja sie rozwija, dostajesz wysoka sume i teraz nadchodzi czas gdzie okazuje sie, ze jakims cudem zona/maz przyjezdza do ciebie a IR pyta sie lub sprawdza w inny sposób np. date Twojego slubu.

Okazuje sie, ze dawno przed aplikacja byliscie w zwiazku, ale Ty podales w aplikacji, ze nie masz partnera.

I co teraz????

Oddajemy pieniazki a przy odrobinie szczescia nieplacimy kary, wiecej okazuje sie jeszcze, ze maz/zona pobierali zasilek w Pl i teraz tutaj TC, i wpadles!!!

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #10 Ocena: 0

2007-11-05 15:33 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Cytat:

2007-11-05 13:25, Mazury napisał(a):
Get real Felcia.
Pierwsze pytanie, jakie zadaje Ci urzędnik gdy starasz się uzyskać Tax Credit: 'Do you have a partner?'
Drugie pytanie: 'Are you and you partner usually live in the UK'?
Odpowiedź na 2 pyt. musi być twierdząca w przypadku pary.
Czyli podtrzymuję moją opinię, że obie osoby w związku powinny mieszkać w UK, by LEGALNIE pobierać ten zasiłek.

Po pierwsze Frelcia;-);-):-D

Tutaj chwyciles Mnie za slowa. Tak napisalam, poniewaz tak zrozumialam Twoja wypowiedz.

Ale sami wiemy zeby dostac CHTC maz/zona z dzieckiem musi byc w UK

Wiem, ze to ta sama aplikacja, ale sprawa wyglada inaczej jesli staramy sie o WTC tylko.

I tu mozemy podac, ze mamy partnera i On/a jest w PL - to w niczym nie przeszkadza, WTC jest przyznawana na:
• you are a single person, or

• you are a couple living together, and

• you are in paid work (including working as a self-employed person) for the required number of hours.

Wiec odpowiedz na drugie pytanie moze byc przeczaca, co niedyskfalifikuje Cie od uzyskanie WTC.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,