|
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
Gucior | Post #1 Ocena: 0 2007-07-09 18:52 (18 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Luton |
Witam Polonio Pakistanskiego miasta Luton!Mam male pytanko czy ktos wie jak wyglada sytuacja z rozwiazaniem kontraktu??Bo chce odejsc z mojej pracy ale nie wiem jak wyglada forma wypowiedzenia kontraktu i czy moge odejsc z dnia na dzien?:-Y
Més que un club
|
_Steve_ | Post #2 Ocena: 0 2007-07-09 18:55 (18 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: Luton |
A tak profilaktycznie zapytam - nie masz tego zapisanego w kontrakcie?
|
Gucior | Post #3 Ocena: 0 2007-07-09 20:59 (18 lat temu) |
taaaa mam ze musze dac mu pisemne wypowiedzenie z tygodniowym wyprzedzeniem!ale chce odejsc jak znajde nowa prace i nie chce byc dlugo bez pracy wiec czy wie ktos jak wyglada ta forma wypowiedzenia?i czy grozi mi cos za opuszczenie miejsca pracy bez wypowiedzenia??
Més que un club
|
AndrzejW | Post #4 Ocena: 0 2007-07-09 21:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Każdy pracodawca poprosi cię o referencje z poprzedniej pracy (nawet jak już się dogadasz na nowe stanowisko).
Jeśli masz tygodniowy okres wypowiedzenia to myślisz, że nowy parcodawca nie poczeka? |
Gucior | Post #5 Ocena: 0 2007-07-09 22:33 (18 lat temu) |
nie mam zamiaru ryzykowac!w nosie mam referencje bo ich nie potrzebuje rzecz w tym czy groza mi jakiekolwiek inne konsekwencje nie wywiazania sie z warunkow kontraktu?
Més que un club
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2007-07-09 22:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Pracodawca nie bedzie Ci robil problemu z poczekaniem na Ciebie. Okres wypowiedzenia jest naturalna rzecza, a tygodniowy jest w ogole bardzo krotki i nie ma co kombinowac. Znajdujesz nowa prace, mowisz, ze masz okres wypowiedzenia tydzien, podpisujesz umowe z nowym pracodawca/umawiasz sie kiedy zaczniesz, rezygnujesz w obecnej pracy i po sprawie.
Mozesz uwazac, ze referencje nie sa Ci potrzebne, ale nowy pracodawca moze miec inne zdanie. Zakladam, ze oczekujesz od swojego pracodawcy by gral fair i przestrzegal pewnych zasad jak i tego co masz w umowie o prace. Prawcodawca oczekuje tego samego od Ciebie. Carpe diem.
|
no_wayy | Post #7 Ocena: 0 2007-07-09 23:12 (18 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2007 Skąd: Sheffield |
O referencje od poprzedniego pracodawcy zawsze proszą i nie chodzi o jakiś list jaki to jesteś extra i cool tylko zazwyczaj o kontakt z osobą (Twoim przełożonym).
Po co? Bo jeśli firma jest poważna to zadzwonią lub napiszą list do poprzedniego pracodawcy jak to było w moim przypadku. Ty możesz to mieć w nosie, ale mogą chcieć Cię sprawdzić jak się sprawowałeś bo na papierze w cv czy w aplikacji można naściemniać, a tak wystarczy jeden telefon i wiadomo wszystko o Twoim podejściu do pracy (a jak zadzwoni i dowie się, że nie dotrzymałeś umowy to nieważne jakie papiery masz to jesteś spalony). Zatem podobnie jak poprzednicy radzę nie kombinować tym bardziej, że okres jednego tygodnia to nie okres (ja mam okres wypowiedzenia 4-6 tygodni :D) Pozdrawiam i życzę powodzenia |
ParaDox | Post #8 Ocena: 0 2007-07-10 10:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 18-03-2004 Skąd: Londyn |
Gucior
Z takim mysleniem i zachowaniem to daleko nie zajedziesz. Zycze Ci tego samego zachowania ze strony pracodawcy. Ciekawe ja Ty sie poczujesz jak wylecisz z pracy z dnia na dzien, a pracodawca zalatwi to zgodnie z prawem, tz. da Ci kase za np. 2 tygonie ktore sa zawarte w umowie i powie: spadaj na urlop i nigdy nie wracaj ![]() All truth passes through three stages: First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident
|
Webmaster | Post #9 Ocena: 0 2007-07-10 12:08 (18 lat temu) |
Z nami od: 18-04-2003 Skąd: Yorkshire |
Myślę, że temat się wyczerpał. Oczywiście, że lepiej poinformować swojego pracodawcę tydzień wcześniej, żeby ten miał czas na znalezienie nowego pracownika i przekazanie mu Twoich obowiązków, a nie został na lodzie. Tym bardziej, że najpewniej nowa firma nie przyjmie Cię z dnia na dzień. Zwykle referencje od ostatniego pracodawcy są najważniejsze, warto też rozstać się w przyjaznej atmosferze na wypadek, gdybyś później chciał wrócić - nie ma co palić za sobą mostów.
Temat przenoszę też do działu Praca i formalności, ponieważ dotyczy bardziej samego kontraktu niż miasta Luton. Póki co jeszcze go nie zamykam jakby ktoś miał coś ciekawego do dodania. Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie
![]() |
Gucior | Post #10 Ocena: 0 2007-07-10 18:36 (18 lat temu) |
a tak sie sklada ze sytuacja jest nie typowa jestem pierwszym polakiem w tej firmie i pracuje z typowymi "england 4 english" wiec jakos wisi mi w jaki sposob sie z nimi rozejde a o referencje sie nie martwie bo kolejny pracodawca zna mnie wiec nie musze sie o nic martwic!a jak z ta forma wypowiedzenia?wie ktos jak ona wyglada pracowalem tam 1,5 roku wiec obowiazuje mnie tygodniowe wypowiedzenia!dzieki za pomoc
Més que un club
|
|