jasti
|
|
---|---|
jasti | Post #1 Ocena: 0 2007-08-22 11:16 (18 lat temu) |
Z nami od: 21-08-2007 Skąd: Polska |
hej jestem w angli trochę ponad rok i dostałam właśnie status rezydenta uk ale nie wiem jakie mam dokładnie prawa i obowiązki czy ktoś moze mi dokładnie napisać lub podać polską stronę gdzie znajdę dokładne infirmacje o tym dzięki
![]() jasti
|
frelcia | Post #2 Ocena: 0 2007-08-22 22:49 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: ~Skelmersdale~ |
REGISTRATION CERTIFICATE EEA1
Obywatele krajów, które stały się członkami Unii Europejskiej po 1-szym maja 2004 mają prawo do starania się o tzw. rezydenturę tymczasową UK- registration certificate, który obecnie przyznawany jest bezterminowo. Czym jest owa rezydentura? Jak stwierdza Home Office jest on potwierdzeniem prawa do przebywania na obszarze Zjednoczonego Królestwa zgodnie z prawem Unii Europejskiej w odniesieniu do krajów, które po 1-szym maja 2004 stały się członkami EU. Chciałbym wyjaśnić, iż jak poinformował mnie jeden z pracowników Home Office, definicję residence permit należy traktować dosłownie nawet, jeśli wydawać się ona może niejasna i lapidarna. Jest to potwierdzenie już istniejącego prawa. Dodatkowo, jak poinformował mnie inny pracownik Home Office, oprócz formalno - urzędowego charakteru, registration certificate może mieć bardzo istotne znaczenie w przypadku osób wchodzących w zależności finansowe takie jak: kupno mieszkania, domu, pożyczki, inwestycje, itp. Komu przysługuje residence permit, a komu nie? Home Office dość ściśle określił zasady przyznawania prawa rezydenta tymczasowego. Osoby ubiegające się o taki status muszą wykazać, iż ich pobyt w Wielkiej Brytanii nie jest tylko krótkim pobytem czasowym, można rzec 'turystycznym wypadem', ale że spełniają określone wymogi w zakresie zatrudnienia, samozatrudnienia, bądź samowystarczakności finansowej. Koniecznym jest udokumentowanie swojego statusu zatrudnienia poprzez dostarczenie odpowiednich dokumentów. Osoby nie posiadające pracy, bądź będące w trakcie szukania pracy powinny liczyć się z odrzuceniem ich wniosku o status rezydenta tymczasowego. Ponadto, ważnym aspektem jest okres przebywania na terenie Zjednoczonego Królestwa. Osoby przebywające krócej, niż 12 miesięcy lub nie mogące wykazać przynajmniej 12-miesięcznego zaangażowania w legalną pracę nie mogą się starać o temporary residence permit, tak jak i osoby nie pracujące, i jednocześnie nie będące w stanie utrzymać się bez korzystania z państwowych środków socjalnych. The residence permit is proof of your identity and status. It is a small blue card with your photo, which confirms that you are exercising your European rights of residence in the U.K. EU residence permits are to be issued to EEA nationals who are workers normally in employment, self-employment and business people. The family members will have their passports stamped confirming their connection with the EEA national. The residence permit is valid for 5 years though it can be granted for less. After 4 years you may apply for settlement. Pozdrawiam ![]() |
|