|
---|---|
czyja | Post #1 Ocena: 0 2007-09-12 17:31 (18 lat temu) |
Z nami od: 08-08-2007 Skąd: liverpool |
moj znajomy pracuje na samozatrudnieniu (jesli mozna to tak nazwac). Jest podwykonawca w firmie remontowej, ktorej wlascicielem jest typowy Polak-dorobkiewicz, ktory to zaporponowal mu przejscie na samozatrudnienie. Problem polega na tym, ze teraz jego zarobki diametralnie zmalaly, nie dostaje zadnego potwierdzenia za wykonana prace i nie wie w jaki sposob ma sie rozliczac. Czy ktos moglby mi wyjasnic zasady dzialania self-employer?? Bardzo prosze o pomoc. Szukalam na forum, ale bez skutku. Jesli trzeba to podam wiecej informacji. Pozdrawiam.
|
anielka | Post #2 Ocena: 0 2007-09-12 18:00 (18 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
No hej
Jak jest samozatrudniony to znaczy ze ma tak jakby firme jednoosobowa.Jest szefem sam sobie i pracuje jako podwykonawca.Na koniec roku sam rozlicza sobie podatek i skladke na ubezpieczenie.W ciagu roku podatkowego placi 2,10 tygodniowo na ubezpieczenie a przy rocznym rozliczeniu placi reszte(no chyba ze nie przekroczy ok.5000£rocznie dochodu bo taka jest kwota wolna od podatku). Twoj kolega powinien wystawiac Invoice(rachunki)i otrzymywac od osoby ktora go wynajela miesieczny statement na krorym bedzie napisane ile zarobil brutto ile odciagnieto mu podatku itp. W tym roku od kwietnia zmienily sie zasady rozliczania podwykonawcow i zleceniodawca ma obowiazek odprowadzac co miesiac podatek za samozatrudnionego w wysokosci 20 lub 30%(decyduje o tym IR). Niech kolega zbiera statementy zeby wiedzial na koniec roku ile juz podatku zostalo za niego odprowadzone.A potem albo doplaci albo bedzie mial zwrot. No chyba ze poprostu szef go nigdzie nie zglosil i kolega robi na czarno. Niech tez zbiera wszystkie rachunki zwiazane z praca typu.narzedzia,materialy,paliwo,bilety parkingowe itp.to bedzie mial koszty prowadzenia dzialalnosci. Troche mi wyszlo maslo maslane ale ciezko to tak opisac. Pozdrawiam |
czyja | Post #3 Ocena: 0 2007-09-12 19:06 (18 lat temu) |
I tu zaczynaja sie schody, bo on nie wystawia zadnych rachunkow, a jego pracodawca nie daje mu zadnych statements. Wyglada na to, ze to szef ma wszystkie rachunki a oni wykonuja tylko zlecenie (jesli to zgodne z przepisami). Zatrudniony jest legalnie, posiada NIN i UTR. Ostatnio dostal rachunek z National Insurance Contributions Office na kwote 13,20 (nie rozumiem do konca dlaczego). Suma sumarum: skoro nie wystawia zadnych rachunkow, nie dostaje statement od swojego pracodawcy to jak ma sie potem rozliczyc?
Dzieki za ogolny zarys sprawy, jesli mozesz jeszcze mi pomoc bylabym bardzo wdzieczna. |
anielka | Post #4 Ocena: 0 2007-09-12 19:13 (18 lat temu) |
To ze posiada NIN i UTR to nie znaczy ze jest zatrudniony legalnie.Jak nie wystawia rachunkow to wg mnie na 99% pracuje na czarno i szef nie zglosil go jako podwykonawca.
A to co dostal do placenia to zapewne ubezpieczenie za okres krotrzy niz 3m-ce(widocznie od niedawna jest samozatrudniony).W nastepnym kwartale napewno dostanie juz pelna kwote tzn.ok.28£. |
czyja | Post #5 Ocena: 0 2007-09-12 19:24 (18 lat temu) |
a jak sprawdzic to czy jest zatrudniony legalnie czy nie?? jego zarobki od przejscia na samozatrudnienie sa znacznie nizsze a pracodawca tlumaczy sie wlasnie podatkiem jaki musi odprowadzac. z drugiej strony skoro dostal ta kwote do zaplaty to wyglada na to ze jest w jakims rejestrze self-employer. troche to trudne dla mnie.
|
|
|
anielka | Post #6 Ocena: 0 2007-09-12 19:39 (18 lat temu) |
To ze dostal NI do placenia to spowodowane jest tym ze sie zarejestrowal jako samozatrudniony i czy pracuje czy nie ta skladka zawsze bedzie przychodzila do czasu kiedy nie zamknie dzialalnosci. Jesli zas chodzi o kwestie legalnosci zatrudnienia to nie myl pojec -legalnie zatrudniony to taki ktory pracuje na etacie a on ma swoja firme i jest jako podwykonawca.
Niech kolega pogada z szefem i spyta sie o statmenty i invoisy.Ja mysle ze on robi go w balona i podatkow zadnych nie odprowadza.No chyba ze szef ma jakiegos trefnego ksiegowego-samouka ktory nie zna nowych przepisow i robi wszytstko na slowo. Swoja droga ja spotykam sie z masa polakow ktorzy nie maja zielonego pojecia o nowych zasadach jakie weszly od kwietnia i dalej prowadza papiery po staremy.Az strach sie bac jak minie pol roku od wejscia zmian (tj.listopad) przez ktore IR dal ludzia czas na nauke a potem zaczna sie kontrole.A tu chodzi o takie pieniadze ze mysle iz beda biegac ostro Pozdrawiam |
czyja | Post #7 Ocena: 0 2007-09-12 19:58 (18 lat temu) |
Dzieki za wszystkie informacje. Przekaze wszystko koledze. Jesli bede potrzebowac jeszcze porady to sie odezwe. Pozdrawiam.
![]() |
anielka | Post #8 Ocena: 0 2007-09-12 20:31 (18 lat temu) |
Nie ma problemu.
Z tego co wiem to podwykonawca sam tez moze zadzwonic do IR do komorki gdzie sprawdza sie podwykonawcow i sprawdzic czy jest "sprawdzony"przez swojego szefa.Potrzebowac tylko bedzie wszystkie dane firmy dla ktorej pracuje.Jak chcesz to moge podac nr.ale ja pisze z Londynu i nie wiem czy to jest nr.dla calej UK Pozdrawiam |
Post #9 Ocena: 0 2007-09-12 22:02 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
czyja | Post #10 Ocena: 0 2007-09-13 15:27 (18 lat temu) |
Dzieki za wszystkie informacje. Mam tylko jedno wazne pytanie (caly czas dotyczy to mojego kolegi). Jego pracodawca potraca z jego wyplaty 20% podatku mimo, ze nie zna jego UTR. Czy to oznacza, ze pracuje na czarno??
|