MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski samochód w uk- tax

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2007-08-16 09:37 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dziekuje za pozdrowienia.
Zapoznalam sie z przepisami i podaje innym link do nich. A co kto zrobi to jego sprawa. Jesli wedlug Ciebie strony rzadowe powielaja bledne informacje to zglos to do nich, albo podaj inny przepis, ktory mowi inaczej i jest wedlug Ciebie sluszny. Mozesz rowniez napisac o interpretacje do DVLA czy innego urzedu i podzielic sie z nia na forum.
Tak naprawde to nawet policja dokladnie nie wie jakie sa przepisy i jak powinni sie zachowac.

P.S. Ja nikomu nie bede nic udowadniac, bo ja samochodem na polskich rejestracjach nie jezdze.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

winni77

Post #2 Ocena: 0

2008-03-06 13:54:02 (17 lat temu)

winni77

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2005

Troszke odkopie temat. Pytanie - dlaczego po pol roku musimy przerejestrowac auto? O co dokladnie chodzi? Mnie sie wydaje, ze glownie o to, zeby placic podatego drogowy. Jesli mam racje, to czy nie wystarczy tylko zarejestrowac auto w dvla (?) i zaplacic podatek? Nam zaoszczedziloby to mase klopotow i wydatkow, a oni dostawaliby kase. Z reszta spotkalem sie z opinia, ze mozna tak zrobic (Slowaka).
Death does not separate people, but lack of love.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3 Ocena: 0

2008-03-06 15:48:11 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Jest dokładnie tak jak piszesz, trzeba zarejestrować auto (w dvla, a jakże). Aby to zrobić pojazd musi spełniać wszystkie wymagania techniczne i inne, a potwierdzeniem rejestracji jest dowód rejestracyjny i 2 tablice.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #4 Ocena: 0

2011-07-31 11:23:15 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2011-07-31 11:33:23 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nic się nie zmieniło.
do puki nie jest rezydentem, to znaczy nie pracuje, nie płaci tu podatku, czyli jest jak by patrzeć turystą, moze jeździć przez 6 miesiecy w roku.

Aha, na PolishBikers, 2 tygodnie temu chłopakowi policja zabrała samochód na polskich blachach.
http://www.polishbikers.com/showthread.php?t=10293

"Dzisiaj jechalem z kumplem jego autem(ja bylem pasazerem).jechalismy zarejestrowac dziecko bo mu sie urodzilow drodze powrotnej psy nas zatrzymamy i zapytali go czy jest residentem,a on ze tak,wiec oni chca zobaczyc Angielski insurance????on ze ma Polski itd.na konie zaje...i mu fure na parking i ma 7 dni na odbiorMusimy mu pokazac angielki insurance,wiec jak kupimy to na drugi dzien mozna skasowac a siano oni oddadza???czy macie jakies inne pomysly???bo w sumie zawiele tu zrobic nie pojdziedzieki "

ktoś inny napisał:

"Ja mialem taka sytaucje. Chcialem zarejestrowac passata, wykupilem ubezp na VIN niestety nie było fizycznej mozliwosci wyrobienia sie w czasie 28 dni aby cala procedure przebrnąć. Ubezp sie skonczyło czekalem trzy miesiace na zwrot. Oddali ok 150 funtów mniej, postanowiłem wywieźć auto do PL. Oczywiscie dwa tyg po tym jak auto było w UK za szyba znalazlem zółta kartke ze jezeli jestem rezydentem musze ubezp i wykupic road tax. Wykupiłem bilet zarezerwowałem urlop i... na tydzien przed wyjazdem chcieli mi zajumac fure. Wyrwany zamek, stacyjka, przeszabrowany bagaznik. Za 300 funtów udało mi sie zrobic stacyjke i zamek w drzwiach. Dojechałem do PL odpalająć srubokretem. Ciesze sie ze juz nie musze sie martwic. "

Wg mnie niech swój samochód sprzeda w polsce, a za tą samą kase kupi tutaj w lepszym stanie bo tu są tańsze samochody.
A z tego co się orientuje w polsce nie można zarejestrować pojazdu ponownie! bo prawo tego nie przewiduje.
tak że eksport jest permanentny.
Dodatkowo będzie musiał pozmieniać, światła i licznik, przejść badanie techniczne.
nie wiem czy opłaca się kochać az tak tą kupe złomu :))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #6 Ocena: 0

2012-06-17 10:34:32 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mlody_leszczyk

Post #7 Ocena: 0

2012-06-17 10:41:04 (13 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Cytat:

2012-06-17 10:34:32, DarkMark napisał(a):
Witam,jestem nowy,dopisze cos ze swoich doswiadczen.
Bylem w Irlandii dwa razy i dwa razy polskim samochodem. Przez pierwszy okres ok 9 mies udalo mi sie przejezdzic bez kontroli. Za drugim razem, juz w kryzysie, zapukala do drzwi domu w ktorym mieszkalem i pod ktorym stalo moje auto nie policja a inspektorzy urzedu podatkowego. W krotkiej rozmowie i po uzyskaniu informacji,ze jestem tam rezydentem dali mi 2 opcje,albo rejestruje auto w IRL,albo wypad z baru. Dali mi na to tydzien. Zagrozili,ze jesli auto dalej tu będzie to zaplace 1200 euro kary i dalej bede musial je zrejestrowac lub wywiezc.
Auto oczywiscie wywiozlem do Polski a w Irlandi do pracy dojezdzalem na starym rowerze w deszczu i ciasnocie uliczek.
Po 6 miesiacach wyjechalem z Irlandii z powodu kryzysu.

To skoro te Irlandzkie uliczki takie ciasne dla roweru, to tak zapytam jakim samochodem ty się tam poruszałeś skoro wcześniej nie stanowiło to problemu.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-06-17 11:12:02 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2012-06-17 11:18:58 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nie wiem jak w Irlandii, ale w Londynie za jazdę po chodniku rowerem dostaniesz mandat.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #10 Ocena: 0

2012-06-17 11:44:51 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona