MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca dla informatyka

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

__Kris

Post #1 Ocena: 0

2007-06-21 09:44 (18 lat temu)

__Kris

Z nami od: 21-06-2007

Witam wszystkich

Na wstępie chciałbym wszystkich gorąco powitać, bo to jest mój pierszy post na tym forum.

W różnych portalach internetowych (również i tutaj) roi się od informacji, że poszukiwani są informatycy w Anglii.

Z wykształcenia jestem informatyk(licencjat) oraz matematyk(magister). Jednak moim głównym zainteresowaniem jest Linux, sieci komputerowe oraz po części programowanie w C++. Nie stronię też webmasterstwa, grafiki oraz baz danych. Znalazłem nawet dla siebie stronę z ofertami pracy na Linuxie taką jak http://www.theunixjobboard.com/

No i teraz zaczynają się dla mnie schody. Znam jednynie podstawy angielskiego (basic english) a z tego co wszędzie pisze wymagana jest bardzo dobra znajomość angielskiego.

Wyjeżdżam już w lipcu 2007 do Anglii i ciekawi mnie jakie mam szanse dostania pracy jako informatyk ze słabą znajomością angielskiego. Każdy mnie pogrąża i mówi, że nie mam szans :-?
Jednak myślę, że w tym przypadku dużo ważniejsza jest znajomość informatyki niż angielskiego. Co sądzicie o tym?
Czy istnieje szansa dostania się gdzieś do jakiejś firmy nawet za mniejsze pieniądze ze słabą znajomością angielskiego?

Czytałem też, że do pracy jako informatyk wymagane są różnego rodzaju certyfikaty (Novell, Cisco, Red Hat, itp.) Chciałbym takie sobie wyrobić w Anglii, ale narazie nie stać mnie w Polsce :-[

P.S. W razie co mam zrobiony kurs na wózki widłowe, więc mogę robić zawsze coś innego. Pracy się nie boję.

Pzdr.
Krzysiek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Webmaster

Post #2 Ocena: 0

2007-06-21 10:20 (18 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Cytat:

2007-06-21 09:44, __Kris napisał(a):
Z wykształcenia jestem informatyk(licencjat) oraz matematyk(magister). Jednak moim głównym zainteresowaniem jest Linux, sieci komputerowe oraz po części programowanie w C++. Nie stronię też webmasterstwa, grafiki oraz baz danych.

Wszystko zależy od tego, na ile masz wiedzy o sieciach i linuxie. Czy jest to tylko dłubanie w domu, czy potrafisz skonfigurować większą sieć lokalną, serwer ftp, poczty lub proxy no i jakimi linuxami się zajmujesz, bo temat jest dość szeroki. Jeżeli dobrze programujesz w C++ i znasz się na robieniu stron, jest sporo ofert dla programistów .net, wystarczy zajrzeć na jakąkolwiek stronę z ogłoszeniami o pracy.

Cytat:

No i teraz zaczynają się dla mnie schody. Znam jednynie podstawy angielskiego (basic english) a z tego co wszędzie pisze wymagana jest bardzo dobra znajomość angielskiego.

No niestety, w Polsce wymagana jest znajomość języka polskiego, tutaj angielskiego. W końcu zarówno Twoi koledzy w pracy muszą Ci jakoś przekazać co masz zrobić, a i z klientem również trzeba porozmawiać i wyjaśnić mu co nieco. W przypadku informatyki dochodzi jeszcze specjalistyczne słownictwo, a podstawowa znajomość języka raczej nie jest wystarczająca, nawet jeżeli trafisz do polskiej firmy.

Cytat:

P.S. W razie co mam zrobiony kurs na wózki widłowe, więc mogę robić zawsze coś innego. Pracy się nie boję.

Wbrew pozorom to może być dla Ciebie bardzo dobry start. Załatw sobie w Polsce tłumaczenie swoich kwalifikacji i szukaj pracy jako operator wózków, w międzyczasie zapisz się na kursy języka angielskiego i jak najwięcej rozmawiaj w pracy. W ten sposób możesz też zarobić na dalszą naukę i certyfikaty,które są ważnym atutem na etapie selekcji kandydatów do pracy.

Powodzenia
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2007-06-21 10:21 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jaki bys nie byl dobry, szef/klient musi przekazac Ci swoje oczekiwania. Stad tez znalezienie pracy w IT ze slabym angielskim moze byc trudne, co najwyzej jakies konktrakty na reinstalacje desktopow czy jakis innych systemow, gdzie nie trzeba sie produkowac tylko wykonac swoje i do domu.

Jesli bedziesz mial sile i checi to mozesz zapisac sie na kursy angielskiego po pracy i kuc, kuc, kuc, az w koncu bedziesz mogl szukac pracy w zawodzie. Wszystko jest do zrobienia, potrzebna jest tylko determinacja.

Osobiscie slyszalam tylko jedna historie o informatyku bez znajomosci angielskiego, moj kolega z pracy. Zostal sprowadzony z Ukrainy przez swoich rodakow i na miejscu uczyl sie angielskiego. Ale to byla wyjatkowa sytuacja. Gdyby szukal na miejscu mialby marne szanse.

Certyfikaty nie sa wymagane, ale niewatpliwie w polaczeniu z doswiadczeniem pomagaja. Chociazby po to, by Twoje CV zostalo wylowione sposrod innych. Zdanie egzaminow jest tansze w Polsce, przynajmniej tych, ktore ja zdawalam.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

__Kris

Post #4 Ocena: 0

2007-06-25 06:50 (18 lat temu)

__Kris

Z nami od: 21-06-2007

Dzięki Panowie za porady. ;-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu